Αρχική Υγεία Ο Τσιόδρας στη Βουλή με διπλή μάσκα: Θα επικρατήσουν παντού οι μεταλλάξεις

Ο Τσιόδρας στη Βουλή με διπλή μάσκα: Θα επικρατήσουν παντού οι μεταλλάξεις

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Το δικό του μήνυμα, από το βήμα της Βουλής μάλιστα, για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, η οποία άρχισε να παίρνει πάλι την ανιούσα, έστειλε σήμερα, Τετάρτη, ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο καθηγητής, ειδικότερα, εμφανίστηκε στη Βουλή προκειμένου καταθέσει για τα επιδημιολογικά στοιχεία της χώρας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, φορώντας διπλή μάσκα (μία χειρουργική και μία υφασμάτινη). Με την κίνηση αυτή, ο κ. Τσιόδρας είναι πασιφανές ότι στέλνει ισχυρό μήνυμα προς όλη την επικράτεια, για την σοβαρή κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε για ακόμη μία φορά, συνεπεία της πανδημίας, η οποία στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή, συνδέεται με τις μεταλλάξεις αλλά και με ένα τρίτο κύμα το οποίο βρίσκεται ήδη ante portas.

«Θα μιλήσω ως επιστήμονας, δίχως να έχω κανένα δικαίωμα πολιτικής αντιπαράθεσης», ξεκίνησε την ομιλία του και στη συνέχεια παρέθεσε όλα τα στοιχεία με τις τελευταίες εξελίξεις της πανδημίας.

Όπως είπε, ο μέσος κυλιόμενος εβδομαδιαίος όρος είναι 7,7 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού, μια καλή κατάσταση -όπως τόνισε- σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης. Ωστόσο, εμφανίστηκε ανήσυχος για τις μεταλλάξεις, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

«Νομίζω ότι θα επικρατήσουν παντού οι μεταλλάξεις» ανέφερε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι ο χάρτης της Ευρώπης θα αποκτήσει ένα ακόμα πιο βαθύ κόκκινο χρώμα λόγω των μεταλλάξεων.

Το ενδιαφέρον των υγειονομικών Αρχών στη χώρα εστιάζεται στις πύλες εισόδου της χώρας. Όπως η επιτήρηση των συνόρων ήταν σημαντική το καλοκαίρι, έτσι είναι και τώρα για τη διασυνοριακή μεταφορά των μεταλλάξεων και παραλλαγών του ιού, «οι οποίες όμως βλέπουμε να έχουν διασπαρεί σε πολλές χώρες και δείχνει αυτό το νέο στέλεχος να επικρατεί του παλαιού, όταν του δίνονται οι συνθήκες για τη μετάδοσή του», ανέφερε ο καθηγητής Τσιόδρας.

Αναφορικά με τη νόσηση νέων ανθρώπων, σημείωσε ότι πλέον κολλάνε τον ιό και νεαρότερες ηλικίες. Τόνισε χαρακτηριστικά:

«Η περίπου στα 48 έτη διάμεση ηλικία των ασθενών με κορωνοϊό, έχει πέσει τις τελευταίες εβδομάδες στα 43 έτη. Η μέση ηλικία παρακολουθούμε κάθε εβδομάδα πως αυξάνει. Αυτό έχει σημασία διότι κάποιος που είναι πάνω από τα 75, έχει τουλάχιστον 8 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτεί και πάνω από 200 φορές πιθανότητα να πεθάνει. Είναι μία επιδημία που δεν αφορά σε μεγάλο ποσοστό τα μικρά παιδιά».

Όσον αφορά τα τεστ, επεσήμανε ότι «στην Ελλάδα κάνουμε καθημερινά σχεδόν 30.000 τεστ κατά μέσο όρο, ενώ για τον συγκεκριμένο ιό χρειαζόμαστε όσο τον δυνατόν περισσότερα τεστ για να βρούμε τα κρούσματα».