Αρχική Ασφάλιση ΟΓΑ: Σύνταξη την ημέρα των … γενεθλίων

ΟΓΑ: Σύνταξη την ημέρα των … γενεθλίων

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Από την ημέρα που συμπληρώνουν τα 67 έτη θα μπορούν να συνταξιοδοτούνται πλέον οι αγρότες, σύμφωνα με το νέο ασφαλιστικό νόμο.Με την ένταξη του ΟΓΑ στον ΕΦΚΑ, οι αγρότες θα αντιμετωπίζονται όπως όλοι οι υπόλοιποι ασφαλισμένοι, δηλαδή θα έχουν όλοι το ίδιο δικαίωμα έναρξης καταβολής της σύνταξης από την ημέρα που συμπληρώνουν το όριο ηλικίας.

Αυτό σημαίνει πως όσοι συμπληρώνουν τα 67 έτη, δεν θα χρειάζεται να περιμένουν τον επόμενο Ιούλιο για να συνταξιοδοτηθούν, αλλά θα μπορούν να βγουν κάθε μήνα του έτους, όποτε συμπληρώνει ο καθένας -με βάση και την ημερομηνία γέννησής του- την ηλικία των 67 ετών.Η αλλαγή αυτή έχει άμεση επίπτωση, σύμφωνα με τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσο Πετρόπουλο, στους γεννηθέντες το 1950 -ασφαλισμένους του ΟΓΑ- που συνταξιοδοτούνται εντός του 2017. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τις διατάξεις του «νόμου Κατρούγκαλου», το δικαίωμα για συνταξιοδότηση πλέον δημιουργείται την ημέρα που συμπληρώνεται το 67ο έτος.

Για παράδειγμα, αν κάποιος γίνεται 67 ετών τον Μάιο του 2017, μπορεί να υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης στον ΕΦΚΑ εντός του Μαίου και η σύνταξή του θα αρχίσει να «τρέχει» ήδη από τον ίδιο μήνα και όχι από τον Ιούλιο όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.

Ωστόσο οι αγρότες που κλείνουν τα 67 και συνταξιοδοτούνται θα πρέπει να πληρώνουν εισφορές μέχρι τον μήνα της συνταξιοδότησής τους. Παλαιότερα οι αγρότες πλήρωναν τις εισφορές της προηγούμενης χρονιάς (π.χ. του 2016), υπέβαλλαν αίτηση και έφευγαν σε σύνταξη χωρίς να καταβάλλουν εισφορές τη χρονιά της συνταξιοδότησης τους.