Αρχική ΟΑΕΔ ΟΑΕΔ: “Ανοιχτές” 13.805 επιδοτούμενες θέσεις απασχόλησης δύο προγραμμάτων

ΟΑΕΔ: “Ανοιχτές” 13.805 επιδοτούμενες θέσεις απασχόλησης δύο προγραμμάτων

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Κενές παραμένουν από τις αρχές της άνοιξης 13.805 επιδοτούμενες θέσεις απασχόλησης δύο προγραμμάτων του ΟΑΕΔ που αφορούσαν προσλήψεις συνολικά 15.000 ανέργων άνω των 50 ετών, καθώς μέχρι σήμερα και για τα δύο προγράμματα έχουν γίνει μόνο 1.195 προσλήψεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της “Ναυτεμπορικής” για το «Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων με προσωπικό έως 20 θέσεων πλήρους απασχόλησης, για την πρόσληψη 10.000 ανέργων ηλικίας άνω των 50 ετών» στο οποίο η επιχορήγηση ανέρχεται στο 50% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους ανά ωφελούμενο και έως το ποσό των 500 ευρώ τον μήνα, έγιναν μόνο 1.163 προσλήψεις.

Ακόμη πιο απογοητευτικά είναι τα αποτελέσματα για το δεύτερο «Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων, με προσωπικό άνω των είκοσι θέσεων πλήρους απασχόλησης, για την πρόσληψη ανέργων άνω των 50 ετών». Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε για την κάλυψη 5.000 θέσεων εργασίας και μέχρι σήμερα έχουν καλυφθεί μόνο 32 θέσεις απασχόλησης! Η επιχορήγηση και στο δεύτερο πρόγραμμα ανέρχεται στο 50% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους ανά ωφελούμενο και έως το ποσό των 500 ευρώ τον μήνα.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι τα στοιχεία αυτά για τις 13.805 θέσεις επιδοτούμενης απασχόλησης που παραμένουν «ορφανές» τουλάχιστον για έξι μήνες προβληματίζουν ιδιαίτερα το υπουργείο Εργασίας, καθώς την ίδια χρονική περίοδο:

Ο συνολικός αριθμός των ανέργων είναι πάνω από 1 εκατ. άτομα και το ποσοστό ανεργίας στο 21%.

Πάνω από επτά στους δέκα ανέργους είναι εκτός αγοράς εργασίας για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 12 μηνών.

Το 74% είναι μακροχρόνια άνεργοι.

Το 35% άνεργοι πάνω από 4 χρόνια.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία έχουμε 752.000 μακροχρόνια ανέργους (ποσοστό 73,97% πάνω από 1 χρόνο), ενώ από το γενικό σύνολο του 1.016.600 ανέργων του δευτέρου τριμήνου του 2017 οι 359.700, δηλαδή το 35% του συνόλου των ανέργων της χώρας, είναι χωρίς δουλειά για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων ετών! Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι άνεργοι που ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία άνω των 45 ετών ανέρχονται σε 330.000 άτομα. Συνεπώς, από τα ίδια τα στοιχεία προκύπτει το συμπέρασμα ότι έχει διαμορφωθεί ένας εξαιρετικά «σκληρός πυρήνας ανέργων» οι οποίοι είναι εκτός αγοράς εργασίας και είναι εξαιρετικά δύσκολο να απορροφηθεί ακόμη και σε θέσεις επιδοτούμενης απασχόλησης.

Ένα πρόσθετο στοιχείο που αναδεικνύεται από την ανάλυση των δεδομένων της ΕΛΣΤΑΤ είναι πως από τους μακροχρόνια ανέργους οι 78.500, δηλαδή περίπου το 10%, έχουν μεταδευτεροβάθμια και πανεπιστημιακή εκπαίδευση, ενώ η πλειονότητά τους στην ηλικία άνω των 45 ετών έχουν απολυτήριο λυκείου ή έχουν μόνο πρωτοβάθμια εκπαίδευση (απολυτήριο Γ’ γυμνασίου).

Όλα τα προαναφερθέντα στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα ότι έχει διαμορφωθεί πλέον ένας εξαιρετικά μεγάλος αριθμός ανέργων, ηλικίας άνω των 45 και άνω των 50 ετών, χαμηλής ειδίκευσης, κυρίως πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι ουσιαστικά είναι αποκομμένοι από την αγορά εργασίας, καθώς δεν μπορούν να βρουν απασχόληση ούτε μέσω του ιδιωτικού τομέα, αλλά ούτε και μέσω των επιχορηγούμενων προγραμμάτων απασχόλησης. Και καθώς περνά ο καιρός εκτός αγοράς εργασίας, το αδιέξοδο αυτών των ανθρώπων επιτείνεται δραματικά.