Για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος, ήταν και παραμένει είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες. Αλλά καθώς η βούλησή μας δεν είναι η μονοδιάστατη ανάπτυξη του παραθεριστικού και εποχικού τουρισμού, αλλά η ανάπτυξη πολλών μορφών τουρισμού που παράγουν 12μηνη διάρκεια, ο σχεδιασμός μας περιλαμβάνει ένα ολιστικό αναπτυξιακό μοντέλο στην οποία κυριαρχεί η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.
Το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση ήταν η αναγκαία «επανατοποθέτηση» της Δυτικής Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη μέσα από ένα αναγνωρίσιμο «brand name» και μία ισχυρή ταυτότητα. Γι’ αυτό και υιοθετήσαμε ως νέα ταυτότητα εξωστρέφειας της Δυτικής Ελλάδας το «Olympian Land» (Ολυμπιακή Γη), αξιοποιώντας όλα τα εργαλεία της σύγχρονης τεχνολογίας και συμμετέχοντας παράλληλα σε δεκάδες διεθνείς εκθέσεις.

Σήμερα, γύρω από το «Olympian Land» χτίζουμε διαρκώς νέες δράσεις. Ένα παράδειγμα μόνο είναι το Olympian Breakfast, όπου συνδέουμε την περιοχή και τον τουρισμό με τα τοπικά αγροδιατροφικά προϊόντα. Ήδη, δεκάδες ξενοδοχεία και καταστήματα της περιοχής έχουν το σήμα «Olympian Breakfast» και σερβίρουν πρωινό με τοπικά προϊόντα. Με την τρόπο αυτό επιτυγχάνουμε την ροώθηση της εξωστρέφειας της Δυτικής Ελλάδας μέσω της ενίσχυσης της προβολής της γαστρονομικής ταυτότητας, των τοπικών προϊόντων και των τόπων και μύθων της περιοχής.

Γνωρίζουμε πως η Δυτική Ελλάδα δεν μπορεί – και δεν πρέπει – να επενδύσει μονοδιάστατα στον θερινό τουρισμό. Προσπαθούμε λοιπόν να αναδείξουμε τον τουρισμό ως ολοκληρωμένη 12μηνη εμπειρία. Γνωρίζουμε καλά πως είναι επιτακτική ανάγκη η υιοθέτηση ενός νέου βιώσιμου μοντέλου τουρισμού που θα σέβεται το φυσικό περιβάλλον, την κοινωνική και πολιτιστική αυθεντικότητα των τοπικών κοινοτήτων, με άξονα την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών. Αλλά αυτή η ανάπτυξη θέλουμε να είναι διαρκής και βιώσιμη, όχι ένα «πυροτέχνημα» μερικών ετών. Βήμα – βήμα, προχωράμε στην ανάδειξη της Ολυμπιακής Γη.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ένας τόπος με πλούσιο πολιτισμικό, ιστορικό και φυσικό πλούτο, διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις για την σωστή αξιοποίηση του τουριστικού της προϊόντος, ώστε να συμβάλλει στην αύξηση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων της.

Η Δυτική Ελλάδα είναι η «γη του νερού». Ποτάμια, λίμνες και λιμνοθάλασσες, συνθέτουν έναν μοναδικό υδάτινο πλούτο, ο οποίος αφενός πρέπει να προστατευθεί και αφετέρου, να αξιοποιηθεί. Σε συνεργασία με τους δήμους και άλλους τοπικούς φορείς, ενισχύουμε δράσεις που αναδεικνύουν αυτόν τον μοναδικό φυσικό πλούτο και ταυτόχρονα, αυξάνουν την επισκεψιμότητα. Αναφέρομαι σε πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο. Επίσης, πρόσφατα εγκρίναμε μία μοναδική στο είδος της Χωρική Επένδυση που θα είναι διαδημοτική και αποκαλείται «Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού Αιτωλοακαρνανίας» με έμφαση στην ανάδειξη της λίμνης Τριχωνίδας, της λίμνης Λυσιμαχείας και της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, μέσα από τα μοναδικά ιστορικά μνημεία και τον διαχρονικό πολιτισμό της περιοχής.
Επίσης όμως, η Δυτική Ελλαδα διαθέτει και μοναδικούς ορεινούς όγκους, σπάνια δάση και φαράγγια. Ενδεικτικά είναι το δάσος της Στροφυλιάς, το δάσος της Φολόης, το φαράγγι του Βουραϊκού, κλπ. Μέσα από τη συνεργασία μας με τους Φορείς Διαχείρισης αυτών των οικότοπων που προστατεύονται από διεθνείς συνθήκες, προσπαθούμε διαρκώς να τους αναδεικνύουμε, αλλά και να τους μετατρέψουμε σε ελκυστικούς προορισμούς, διαμορφώνοντας περιπατητικά μονοπάτια, κλπ.
Η στοχευμένη παρέμβαση και αξιοποίηση των φυσικών πόρων θα δημιουργήσουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης για το μέλλον, μετατρέποντας την Ολυμπιακή Γη σε υπολογίσιμη δύναμη στον τομέα του τουρισμού.

