Αρχική Διεθνή Ολλανδία: Υποβρύχιο Μουσείο γύρω από ναυάγιο 271 ετών

Ολλανδία: Υποβρύχιο Μουσείο γύρω από ναυάγιο 271 ετών

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ηολλανδική αρχιτεκτονική εταιρεία, ZJA, παρουσίασε τα σχέδιά της για ένα υποβρύχιο μουσείο στην Ολλανδία.

Το μουσείο θα κατασκευαστεί γύρω από ένα πλοίο που βυθίστηκε πριν από 271 χρόνια στα ανοικτά των ακτών του Χέιστινγκς, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Με το πρότζεκτ Docking the Amsterdam, το ναυαγισμένο πλοίο θα αποκατασταθεί και θα μετεγκατασταθεί χωρίς να ανασυρθεί ποτέ από το νερό.

Στη συνέχεια, το Μουσείο θα κατασκευαστεί γύρω από μια γυάλινη δεξαμενή που θα περικλείει το ναυάγιο και θα επιτρέπει στους επισκέπτες να παρατηρούν το βυθισμένο πλοίο μήκους 40 μέτρων από πολλά σημεία θέασης.

Πανώλη, ανταρσία, ναυάγιο

Πέρα από το μουσείο, η ίδια η ιστορία του Άμστερνταμ έχει αρκετό ενδιαφέρον.

Το πλοίο κατασκευάστηκε το 18ο αιώνα από την Ολλανδική Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών. Το 1748, το φορτηγό πλοίο ξεκίνησε το παρθενικό του ταξίδι, από το Τέξελ της βόρειας Ολλανδίας με προορισμό τηο Ολλανδική αποικία Μπατάβια στις Ανατολικές Ινδίες. Επρόκειτο να κάνει τον περίπλου της Αφρικής και ήταν φορτωμένο με όπλα, εμπορεύματα και χρυσό για τους Ολλανδούς αποίκους.

Είχε πλήρωμα 203 άτομα, ενώ μετέφερε και 127 στρατιώτες και 5 επιβάτες.

Το Άμστερνταμ ξεκίνησε στις 15 Νοεμβρίου, αλλά δεν κατάφερε καν να βγει στα στενά της Μάγχης, λόγω των ισχυρών ανέμων.

Έκανε δύο ακόμη προσπάθειες, στις 6 Δεκεμβρίου και στις 8 Ιανουαρίου 1749. Και στις τρεις περιπτώσεις παρέμεινε παγιδευμένο στα στενά της Μάγχης, όπου το σφυροκοπούσαν οι δυνατοί άνεμοι. Ο 33χρονος και όχι πολύ έμπειρος καπετάνιος Βίλεμ Κλουμπ δεν μπορούσε ούτε να προχωρήσει, ούτε να επιστρέψει στην ασφάλεια των ολλανδικών λιμανιών.

Την ίδια στιγμή, ανάμεσα στα μέλη του πληρώματος διαδόθηκε κάποια μολυσματική και θανατηφόρα ασθένεια, όπως δεν ήταν σπάνιο εκείνη την εποχή, η οποία μέσα σε δύο εβδομάδες πήρε τη ζωή 70 ανθρώπων.

Στο πλοίο ξέσπασε ανταρσία.

Ο Κλουμπ αναγκάστηκε να το οδηγήσει προς τις απόκρημνες ακτές της Βρετανίας. Λίγο πριν ναυαγήσει, έσπασε το πηδάλιο και το πλοίο προσάραξε κυριολεκτικά ακυβέρνητο.

Κάποια από τα μέλη του πληρώματος κατάφεραν να βγουν στην ακτή. Όσο το Άμστερνταμ βυθιζόταν στις λάσπες, οι βρετανικές αρχές κατάφεραν να περισώσουν και κάποια από τα κιβώτια με νομίσματα και εμπορεύματα.

Μάλιστα, αναγκάστηκε να επέμβει ο στρατός ώστε να μην πέσουν στα χέρια ντόπιων συμμοριών και ανάμεσα στους μεν και τους δε έγιναν εκτεταμένα επεισόδια.

Το ναυάγιο του ‘Αμστερνταμ αποκαλύφθηκε το 1969, κατά τη διάρκεια μιας απρόσμενα χαμηλής ανοιξιάτικης άμπωτης.

Θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα ναυάγια της ιστορίας, καθώς έδωσε στους αρχαιολόγους εκπληκτικά στοιχεία για την Ολλανδική Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών, καθώς και την εποχή κατά την οποία ταξίδευε.

Παρ’ όλο που τα μέρη του πλοίου έχουν καταστραφεί, το κύτος και το περιεχόμενο παραμένουν άθικτα. Όπως και μεγάλο μέρος από το εμπόρευμα.

Η άγκυρα του Άμστερνταμ είναι το μόνο κομμάτι του που αποσπάστηκε από το σημείο και βρίσκεται στο Λονδίνο.

Το ναυάγιο του Άμστερνταμ είναι προστατευόμενο και γύρω από αυτό απαγορεύονται οι καταδύσεις.

Οι λεπτομέρειες σχετικά με τους εσωτερικούς χώρους του Μουσείου δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί. Ο στόχος του πρότζεκτ είναι να διαδοθεί η ολλανδική ναυτική ιστορία.

«Η επίσκεψη σε αυτόν τον χώρο είναι σαν να μπαίνετε σε ένα θέατρο που παρουσιάζει έρευνα σε εξέλιξη και εμπλέκει το κοινό στις ανακαλύψεις, των δυτών και των ερευνητών μέσα στο ναυάγιο», σύμφωνα με την περιγραφή του πρότζεκτ.

cnn.gr