Αρχική Υγεία Οδηγία του ECDC: Φορέστε μάσκα για να προστατευτείτε από τους ασυμπτωματικούς

Οδηγία του ECDC: Φορέστε μάσκα για να προστατευτείτε από τους ασυμπτωματικούς

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Νεα δεδομένα για τη χρήση και το σκοπό των μασκών θέτει η νέα οδηγία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Συγκεκριμένα, οι ιατρικές μάσκες προσώπου συνιστώνται ως μέσο ελέγχου της μετάδοσης του κορωνοϊού για άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα, ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση σταγονιδίων αναπνευστικών οδών που παράγονται με βήχα ή φτάρνισμα. Στοχεύουν, συνεπώς, στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού σε υγιή άτομα.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχουν ολοένα και περισσότερες ενδείξεις ότι τα άτομα με ήπια ή μη συμπτώματα στα προ-συμπτωματικά και στα πρώιμα στάδια του ιού αν φορούν μάσκες μπορούν να συμβάλουν στον περιορισμό της μετάδοσης του Covid-19. Επίσης και όσοι είναι υγιείς φορώντας μάσκες, προφυλάσσονται από τους ασυμπτωματικούς που δεν φορούν μάσκα.

Μία μάσκα προσώπου μπορεί να συμβάλει στη μείωση του την εξάπλωση της λοίμωξης στην κοινότητα, ελαχιστοποιώντας την έκκριση σταγονιδίων αναπνοής από μολυσμένα άτομα, άτομα που μπορεί να μην γνωρίζουν καν ότι έχουν μολυνθεί και πριν αναπτύξουν συμπτώματα κορωνοϊού.

Η χρήση μάσκας προσώπου στην κοινότητα μπορεί κατά κύριο λόγο να χρησιμεύσει ως μέσο ελέγχου της πηγής μόλυνσης. Αυτό το μέτρο μπορεί να είναι αποτελεσματικό ιδιαίτερα σε επιδημικές καταστάσεις, όταν ο αριθμός των ασυμπτωματικών αλλά μολυσματικών ατόμων στην κοινότητα είναι υψηλός.

Σύμφωνα με τον ECDC, συστήνεται η χρήση μάσκας:

– κατά την επίσκεψη σε απασχολημένους, κλειστούς χώρους, όπως καταστήματα τροφίμων, εμπορικά κέντρα κ.λπ.
– όταν χρησιμοποιείτε τις δημόσιες συγκοινωνίες.
– σε χώρους εργασίας και επαγγέλματα στους οποίους έρχεστε σε επαφή με πολλούς άλλους ανθρώπους και δεν υπάρχει δυνατότητα για τηλεργασία.

Επιπλέον, υπάρχουν τρεις σημαντικές προειδοποιήσεις σχετικά με τη χρήση μάσκας προσώπου στην κοινότητα:

– Πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι ιατρικές μάσκες προσώπου διατηρούνται και έχουν προτεραιότητα για χρήση από τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, ιδιαίτερα δεδομένης της τρέχουσας έλλειψης αναπνευστικού και προστατευτικού εξοπλισμού, που αναφέρθηκε σε όλες τις χώρες της ΕΕ / ΕΟΧ.

– Η χρήση μάσκας μπορεί να προσφέρει μια εσφαλμένη αίσθηση ασφάλειας που οδηγεί σε χαλάρωση των μέτρων προφύλαξης, της διατήρησης της υγιεινής των χεριών. Φορώντας τη μάσκα δε σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να βγαίνει ελεύθερα έξω και ότι είναι ασφαλής.

– Υπάρχει κίνδυνος χρήσης μολυσμένης μάσκας ή αυξανόμενης τάσης στους ανθρώπους να ακουμπούν το πρόσωπό τους, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης και μετάδοσης.