Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Ολόκληρη η “Τεχνική Συμφωνία” μεταξύ Κυβέρνησης-Δανειστών (PDF)

Περικοπές επιδομάτων, φοροαπαλλαγών και κοινωνικών παροχών, αλλά και τσεκούρωμα των συντάξεων προβλέπει μεταξύ άλλων η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές. Αυτό αποτυπώνεται από το έγγραφο που διέρρευσε σήμερα αργά το βράδυ από τη Handesblatt.

Σύμφωνα με τη τεχνική συμφωνία τα οικογενειακά επιδόματα περικόπτονται κατά 800.000.000 ευρώ το 2017 και κατά 10.000.000 ευρώ το 2018, ενώ κατά 58 εκατ. ευρώ κουρεύεται το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης από το ίδιο έτος.
Το απίστευτο είναι, ότι από το «κούρεμα» δε τη γλιτώνουν ούτε τα επιδόματα ανεργίας, στα οποία μπαίνει μαχαίρι 1,5 εκατ. ευρώ (από το συνολικό ποσό που διατίθενται ετησίως) το 2017 και κατά 2 εκατ. το 2018.
Στο ίδιο κείμενο υπάρχει ρητή δέσμευση της Κυβέρνησης για εξορθολογισμό των δημοσίων δαπανών κατά 189 εκατ. το 2018, ακολουθώντας τη διαδικασίας του spending review που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.
Αφορολόγητο
Από την προκαταρκτική συμφωνία προκύπτει ότι η έκπτωση φόρου ή διαφορετικά το έμμεσο αφορολόγητο διαμορφώνεται ως εξής:

• Σε 1.250 ευρώ από 1.900 ευρώ σήμερα για φορολογούμενους χωρίς παιδιά.
Το έμμεσο αφορολόγητο μειώνεται στα 5.682 ευρώ από 8.636 ευρώ σήμερα.

• Σε 1.300 ευρώ από 1.950 ευρώ για όσους έχουν ένα παιδί, με το αφορολόγητο όριο να διαμορφώνεται στα 5.910 ευρώ από 8.864 ευρώ σήμερα.

• Σε 1.350 ευρώ από 2.000 ευρώ για όσους έχουν δύο παιδιά, με το αφορολόγητο να περιορίζεται στα 6.136 ευρώ από 9.090 ευρώ.

• Σε 1.450 ευρώ από 2.100 για τους φορολογούμενους με τρία ή περισσότερα παιδιά, για τους οποίους το έμμεσο αφορολόγητο προσγειώνεται στα 6.591 ευρώ από 9.545 ευρώ που ανέρχεται σήμερα.

Τι αλλάζει στις Συλλογικές Διαπραγματεύσεις

Θεσπίζεται νομοθεσία (προαπαιτούμενη δράση) προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι μεταρρυθμίσεις των συλλογικών διαπραγματεύσεων του 2011 θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι το τέλος του προγράμματος ESM. Αυτό περιλαμβάνει τις αναστολές της αρχής της ευνοϊκότητας και την αρχή της επέκτασης. Παράλληλα, προκειμένου να προωθηθεί και να ελεγχθεί η αντιπροσωπευτικότητα των τομεακών συμφωνιών, η κυβέρνηση, σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και σε συμφωνία με τα θεσμικά όργανα, θα αναπτύξει ένα αξιόπιστο διοικητικό σύστημα για την εκτίμηση της αντιπροσωπευτικότητας. [Μέχρι το Σεπτέμβριο του 2017].

Τι συμφωνήθηκε για τις ομαδικές απολύσεις

Τροποποίηση της νομοθεσίας περί ομαδικών απολύσεων που αντικαθιστά το ισχύον πλαίσιο διοικητικής έγκρισης των ομαδικών απολύσεων με διαδικασία κοινοποίησης μέγιστης διάρκειας τριών μηνών η οποία δεν συνεπάγεται εκ των προτέρων έγκριση.

Το σύστημα κοινοποίησης θα πρέπει να διαχειρίζεται το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ASE), το οποίο θα αναθεωρηθεί με όρους σύνθεσης με ισότιμη εκπροσώπηση μεταξύ του κράτους, των εκπροσώπων των εργαζομένων και των εργοδοτών.

Fast track…αποφάσεις για τις παράνομες-καταχρηστικές απεργίες 

Θεσπίζεται νομοθεσία που θα επιτρέπει την ταχεία δικαστική διαδικασία που χρησιμοποιείται για να κρίνει τη νομιμότητα των απεργιών να χρησιμοποιείται και για διαφορές που προκύπτουν από την εφαρμογή του άρθρου 656  του Αστικού Κώδικα σε περίπτωση απεργίας. Το συγκεκριμένο άρθρο προβλέπει ότι: «Αν ο εργοδότης έγινε υπερήμερος ως προς την αποδοχή της εργασίας ή αν η αποδοχή της εργασίας είναι αδύνατη από λόγους που τον αφορούν και δεν οφείλονται σε ανώτερη βία, ο εργαζόμενος έχει το δικαίωμα να απαιτήσει το μισθό, χωρίς να είναι υποχρεωμένος να παράσχει την εργασία σε άλλο χρόνο».

Τι αλλαγές προωθούνται για τους συνδικαλιστές 

Μετά από διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους, προωθείται ο εκσυγχρονισμός του Ν.1264 / 1982 με:

  1. Δημιουργία ψηφιακού μητρώου για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ·
  2. Επανεξέταση του καταλόγου των δικαιολογημένων λόγων καταγγελίας της σύμβασης των εργαζομένων που προστατεύονται ως μέλη των συνδικαλιστικών οργανώσεων (προαπαιτούμενη δράση) ·
  3. Τον εξορθολογισμό του συστήματος των παροχών των μελών των συνδικαλιστικών οργανώσεων (προαπαιτούμενη δράση). Ως βασικό παραδοτέο για την επόμενη αναθεώρηση, οι αρχές θα αναλύσουν και θα υιοθετήσουν νομοθεσία για την αύξηση της απαρτίας για τα συνδικάτα πρώτου βαθμού για να ψηφίσουν μια απεργία στο 50%.
Αίσθηση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι από το… γερμανικό κείμενο απουσιάζουν τα αντίμετρα, ενώ τα μέτρα 1% του ΑΕΠ το 2019 και 1% το 2020, σε αφορολόγητο και συντάξεις, περιλαμβάνονται κανονικά στο κείμενο.
                                           Δειτε        ΕΔΩ      τη συμφωνία 

Διαβάστε ακόμη:

Τα σχέδια Παπασταύρου-Μπρατάκου και το “ρουσφέτι’ της χρονιάς 

Η στήλη αυτή λέει..δημοσίως όσα φτάνουν στα…ευαίσθητα αυτιά μας...

Αιτήσεις τώρα -Τα προσόντα για 817 μόνιμες θέσεις σε νοσοκομεία

Σήμερα άνοιξε η…αυλαία για τις 817 μόνιμες θέσεις στα...

Έφτιαξαν μονοπάτι για τυφλούς στη μέση του δρόμου (ΒΙΝΤΕΟ)

Τα ατομα με αναπηρία ανεβαίνουν ούτως ή άλλως το...

Ενημερωτικό Δελτίο

Βίντεο ντοκουμέντο με τις κινήσεις του 50χρονου πριν και μετά τη γυναικοκτονία στο Μενίδι

Δύο νέα βίντεο έρχονται στην δημοσιότητα που δείχνουν τις κινήσεις του 50χρονου δράστη, που σκότωσε με 10 μαχαιριές την 40χρονη εν διαστάσει σύζυγο του...

Στο “έλεος ” της αφρικανικής σκόνης η Κρήτη – Συστάσεις στις ευπαθείς ομάδες

Στο "έλεος " της αφρικανικής σκόνης η Κρήτη, την προσοχή των πολιτών, ιδίως όσων ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, εφιστά η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της...

Επιθεώρηση Εργασίας: Παρενόχληση στην εργασία – Τα δικαιώματα των εργαζομένων και οι υποχρεώσεις του εργοδότη

Εκστρατεία ενημέρωσης εργαζομένων και εργοδοτών στο πλαίσιο δράσεων ευαισθητοποίησης σε θέματα βίας και παρενόχλησης στην εργασία ξεκινά η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας, με πρωταρχικό μέλημα να διαμορφωθούν...

Συνταξιούχοι στο μεροκάματο: Αυξήθηκαν κατά 150% – «Τρέχουν» να δηλώσουν την απασχόλησή τους

Σχεδόν κατά 150% αυξήθηκαν μέσα σε λίγους μήνες οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι που καταγράφονται στα... κιτάπια του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης Το νέο θεσμικό πλαίσιο που...