Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024

Οι ΗΠΑ πίεσαν το Ισραήλ να καθυστερήσει την εισβολή στη Γάζα με στόχο την απελευθέρωση κι άλλων ομήρων

Οι ΗΠΑ πίεσαν το Ισραήλ να καθυστερήσει την εισβολή στη Γάζα με στόχο την απελευθέρωση κι άλλων ομήρων

Σύμφωνα με διπλωμάτη που ενημερώθηκε για τις συνομιλίες, οι διαπραγματεύσεις περιλάμβαναν συζητήσεις σχετικά με τη χορήγηση της απαραίτητης βοήθειας στη Γάζα και την ανάγκη κατάπαυσης του πυρός για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ άσκησε πίεση στο Ισραήλ να καθυστερήσει την επικείμενη χερσαία εισβολή του στη Γάζα, ώστε να επιτρέψει την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων της Χαμάς και την παροχή βοήθειας στη Γάζα, σύμφωνα με δύο πηγές που επικαλείται το CNN οι οποίες έχουν ενημερωθεί για τις συζητήσεις.

Η απελευθέρωση την Παρασκευή των δύο Αμερικανίδων που κρατούνταν από τη Χαμάς σηματοδότησε την πιθανή απελευθέρωση περισσότερων από τους περίπου 200 που πιστεύεται ότι έχουν απαχθεί από την οργάνωση μετά τις επιθέσεις της πριν από δύο εβδομάδες.

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πίεσε την ισραηλινή ηγεσία να καθυστερήσει λόγω της προόδου στο μέτωπο των ομήρων και της ανάγκης να φτάσουν φορτηγά με βοήθεια στη Γάζα», δήλωσε στο CNN ένα πρόσωπο που γνωρίζει τις συζητήσεις. Το αμερικανικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας δεν απάντησε αμέσως για σχόλια.

 

Όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ρωτήθηκε το Σάββατο αν ενθάρρυνε το Ισραήλ να καθυστερήσει την εισβολή, απάντησε: «Μιλάω με τους Ισραηλινούς».
Το Κατάρ, που ενεργεί ως μεσάζων για τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, ηγείται των συζητήσεων με τη Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων από τότε που απήχθησαν, δηλαδή πριν από δύο εβδομάδες. Σύμφωνα με διπλωμάτη που ενημερώθηκε για τις συνομιλίες, οι διαπραγματεύσεις περιλάμβαναν συζητήσεις σχετικά με τη χορήγηση της απαραίτητης βοήθειας στη Γάζα και την ανάγκη προσωρινής κατάπαυσης του πυρός για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων. Το Ισραήλ δεν έχει δηλώσει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός.

Η Χαμάς δεν φαίνεται να έχει πάρει συγκεκριμένο αντάλλαγμα από την απελευθέρωση την Παρασκευή της Τζούντιθ και της Νάταλι Ραανάν.

Υπενθυμίζεται ότι οι Ταξιαρχίες Αλ Κάσαμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους το Σάββατο ότι ήταν διατεθειμένες να απελευθερώσουν δύο «κρατούμενα άτομα» τα οποία προσδιόρισαν ονομαστικά.

Το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου απάντησε στον ισχυρισμό αυτό το βράδυ του Σαββάτου, λέγοντας ότι δεν θα σχολιάσει την «ψευδή προπαγάνδα της Χαμάς», προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ «θα συνεχίσει να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να επιστρέψουν όλοι οι αιχμάλωτοι και οι αγνοούμενοι στην πατρίδα τους».

Το Κατάρ εκτιμά ότι η διαμεσολάβηση θα οδηγήσει σύντομα στην απελευθέρωση των ομήρων

Παράλληλα, το Κατάρ, θεωρεί πιθανή την απελευθέρωση των ομήρων χάρη στις συζητήσεις που είναι σε εξέλιξη, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας σε συνέντευξη που παραχώρησε το Σάββατο στην εφημερίδα Welt am Sonntag.

«Δεν μπορώ να σας υποσχεθώ ότι αυτό θα γίνει σήμερα, αύριο ή μεθαύριο. Αλλά βρισκόμαστε σε έναν δρόμο που θα οδηγήσει πολύ σύντομα στην απελευθέρωση των ομήρων, κυρίως των αμάχων» δήλωσε ο Μάτζεντ Αλ-Ανσάρι την επομένη της απελευθέρωσης δύο Αμερικανίδων που απήχθησαν στις 7 Οκτωβρίου.

«Επί του παρόντος εργαζόμαστε για μια συμφωνία βάσει της οποίας θα απελευθερωθούν πρώτα όλοι οι άμαχοι όμηροι» πρόσθεσε ο Αλ-Ανσάρι στη συνέντευξη.

Η απελευθέρωση των δύο Αμερικανίδων «μας καθησυχάζει, όπως και τους εταίρους μας, καθώς βλέπουμε ότι οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν τις τελευταίες ημέρες αποδίδουν και πρέπει να συνεχιστούν» τόνισε.

 

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις 

Διαβάστε ακόμη:

Η Εφορία ψάχνει να βρει τους φορολογούμενους εκείνους ώστε να τους επιστρέψει 241 εκατομμύρια

Η Εφορία ψάχνει να βρει τους φορολογούμενους εκείνους ώστε...

Στέφανος Κασσελάκης: Θα μείνω στη χώρα και στο κόμμα 1.000% – Θα γίνω πρωθυπουργός

Στέφανος Κασσελάκης: Θα μείνω στη χώρα και στο κόμμα...

Με βάση το μέσο μισθό της περιόδου απασχόλησης θα υπολογίζεται το επίδομα ανεργίας

Με βάση το μέσο μισθό της περιόδου απασχόλησης θα...

Β. Σπανάκης: Για μας η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων είναι πρώτη προτεραιότητα

Β. Σπανάκης: Για μας η υγεία και η ασφάλεια...

Ενημερωτικό Δελτίο

Δύο χρόνια πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ημερομηνίες – ορόσημα

Δύο χρόνια πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ημερομηνίες - ορόσημα Το ημερολόγιο έδειχνε 24 Φεβρουαρίου 2022 όταν η Ρωσία εξαπέλυσε πλήρους κλίμακα εισβολή στην Ουκρανία. Τότε, όλοι πίστευαν σε...

Ο βασικός ύποπτος για την εξαφάνιση της Μαντλίν βίαζε, μαστίγωνε και απειλούσε με αποκεφαλισμό τα θύματά του

Ο βασικός ύποπτος για την εξαφάνιση της Μαντλίν βίαζε, μαστίγωνε και απειλούσε με αποκεφαλισμό τα θύματά του Ο βασικός ύποπτος για την εξαφάνιση της Μαντλίν...

Απαρηγόρητες η χήρα Ναβάλνι κι η κόρη τους-Το συγκινητικό μήνυμα σε Twitter

Απαρηγόρητες η χήρα Ναβάλνι κι η κόρη τους-Το συγκινητικό μήνυμα σε Twitter Μυστήριο παραμένουν τα αίτια θανάτου του Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος άφησε την τελευταία του...

Κατάσχεση ποσότητας – Ρεκόρ 5,7 τόνων κοκαΐνης σε φορτίο με μπανάνες από τις βρετανικές αρχές

Κατάσχεση ποσότητας ,ρεκόρ 5,7 τόνων κοκαΐνης σε φορτίο με μπανάνες από τις βρετανικές αρχές Η βρετανική αστυνομία κατέγραψε κατάσχεση ποσότητας ρεκόρ 5,7 τόνων κοκαΐνης την 8η Φεβρουαρίου σε εμπορευματοκιβώτιο στο...