Σε πολλούς διάσημους προορισμούς της Ευρώπης έχει εξαπλωθεί το κίνημα κατά του υπερτουρισμού όπως η Μαγιόρκα, η οποία έχει πρωτοστατήσει στο κίνημα, διώχνοντας τους τουρίστες από τις παραλίες τους

Η Μαγιόρκα, όπως και πολλά άλλα τουριστικά μέρη, έχει αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα από τον μαζικό τουρισμό. Οι κάτοικοι ανησυχούν για την αλλοίωση της τοπικής κουλτούρας και τη φθορά του φυσικού περιβάλλοντος. Η δράση αυτή των ντόπιων αποσκοπεί στο να αναδείξει αυτά τα ζητήματα και να ενθαρρύνει τις αρχές να λάβουν μέτρα για τη διαχείριση του τουριστικού ρεύματος.

Η γαλήνια γαλάζια ομορφιά του Caló des Moro έχει γίνει viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αποτέλεσμα 4.000 επισκέπτες και 1.200 αυτοκίνητα να κατεβαίνουν καθημερινά στο δυσπρόσιτο σημείο προκειμένου να τραβήξουν μια φωτογραφία για το Instagram.

Σε μια εντυπωσιακή επίδειξη διαμαρτυρίας, οι κάτοικοι επιδιώκουν να απολαύσουν τις ομορφιές του νησιού τους χωρίς την παρουσία των τουριστών.

Σε ένα χαρακτηριστικό βίντεο μια γυναίκα κάθεται απέναντι από το μονοπάτι που οδηγεί στον δημοφιλή όρμο Caló des Moro, ενώ ένας ντόπιος άνδρας φωνάζει στους τουρίστες να φύγουν, επαναλαμβάνοντας διαρκώς «φύγετε, φύγετε, φύγετε!».

Ένας άλλος κάτοικος της Μαγιόρκας εξηγεί στους παραθεριστές ότι «οι τουρίστες έχουν καταλάβει την παραλία… για μια μέρα, θα την απολαύσουμε εμείς», πριν τους καλέσει να αποχωρήσουν.

Στην ίδια την παραλία, οι διαδηλωτές χειροκροτούν και χλευάζουν τους επισκέπτες που μαζεύουν τα πράγματά τους και αποχωρούν από την περιοχή. Κάποιοι από αυτούς κρατούν πλακάτ με μηνύματα όπως «Προσοχή στους ντόπιους, είμαστε θυμωμένοι», εκφράζοντας την οργή τους για τον μαζικό τουρισμό που έχει κατακλύσει ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία διακοπών της Μεσογείου, όπως αναφέρει η Daily Mail.

Η ομάδα Grassroots Mallorca Platja Tour κάλεσε τους ντόπιους να καταλάβουν τον ειδυλλιακό όρμο – που κατατάσσεται στην 11η καλύτερη θέση στον κόσμο σε μεγάλη δημοσκόπηση.

Στο προφίλ της ομάδας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρεται: «Ποιος άνδρας ή ποια γυναίκα από τη Μαγιόρκα θα σκεφτόταν να πάει στο Caló des Moro μια καλοκαιρινή Κυριακή;».

«Είναι αδύνατον! Είναι γεμάτο από Instagrammers που θα πάνε μόνο για να βγάλουν μια φωτογραφία!».

https://twitter.com/IB3noticies/status/1802751812220719224
https://twitter.com/IB3noticies/status/1802285005487387085

Μια Ουκρανή τουρίστρια αναγκάστηκε να υποχωρήσει αφού οι ντόπιοι τη γιούχαραν δηλώνοντας: «Είδα φωτογραφίες στο TikTok και ήθελα να έρθω, αλλά μόλις συνειδητοποιήσαμε ότι υπάρχουν διαμαρτυρίες από ανθρώπους που ζουν εδώ». «Έτσι, τώρα ψάχνουμε να πάμε σε άλλη παραλία. Είναι κρίμα, αλλά εκτιμώ ότι είμαστε φιλοξενούμενοι στο νησί τους και ζουν εδώ».

«Ευτυχώς, δεν θα είναι δύσκολο να βρούμε μια άλλη όμορφη παραλία για να πάμε».

Ο αντίκτυπος του μαζικού τουρισμού στο Caló des Moro έχει ως αποτέλεσμα να εξαφανίζονται έξι τόνοι άμμου από τον όρμο κάθε τρεις μήνες, ενώ 70 κιλά εξαφανίζονται καθημερινά σε πετσέτες και υποδήματα.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει μαζικές συγκεντρώσεις στην πρωτεύουσα Πάλμα, έχουν εκτοξευτεί απειλές για κλείσιμο του αεροδρομίου και έχουν δημιουργηθεί επιθετικά αντιτουριστικά γκράφιτι σε όλο το νησί.

Περισσότεροι από 750.000 επισκέπτονται το νησί κάθε χρόνο, ενώ το αεροδρόμιο της Πάλμα φέρεται αυτόν τον μήνα να διεκπεραιώνει περισσότερες πτήσεις σε μια ημέρα -1.600- απ’ ό,τι το Gatwick του Λονδίνου.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις