Αρχική Υγεία “Όχι” Γιαμαρέλλου–Σαρηγιάννη στις μετακινήσεις για το Πάσχα

“Όχι” Γιαμαρέλλου–Σαρηγιάννη στις μετακινήσεις για το Πάσχα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Αρνητικοί στο ενδεχόμενο μετακινήσεων από νομό σε νομό ενόψει του Πάσχα εμφανίστηκαν η καθηγήτρια Παθολογίας, Λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Ελένη Γιαμαρέλλου, καθώς και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στον ΣΚΑΙ, ο κ. Σαρηγιάννης εξήγησε ότι στο «καλό σενάριο» τα κρούσματα θα πέσουν κάτω από 1.200 κοντά στο Πάσχα και εφόσον εφαρμοστούν με αυστηρότητα τα self test. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος λέει εδώ και καιρό «όχι» στη μαζική μετακίνηση πληθυσμού το Πάσχα, καθώς ενώ η διασπορά παραμένει υψηλή, θα αυξηθούν πολύ οι ενεργές επαφές και επομένως είναι προτιμότερο «να μην το ρισκάρουμε».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα λύματα της Αττικής δείχνουν μια μικρή διακύμανση στις τιμές τους η οποία, όπως εκτιμά, μπορεί να οφείλεται και στα πάρτι. Μάλιστα απευθύνθηκε ιδιαίτερα στους νέους λέγοντας ότι χωρίς καμία διάθεση κριτικής ανησυχεί για τις εικόνες συνωστισμού στις πλατείες.

Από την πλευρά της η κυρία Γιαμαρέλλου τόνισε, επίσης στον Σκάι, ότι την επιτροπή φοβίζει η πίεση στο Σύστημα Υγείας ωστόσο προσπαθεί να συζητά όσο πιο ψύχραιμα γίνεται. Τάχθηκε κατά των μετακινήσεων του Πάσχα τη στιγμή που μόλις χθες υπήρξαν 500 εισαγωγές στα νοσοκομεία και έστειλε το μήνυμα ότι χρειάζεται ακόμη λίγη υπομονή.

Την Παρασκευή η συζήτηση για τις εκκλησίες

Σχετικά με τις εκκλησίες, η καθηγήτρια Παθολογίας- Λοιμωξιολογίας τόνισε ότι την Παρασκευή θα συζητηθεί το θέμα και θα βρεθεί μέση λύση. Χαρακτήρισε σημαντικό ότι οι ιερείς θα κάνουν self testing δύο φορές την εβδομάδα ενώ την Μεγάλη Εβδομάδα θα εξετάζονται μέρα παρά μέρα.

Για το άνοιγμα των σχολείων εκτίμησε ότι είναι δυνατό να επιστρέψουν στις τάξεις τους οι μαθητές μετά το Πάσχα.