Παρασκευή, Οκτώβριος 22, 2021

  ΟΑΕΔ: Δείτε τα 6+1 ανοιχτά προγράμματα με επιδότηση μισθού έως και 800 ευρώ

  ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

  Μήνας προγραμμάτων αποδείχθηκε έως τώρα ο Γενάρης, με το Dimosio.gr να σας ενημερώνει εγκαίρως για τα διαθέσιμα προγράμματα του ΟΑΕΔ που θα μπορούσαν να επιλέξουν μακροχρόνια άνεργοι και όχι μόνο.

  Η ημερομηνία της τελικής επιλογής προγράμματος εκ μέρους εργοδοτών και εργαζομένων πλησιάζει, όμως ποτέ δεν είναι αργά για να κάνετε την αίτηση σας σε προγράμματα που διασφαλίζουν ένα ιδιαίτερα υψηλό μισθό για τουλάχιστον ένα χρόνο.

  Σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κάποια σκέψη για παράταση της τελικής ημερομηνίας λήξης των διαθέσιμων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, έτσι εάν δεν αλλάξει κάτι μέσα στις επόμενες ημέρες η 1 Φεβρουαρίου θα είναι η ημερομηνία- κλειδί, όπου θα γίνονται δεκτές οι αιτήσεις στον ΟΑΕΔ.

  Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του Dimosio.gr το πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων 18-29 ετών του ΟΑΕΔ, συγκεντρώνει μέχρι στιγμής τα περισσότερα βλέμματα, καθώς οι επιχειρήσεις φαίνεται πως το “αγκαλιάζουν”, γεγονός που επιβεβαιώνουν και τα διαθέσιμα στοιχεια, με περισσότερες από 15.000 αιτήσεις για τις 8.000 νέες επιδοτούμενες θέσεις εργασίας.

  Για όσους δεν το γνωρίζουν, το πρόγραμμα επιχορηγεί επιχειρήσεις με το 75% του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών (έως τα 750 € μηνιαία) για την πρόσληψη ανέργων 18-29 ετών, οποιασδήποτε εκπαιδευτικής βαθμίδας, με διάρκεια 12 μήνες ή 15 μήνες για μακροχρόνια ανέργους και δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

  Βέβαια, το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν είναι το μοναδικό που “τρέχει” αυτό το διάστημα, καθώς εργοδότες και εργαζόμενοι μπορούν να επιλέξουν ακόμη 6 διαθέσιμα προγράμματα απασχολησιμότητας από τον ΟΑΕΔ, με ποσοστά επιχορήγησης στο 60-100% μισθού και ασφαλιστικών εισφορών.
  Πάμε να τα δούμε αναλυτικά:
  Ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα είναι εκείνο των Επιταγών Επανένταξης στην αγορά εργασίας, με 9.200 νέες θέσεις εργασίας, διάρκειας 12 μηνών με ελάχιστες μεικτές απολαβές τα 830€ για επιδοτούμενους ανέργους που μετατρέπουν το επίδομα ανεργίας τους σε «επιταγή επανένταξης στην αγορά εργασίας». Η επιδότηση ανέρχεται στο 80% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως τα 830€ μηνιαία.
  Λίγο χαμηλότερη επιδότηση, όμως αρκετά δημοφιλές για ηλικίες μεταξύ 55-67 είναι το πρόγραμμα απασχόλησης μακροχρόνια ανέργων με 8.500 νέες θέσεις εργασίας σε ΝΠΔΔ, δημόσιες επιχειρήσεις, καθώς και επιχειρήσεις των Δήμων και των Περιφερειών, διάρκειας 12 μηνών με δυνατότητα επέκτασης για επιπλέον 12 μήνες. Η επιδότηση ανέρχεται στο 75% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως τα 750€ μηνιαία.
  Πολύ σημαντικό πρόγραμμα για τη γενιά των τριαντάρηδων έως 39 ετών με 5.200 νέες θέσεις εργασίας είναι το πρόγραμμα απασχόλησης πτυχιούχων ανέργων σε κλάδους έξυπνης εξειδίκευσης, διάρκειας 15 μηνών. Η επιδότηση ανέρχεται στο 60% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως τα 800€ μηνιαία.

  Στο ίδιο μήκος κύματος είναι αφενός το πρόγραμμα Απασχόλησης Πτυχιούχων Ανέργων 22-29 ετών με 3.500 νέες θέσεις εργασίας, διάρκειας 10 μηνών με την επιδότηση να ανέρχεται στο 75% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως τα 750€ μηνιαία, και αφετέρου το πρόγραμμα Απόκτησης Επαγγελματικής Εμπειρίας Ανέργων 18-30 ετών με 3.000 νέες θέσεις εργασίας στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Βορείου Αιγαίου, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, διάρκειας 7 μηνών. Ο ΟΑΕΔ καταβάλει μηνιαία αποζημίωση ίση με το 100% του κατώτατου μισθού (με πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές).

  Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό από τα προηγούμενα είναι το πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων από Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες με 1.200 νέες θέσεις εργασίας, διάρκειας 12 μηνών με δυνατότητα επέκτασης για επιπλέον 12 μήνες. Η επιδότηση ανέρχεται στο 90% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως τα 800€ μηνιαία.

  Σε αυτό το σημείο, να σας ενημερώσουμε, ότι στην επιδότηση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους συμπεριλαμβάνονται τα αντίστοιχα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα, επιδόματος αδείας στον ιδιωτικό τομέα. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ