Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τις επιπτώσεις των τατουάζ στην υγεία, αφού νέα έρευνα διαπίστωσε ότι μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης λεμφώματος, έναν τύπο καρκίνου του αίματος, προειδοποιούν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Λουντ στη Σουηδία.

Το λέμφωμα είναι ο 5ος πιο συχνός καρκίνος στην Ευρώπη και η 7η αιτία θανάτου παγκοσμίως. Οι πιο συνηθισμένες μορφές τους είναι τα λεμφώματα Hodgkin που προσβάλλουν κυρίως νεαρές ηλικίες (από 20 έως 40 ετών) ενώ τα Μη Hodgkin προσβάλλουν κυρίως τη μέση ηλικιακή ομάδα (40 έως 60 ετών).

Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Lund στη Σουηδία, οι ερευνητές ανέλυσαν για να διερευνήσουν εάν τα τατουάζ θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης λεμφώματος, ενός τύπου καρκίνου του αίματος που ξεκινά από τα λευκά αιμοσφαίρια.

Αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι χημικές ουσίες που εμπεριέχονται στα μελάνια για δερματοστιξία ενέχουν τον κίνδυνο καρκίνου και οι χώρες μέλη θα πρέπει να θεσμοθετήσουν περιορισμούς για τις 4.000 χημικές ουσίες που επί του παρόντος χρησιμοποιούνται για τα τατουάζ.

Οι χρωστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για τα τατουάζ μένουν στο δέρμα για πάντα και εξαιτίας αυτού οι ειδικοί προειδοποιούν για τον δια βίου κίνδυνο για την υγεία μας.

«Γνωρίζουμε ήδη ότι όταν το μελάνι του τατουάζ εγχέεται στο δέρμα, το σώμα το ερμηνεύει ως κάτι ξένο που δεν θα έπρεπε να βρίσκεται εκεί και το ανοσοποιητικό σύστημα ενεργοποιείται», εξηγεί η Κρίστελ Νίλσεν, επικεφαλής της μελέτης. «Ένα μεγάλο μέρος του μελανιού μεταφέρεται μακριά από το δέρμα, στους λεμφαδένες όπου και εναποτίθεται», προσθέτει.

«Μπορεί κανείς να υποθέσει ότι ένα τατουάζ, ανεξαρτήτως μεγέθους, προκαλεί μια χαμηλού βαθμού φλεγμονή στο σώμα, η οποία με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει καρκίνο», επισημαίνει. «Η εικόνα είναι, επομένως, πιο σύνθετη από ό,τι αρχικά πιστεύαμε», καταλήγει.

Η Νίλσεν σχεδιάζει να αναζητήσει συνδέσεις μεταξύ των τατουάζ και άλλων τύπων καρκίνου καθώς και άλλων φλεγμονωδών ασθενειών.

Μέχρι λοιπόν να καταλήξει η επιστημονική έρευνα σε ασφαλή συμπεράσματα, οι ευρωπαϊκές αρχές συμβουλεύουν όσους επιθυμούν να κάνουν τατουάζ να συμβουλευθούν δερματολόγο.

Και φυσικά αυτό αφορά και την αφαίρεση των τατουάζ από το δέρμα αφού «η χρήση του λέιζερ ενέχει κινδύνους καθώς η αποδόμηση των χημικών ουσιών σε μικρότερα μόρια τα αφήνει να κινηθούν ανεξέλεγκτα στο σώμα».

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις