Αρχική Ασφάλιση Πρόβλεψη-σοκ: Στα 620 ευρώ η μέση σύνταξη το 2021

Πρόβλεψη-σοκ: Στα 620 ευρώ η μέση σύνταξη το 2021

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Με συντάξεις…πείνας θα κληθούν να επιβιώσουν οι απόμαχοι της εργασίας το 2021 εάν εφαρμοστούν οι βασικές συνιστώσες του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Αυτό επισημαίνει με έρευνα του Όμιλος για τα Κοινωνικά και Εργασιακά Δικαιώματα (ΟΚΕΔ), υπογραμμίζοντας ότι από τα 722 ευρώ που είναι σήμερα ο μέσος όρος των κύριων συντάξεων, θα υποχωρήσει στα 620 ευρώ, ενώ αντίστοιχα οι επικουρικές συντάξεις από 170 ευρώ θα γκρεμιστούν στα 144 ευρώ.
Με άλλα λόγια οι συνταξιούχοι θα απωλέσουν μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια 102 ευρώ από τη κύρια σύνταξη και 26 ευρώ από την επικουρική. Στη μελέτη, την οποία ετοίμασαν ο ομότιμος καθηγητής Παντείου κ. Σάββας Ρομπόλης και ο υποψήφιος διδάκτορας του Παντείου, κ. Βασίλειος Μπέτσης, γίνεται σαφές ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη το 2021 θα έχει ανέλθει στα 32,8 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι συμφωνημένες περικοπές των κύριων συντάξεων κατά 18% το 2019 ανεβάζουν τις απώλειες στο ιλιγγιώδες ποσό των 5,7 δισ. ευρώ. «Είναι ακατανόητη –τονίζει ο κ. Ρομπόλης-η εμμονή των δανειστών να προηγηθεί η μείωση των συντάξεων χωρίς να ληφθεί υπόψη η αύξηση του ΑΕΠ. Αν ο ρυθμός ανάπτυξης κινείται τα επόμενα χρόνια σε 2%-3%, θα μπορούσε να επιτευχθεί η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης στο 16% του ΑΕΠ χωρίς να απαιτηθεί μείωση των συντάξεων.»
Κατά την άποψη του Ομίλου για τα Κοινωνικά και Εργασιακά Δικαιώματα (ΟΚΕΔ), τα ευρήματα αυτά αναδεικνύουν την αναγκαιότητα αποτροπής της εφαρμογής των ψηφισθέντων διατάξεων από την 1/1/2019, καθώς και την ποσοτική – τεκμηριωμένη επανεξέταση και επανασχεδιασμό της χρηματοοικονομικής και κοινωνικής πορείας του Ασφαλιστικού στη χώρα μας κατά τα επόμενα πενήντα έτη.