Αρχική Οικονομία Οι εννέα στόχοι για την ελληνική οικονομία το 2019

Οι εννέα στόχοι για την ελληνική οικονομία το 2019

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Τους εννέα στόχους της ελληνικής οικονομίας για το 2019 παρουσίασε από το βήμα της 6ης ετήσιας οικονομικής διάσκεψης της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο, ώστε η χώρα να πετύχει το κλείσιμο με θετικό τρόπο της αξιολόγησης και να γίνει η εκταμίευση της δόσης.

«Η Ελλάδα καλείται να επανέλθει στην πλήρη κανονικότητα. Ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο εργαζόμαστε με μεθοδικότητα, σοβαρότητα και σεμνότητα, για να εμπεδώσουμε στο κράτος, στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά σαφές όραμα και μακρόπνοη στρατηγική για την ανάταξη και την ισχυροποίηση της ελληνικής οικονομίας για τη χώρα».

Επιδίωξη είναι το 2020, όπως τόνισε, «ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης να είναι υψηλότερος από το 2019, που είχε ένα πολύ κακό πρώτο εξάμηνο, και προσπαθούμε να καλύψουμε το δεύτερο εξάμηνο της τρέχουσας χρονιάς». «Υψηλότεροι ρυθμοί οικονομικής μεγέθυνσης, χαμηλότερο κόστος δανεισμού, σημαίνει ενίσχυση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους» επισήμανε.

Μεταξύ αυτών είναι: 

  • η επίτευξη των συμφωνημένων δημοσιονομικών στόχων,
  • η ενίσχυση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος,
  • η ολοκλήρωση, μετά τα τέλη Οκτωβρίου, εντός νέου σταθερού φιλοεπενδυτικού φορολογικού πλαισίου,
  • η ενίσχυση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία,
  • η προώθηση αποκρατικοποιήσεων,
  • η υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων
  • η υλοποίηση άλλων εκκρεμών δεσμεύσεων της χώρας από την τρίτη αξιολόγηση του Ιουνίου 2019,
  • η εισαγωγή κατάλληλου πλαισίου για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους
  • και η αποπληρωμή του πιο ακριβού μέρους του δανείου της χώρας προς το ΔΝΤ.

«Στόχος είναι η οικονομική μεγέθυνση και ανάπτυξη εντός ενός πλαισίου υγιών, πειθαρχημένων και βιώσιμων δημόσιων οικονομικών, η επιστροφή στην πλήρη κανονικότητα, η εξασφάλιση υγιούς επιχειρηματικού και μακροοικονομικού περιβάλλοντος και η επιστροφή της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα το συντομότερο δυνατόν».

Αναφέρθηκε στις πολιτικές που υλοποιεί η κυβέρνηση όπως, μεταξύ άλλων, η θεσμοθέτηση μείωσης φόρου ακίνητης περιουσίας και η βελτίωση του πλαισίου ρυθμίσεων των ληξιπρόθεσμων οφειλών νοικοκυριών και επιχειρήσεων, που δεν περιλαμβάνονταν στο σχήμα, σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία και για τις οποίες θα υπάρξει παράταση έως την επόμενη Δευτέρα -«πρώτη και τελευταία παράταση για επτά ημέρες», όπως διευκρίνισε.