ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Με υπουργικές αποφάσεις θα ομαδοποιηθούν και θα διευκρινιστούν οι περιπτώσεις ασφαλισμένων που μπορούν να ενταχθούν στη διάταξη του νομοσχεδίου που συζητείται στη Βουλή και αφορά διαγραφή αμφισβητούμενων ασφαλιστικών οφειλών. Κατά τη δεύτερη ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου έδωσε διευκρινίσεις για την σχετική διάταξη που αναμένουν χιλιάδες ασφαλισμένοι οι οποίοι είχαν παράλληλη απασχόληση και βρίσκονται με αμφισβητούμενα χρέη, για το διάστημα έως το τέλος του 2016 (πριν από τη δημιουργία του ΕΦΚΑ).

Σύμφωνα με την υπουργό, η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι γενική και δεν θεσπίζεται ένας κανόνας λόγω της πολύμεγάλης περιπτωσιολογίας. Για παράδειγμα, ανέφερε, μπορεί να υπάρχει μια δικαστική απόφαση που να δικαιώνει τον ασφαλισμένο αλλά ο νόμος να λέει κάτι άλλο, μπορεί να υπάρχουν δύο συγκρουόμενες δικαστικές αποφάσεις, να μην υπάρχει δικαστική απόφαση αλλά να είναι προφανές ότι ο ασφαλισμένος δεν γνώριζε ότι πρέπει να πληρώσει και σε δεύτεροταμείο, ή τέλος μπορεί να μην υπάρχει δικαστική απόφαση αλλά να είναι προφανές ότι ο ασφαλισμένος είχε κλείσει τα βιβλία του και δεν θα έπρεπε να χρεώνεται με οφειλές.

«Θεσπίσαμε αυτή τη διαδικασία για να μπορέσουμε να συμπεριλάβουμε το σύνολο των περιπτώσεων” δήλωσε και συμπλήρωσε ότι μετά την ψήφιση του νόμου (σύμφωνα με πληροφορίες θα γίνει έως την ερχόμενη Πέμπτη) ο ασφαλισμένος θα πρέπει να υποβάλλει αίτηση και να εξηγεί γιατί θεωρεί ότι δεν οφείλει κάποια ασφαλιστική οφειλή. Θα γνωμοδοτεί το συμβούλιο κοινωνικής ασφάλισης και ο αρμόδιος υπουργός θα εκδίδει υπουργική απόφαση όπου θα ομαδοποιεί αυτές τις περιπτώσεις. “Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμεμεγαλύτερη περιπτωσιολογία από ότι εάν πηγαίναμε να θεσπίσουμε ένα συγκεκριμένο κανόνα”, τόνισε η κυρία Αχτσιόγλου.