ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Μπορεί μετά τις 20 Αυγούστου η χώρα να βγαίνει από το μνημόνιο, ωστόσο η ελληνική Κυβέρνηση οφείλει να συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό της έργο. Και αυτό, γιατί αυτό προβλέπει η συμφωνία με τους θεσμούς, προκειμένου να υπάρξει μια ομαλή μετάβαση στη μεταμνημονιακή εποχή. Ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις που οφείλει να υλοποιήσει η Αθήνα, περιλαμβάνονται δράσεις, που έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί έως το τέλος του προγράμματος, έχουν τώρα νέες προθεσμίες, καθώς είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες.

Ειδικότερα:

  1. – Το οικονομικό κλείσιμο της επένδυσης στο Ελληνικό έως το τέλος του 2018.
  2. – Οι νέοι διευθυντές στο Δημόσιο θα πρέπει να έχουν τοποθετηθεί έως τον Οκτώβριο.
  3. – Προαπαιτούμενο είναι και η ευθυγράμμιση αντικειμενικών και εμπορικών αξιών ακινήτων, καθώς και η δημιουργία μιας μόνιμης μονάδας στο υπουργείο Οικονομικών, η οποία θα επικαιροποιεί διαρκώς τις αντικειμενικές. Μάλιστα, ήδη από τα τέλη Αυγούστου δύο στους δέκα ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν σε ΕΝΦΙΑ έως και 300 ευρώ περισσότερα από πέρσι.
  4. – Το πρόγραμμα 24 αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ με στόχο εσόδων 2 δισ. ευρώ φέτος πρέπει να υλοποιηθεί πλήρως, με την αποσύνδεση της Εγνατίας Οδού από τον διαγωνισμό για τα ηλεκτρονικά διόδια, προκειμένου να επιλέξει ο ανάδοχος με ποιο σύστημα θα μπει στο έργο.
  5. – Να διασφαλιστεί, ότι δεν θα προκύψει κανένα δημοσιονομικό ζήτημα από την εφαρμογή του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου της ΔΕΗ έως και το 2020.
  6. – Το δεύτερο μεγάλο «αγκάθι» είναι η προβλεπόμενη μείωση του αφορολόγητου το 2020, για την οποία το ΔΝΤ πιέζει να εφαρμοστεί από το 2019, με στόχο να εξοικονομηθεί επιπλέον 1% του ΑΕΠ την περίοδο 2019- 2022
  7. – Το μεγάλο «αγκάθι» για την κυβέρνηση είναι η νομοθετημένη μείωση των συντάξεων από 1-1-2019 σε ποσοστό έως και 18%, προκειμένου να εξοικονομηθεί 1% του ΑΕΠ την περίοδο 2019- 2022.
  8. – Τέλος, το Κτηματολόγιο και οι δασικοί χάρτες να έχουν τελειώσει έως τον Ιούνιο 2021.