“Κλείδωσαν” τα βασικά χαρακτηριστικά του συστήματος των ασφαλιστικών εισφορών στο οποίο θα υπαχθούν 1,5 εκατομμύριο ελεύθεροι επαγγελματίες και αυταπασχολούμενοι από την 1η Ιανουαρίου 2020.

Το νέο σύστημα αφορά όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες. Αφορά τα μέλη Εταιρειών (πλην Α.Ε.), δηλαδή των Ομόρρυθμων (Ο.Ε.), Ετερόρρυθμων Εταιρειών (Ε.Ε.), των Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ), αλλά και τους ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων και τους αμειβόμενους με “μπλοκάκι” με πάνω από 2 εργοδότες.

Ποιές ειναι όμως οι κατηγορίες ασφάλισης και τα ποσά;

Παραδείγματα:

  • Για εισφορά 126 ευρώ τον μήνα για την πρώτη 5ετία των νέων ασφαλισμένων, που επιμερίζεται σε 96 ευρώ για σύνταξη και 34 ευρώ για υγειονομική περίθαλψη.
  •  Για εισφορά 1ου επιπέδου 210 ευρώ τον μήνα που επιμερίζεται σε 158 ευρώ για τον κλάδο σύνταξης και 52 ευρώ για υγειονομική περίθαλψη.
  •  Για εισφορά 2ου επιπέδου στα 252 ευρώ τον μήνα που επιμερίζεται σε 185 ευρώ για τον κλάδο σύνταξης και 66 ευρώ για υγειονομική περίθαλψη.
  •  Για εισφορά 3ου επιπέδου στα 302 ευρώ τον μήνα,που επιμερίζεται σε 222 ευρώ για τον κλάδο σύνταξης και 79 ευρώ για υγειονομική περίθαλψη.
  •  Για εισφορά 4ου επιπέδου στα 363 ευρώ τον μήνα, που επιμερίζεται σε 267 ευρώ για τον κλάδο σύνταξης και 94 ευρώ για υγειονομική περίθαλψη.
  •  Για εισφορά 5ου επιπέδου στα 435 ευρώ τον μήνα που επιμερίζεται σε 320 ευρώ για τον κλάδο σύνταξης και 113 ευρώ για υγειονομική περίθαλψη.
  •  Για εισφορά 6ου επιπέδου στα 566 ευρώ τον μήνα που επιμερίζεται σε 385 ευρώ για τον κλάδο σύνταξης και 135 ευρώ για υγειονομική περίθαλψη.

Με άλλα λόγια, όπως ερμηνεύουν νομικοί κύκλοι τον σχεδιασμό για αποσύνδεση των εισφορών από τα έτη ασφάλισης, ο κάθε αυτασφαλισμένος, κάθε χρόνο, θα επιλέγει την “κλάση” των εισφορών στην οποία θα υπαχθεί, ανάλογα με τη δική του βούληση.

Έτσι, οι ασφαλιστικές “κλάσεις” θα είναι ίδιες για όλους ανεξάρτητα με τα έτη ασφάλισής τους (σε αντίθεση με ό,τι αρχικά είχαν σκεφθεί αρμόδια στελέχη του υπ. Εργασίας).

Εξυπακούεται, τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι, πως όσο υψηλότερη ασφαλιστική “κλάση” επιλέξει ένας αυτασφαλισμένος, τόσο υψηλότερη κύρια σύνταξη θα λάβει μελλοντικά.

Η σχεδιαζόμενη διάταξη έρχεται σε ρήξη με το σύστημα το οποίο ίσχυε προ του 2017, σύμφωνα με το οποίο οι “κλάσεις” των εισφορών ανέβαιναν ανάλογα με τα έτη ασφάλισης.

Τέλος οι αλλαγές έρχονται και στο καθεστώς των αμειβομένων με απόδειξη δαπάνης («τίτλος κτήσης»). Στόχος είναι να διαμορφωθεί ένα «ενιαίο θεσμικό πλαίσιο» τόσο για τους αμειβομένους με απόδειξη δαπάνης όσο και για τους αμειβομένους με εργόσημο.

Η εξομοίωση όμως αυτή, όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Εργασίας, θα γίνει, πιθανότατα, προς την κατεύθυνση του καθεστώτος που ισχύει για το εργόσημο, τουλάχιστον για τους περιστασιακά απασχολουμένους (δηλαδή εκείνους που πληρώνονται για απασχόληση για λιγότερο από 12 μήνες τον χρόνο ή για κάποιες ημέρες της εβδομάδας κ.λπ.), οι οποίοι σήμερα αμείβονται με απόδειξη δαπάνης. Μια τέτοια αλλαγή φαίνεται πως θα ωφελήσει τους περιστασιακά αμειβομένους με απόδειξη δαπάνης, καθώς θα μειώσει το ασφαλιστικό – φορολογικό βάρος τους από το 36% στο 27,1%.