Αρχική Διεθνή Οι Ευρωπαίοι επιστρέφουν σταδιακά στη «νέα κανονικότητα»

Οι Ευρωπαίοι επιστρέφουν σταδιακά στη «νέα κανονικότητα»

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

H Eυρώπη επιστρέφει στην «νέα κανονικότητα» εν μέσω πανδημίας της νόσου Covid- 19, με τους πολίτες να ξεχύνονται στις παραλίες, τα πάρκα και τις καφετέριες το Σαββατοκύριακο, όπως σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail» απεικονίζοντας στην ιστοσελίδα της μία κατάμεστη ελληνική παραλία στον Άλιμο.

Η Ιταλία και η Ισπανία συγκαταλέγονται στις ευρωπαϊκές χώρες που ανοίγουν σήμερα τα μπαρ, τα εστιατόρια και ορισμένα καταστήματα.

Την ώρα που σε πολλές χώρες της γηραιάς ηπείρου οι πολίτες αρχίζουν να κυκλοφορούν χωρίς περιορισμούς και τα καταστήματα ανεβάζουν ρολά, ο κίνδυνος επανεμφάνισης ενός δεύτερου κύματος πανδημίας του κορωνοϊού στην Ευρώπη ελλοχεύει.

Ο καθηγητής Χανς Κλούγκε, αξιωματούχος για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, κρούει τον κώδωνα για ένα δεύτερο κύμα πανδημίας της νόσου Covid 19 τον χειμώνα, όπως αναφέρει το επίμαχο δημοσίευμα.

«Οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να είναι προετοιμασμένες για ένα δεύτερο κύμα έξαρσης του κορωνοϊού που θα μπορούσε να προκαλέσει επίσης πολλούς θανάτους», προειδοποιεί ο διευθυντής Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, καθηγητής Χανς Κλούγκε. Ο ίδιος εκφράζει την έντονη ανησυχία του για ένα διπλό κύμα το φθινόπωρο.

«Θα μπορούσαμε να έχουμε ένα δεύτερο κύμα Covid και άλλο ένα της εποχικής γρίπης ή της ιλαράς. Πριν από δύο χρόνια είχαμε 500.000 παιδιά που δεν έκαναν την πρώτη δόση του εμβολίου της ιλαράς», επισημαίνει ο Γερμανός καθηγητής.

Ο καθηγητής Χανς Κλούγκε καλεί τις ευρωπαϊκές χώρες να χρησιμοποιήσουν το χρόνο με σύνεση και να ενισχύσουν τα δημόσια συστήματα υγείας. «Όπου δεν υπάρχει υγεία, δεν υπάρχει οικονομία», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Επιστρέφουν οι Ιταλοί, «χαλαρώνουν» οι Ισπανοί

Ανεξάρτητα πάντως από τις δηλώσεις του καθηγητή Χανς Κλούγκε του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, από σήμερα οι Ιταλοί ξαναρχίζουν την «dolce vita». Μπαρ, κομμωτήρια και εστιατόρια ανοίγουν ξανά ύστερα από περισσότερο από δύο μήνες lockdown σε εθνικό επίπεδο.

Χθες, η χώρα του Τζουζέπε Κόντε κατέγραψε τους λιγότερους ημερήσιους θανάτους από τότε που εφάρμοσε lockdown τον Μάρτιο. Όπως γράφουν τα ιταλικά ΜΜΕ, από σήμερα οι ιδιοκτήτες εστιατορίων, μπαρ, καφετεριών και κομμωτηρίων περιμένουν τους πελάτες τους υπό την προϋπόθεση ότι επιβάλλεται η κοινωνική απόσταση.

Οι καθολικές εκκλησίες ετοιμάζονται να λειτουργήσουν ξανά, αλλά θα υπάρξουν αυστηρές αποστάσεις και οι προσκυνητές πρέπει να φορούν μάσκες προσώπου. Ωστόσο, αξιωματούχοι υγείας έχουν προειδοποιήσει για τους κινδύνους μεγάλων συναθροίσεων.

Στην Ισπανία χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα – εκτός από τη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη- με τα μουσεία και τις βιβλιοθήκες να ανοίγουν τις πόρτες τους στο κοινό.

Τα μέτρα αίρονται μετά από σταθερές μειώσεις στον αριθμό των ημερήσιων καταγεγραμμένων θανάτων.

Από σήμερα επιτρέπονται εξωτερικά καθίσματα σε μπαρ και εστιατόρια καθώς και οικογενειακές συναντήσεις και συναντήσεις μεταξύ φίλων έως και δέκα ατόμων.

Στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη, η πλειονότητα των περιορισμών θα παραμείνει σε ισχύ, αλλά ορισμένα μικρά καταστήματα θα έχουν το δικαίωμα να ανοίξουν ξανά.

Το Βέλγιο θα ξεκινήσει να ανοίγει εκ νέου τα δημοτικά και τα Γυμνάσια υπό αυστηρούς όρους.

Η Πορτογαλία, η Δανία και η Ιρλανδία συγκαταλέγονται μεταξύ πολλών χωρών που χαλαρώνουν τα μέτρα τους σταδιακά από σήμερα.