Αρχική Υπουργεία Όλ. Γεροβασίλη: Στρατηγικός μας στόχος είναι μια ανεξάρτητη και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση

Όλ. Γεροβασίλη: Στρατηγικός μας στόχος είναι μια ανεξάρτητη και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Στρατηγικός μας στόχος αποτελεί το Δημόσιο του 2020, δηλαδή η μετάβαση σε μια ανεξάρτητη, αξιοκρατική και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση». Την επισήμανση έκανε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας στην ημερίδα με θέμα «Σύστημα Επιλογής Προϊσταμένων Οργανικών Μονάδων» που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Επικαλούμενη την «Ανάλυση τακτικού προσωπικού Δημόσιας Διοίκησης έτους 2016», ανέφερε ότι τα έτη 2009-2016, η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων ανέρχεται σε ποσοστό 18,4%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 127.236 φυσικά πρόσωπα.

«Η οριζόντια αυτή μεταβολή του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων δεν κατάφερε παρά ένα αμφιλεγόμενο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Μεσο-μακροπρόθεσμα, η κατάληξη αυτής της προσέγγισης υπήρξε η πλήρης αποδιοργάνωση του δημόσιου τομέα. Με τρόπο, δηλαδή, αιφνίδιο και οριζόντιο, ο δημόσιος τομέας έχασε τη θεσμική μνήμη του» σχολίασε σχετικά.

Όπως τόνισε η κ. Γεροβασίλη, η αντιμετώπιση της απορρύθμισης στον δημόσιο τομέα, υπήρξε προτεραιότητα του κυβερνητικού έργου και με σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων, αποκαταστάθηκαν «από την πρώτη στιγμή η εργασιακή ειρήνη και το κύρος της δημόσιας διοίκησης».

«Στρατηγικός στόχος και επόμενο βήμα μετά την αποκατάσταση», συνέχισε, «αποτελεί η ουσιαστική ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου, η παροχή, δηλαδή, τεχνογνωσίας, κατάρτισης και εργαλείων για τη βελτίωσή τους και την ενίσχυση της αποδοτικότητας της διοίκησης». Μέλημα της κυβέρνησης, σύμφωνα με την υπουργό, είναι να τεθούν οι θεσμικές εκείνες δικλείδες ασφαλείας, ώστε να αποτραπεί η επανάληψη οριζόντιων πολιτικών.