Αρχική ΟΑΕΔ ΟΑΕΔ: Ποιοι πυρόπληκτοι δικαιούνται άμεση ενίσχυση 718 εκατ. και 2.000 τον επόμενο...

ΟΑΕΔ: Ποιοι πυρόπληκτοι δικαιούνται άμεση ενίσχυση 718 εκατ. και 2.000 τον επόμενο μήνα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Κοινωνικός Τουρισμός

Ξεκινούν οι πληρωμές των έκτακτων ενισχύσεων για τους πυρόπληκτους εργαζομένους με το εφάπαξ έκτακτο επίδομα των 718 ευρώ, που θα δοθεί εντός των επόμενων ημερών από τον ΟΑΕΔ.

Να σημειωθεί ότι σε ένα μήνα θα ακολουθήσει το δεύτερο πακέτο ενίσχυσης με την πληρωμή επιδομάτων 5 μηνών ύψους 1.996,25 ευρώ.

Δικαιούχοι των ενισχύσεων είναι όλοι οι εργαζόμενοι που έμειναν χωρίς δουλειά σε επιχειρήσεις που καταστράφηκαν μερικώς ή ολοσχερώς από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην ελληνική επικράτεια στο διάστημα μεταξύ 27 Ιουλίου και 13 Αυγούστου 2021 (ημερομηνία δημοσίευσης της υπ. αριθμ. 143 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων).

Ο ΟΑΕΔ άνοιξε χθες την πλατφόρμα αιτήσεων για το επίδομα των 1.996,25 ευρώ, το οποίο αποτελεί έκτακτο επίδομα ανεργίας και θα πληρωθεί μέσα σε έναν μήνα μετά την υποβολή της αίτησης κάθε δικαιούχου.

Άμεσα όμως -όπως ανέφερε με δήλωσή του στον Ελεύθερο Τύπο ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Σπύρος Πρωτοψάλτης- θα πληρωθεί η εφάπαξ ενίσχυση των 718 ευρώ σε όλους τους εργαζομένους που έχασαν τις δουλειές τους στις πυρόπληκτες περιοχές. Η ενίσχυση θα πληρωθεί μέσα σε λίγα 24ωρα από την υποβολή της σχετικής αίτησης. Η πλατφόρμα για τα 718 ευρώ θα ανοίξει αμέσως μόλις υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση εντός της εβδομάδας.

Αιτήσεις τόσο για τα 1.996,25 ευρώ όσο και για τα 718 ευρώ μπορούν να υποβάλουν όλοι ανεξαιρέτως οι εργαζόμενοι πυρόπληκτων περιοχών που έμειναν χωρίς δουλειά επειδή οι επιχειρήσεις που απασχολούνταν κάηκαν μερικών ή ολοσχερώς από πυρκαγιά. Το επίδομα ανεργίας των 1.996,25 ευρώ θα έχει τις προσαυξήσεις που ισχύουν για τα επιδόματα ανεργίας, δηλαδή 10% για κάθε εξαρτώμενο μέλος και αναλογία Δώρου Χριστουγέννων.

Οι πυρόπληκτοι εργαζόμενοι που πληρούν τις προϋποθέσεις για να είναι δικαιούχοι τακτικής επιδότησης ανεργίας θα ενισχυθούν με την έξτρα επιδότηση για 5 ως 12 μήνες, ενώ όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις -π.χ. ως προς τον αριθμό ημερών ασφάλισης- για να είναι δικαιούχοι του επιδόματος ανεργίας θα λάβουν την ενίσχυση των 5 μηνών.

Πολύ σημαντικό -όπως αναφέρει η ΠΝΠ- είναι ότι το 5μηνο της επιδότησης δεν θα προσμετρηθεί στο ανώτατο όριο των 400 ημερών επιδότησης που λαμβάνονται υπόψη κατά την τελευταία 4ετία για τη χορήγηση του τακτικού επιδόματος ανεργίας στο μέλλον.

Πριν την αίτηση για τα 1.996,25 ευρώ απαιτείται η εγγραφή των πληγέντων εργαζομένων στο μητρώο ανέργων ΟΑΕΔ με κωδικούς TAXISnet ή ΟΑΕΔ. Οσοι κάνουν εγγραφή από 16 Αυγούστου θα επιλέξουν την κατηγορία «Διακοπή λειτουργίας λόγω ανωτέρας βίας». Η εγγραφή στο μητρώο ανέργων γίνεται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/anergia/ekdose-deltiou-anergias, με επιλογή των πεδίων «Εργασία και ασφάλιση → Ανεργία → Εκδοση δελτίου ανεργίας».

Μετά την εγγραφή τους, οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση για επιδότηση της ανεργίας με κωδικούς TAXISnet ή ΟΑΕΔ και να επισυνάψουν βεβαίωση μερικής ή ολικής καταστροφής της επιχείρησης ή τουλάχιστον έγγραφο με τα στοιχεία της επιχείρησης (ΑΦΜ, επωνυμία, διεύθυνση). Η διεύθυνση για την αίτηση επιδόματος ανεργίας είναι https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/anergia/aitese-epidomatos-anergias, με επιλογή των πεδίων «Εργασία και ασφάλιση → Ανεργία → Αίτηση επιδόματος ανεργίας».