Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024

«Ό,τι είχαμε να πούμε το είπαμε» – Αυστηρή απάντηση Μαξίμου στον Ρίσι Σούνακ

«Ό,τι είχαμε να πούμε το είπαμε» – Αυστηρή απάντηση Μαξίμου στον Ρίσι Σούνακ

«Δεν έχουμε τίποτα παραπάνω να προσθέσουμε απ όσα έχουμε ήδη πει», σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές απαντώντας στις νέες προκλήσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ για την υπόθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Νωρίτερα σε ομιλία του στο βρετανικό κοινοβούλιο ο Βρετανός πρωθυπουργός σε μία προσπάθεια να δικαιολογήσει την απόφασή του να ακυρώσει την προγραμματισμένη τους συνάντηση κατηγόρησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για «μεγαλομανία».

Μάλιστα, ο Σούνακ επέμεινε στη θέση του πως ο Έλληνας πρωθυπουργός αθέτησε την υπόσχεσή του να «συζητήσουν τη μακροχρόνια αυτή διαμάχη τους κατ’ ιδίαν», όπως μεταδίδει το Skynews.

Ισχυρίστηκε δε ότι ήταν «ξεκάθαρο ότι σκοπός της συνάντησης δεν θα ήταν τα σημαντικά θέματα, αλλά να αναθερμανθούν ζητήματα του παρελθόντος».

«Αθετήθηκαν συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στις διαρροές που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες ότι η ελληνική πλευρά είχε συμφωνήσει να μην τεθεί θέμα επανένωσης των Γλυπτών, ισχυρισμό που η ελληνική κυβέρνηση αρνείται κατηγορηματικά.

Η στάση του Βρετανού πρωθυπουργού έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων και στη Βρετανία καθώς η πλειοψηφία των πολιτών θέλει την επιστροφή των Μαρμάρων στην Ελλάδα, ενώ πυρά έχει δεχθεί ακόμη και από το ίδιο του το κόμμα, αλλά και από το κόμμα των Εργατικών. Πολλά είναι και τα ΜΜΕ που έσπευσαν να μιλήσουν για ατόπημα από την πλευρά του Βρετανού πρωθυπουργού σε μία προσπάθεια να δείξει πυγμή στους Βρετανούς οι οποίοι είναι δυσαρεστημένοι από την κυβέρνηση και τις πολιτικές της.

Σφοδρά πυρά από τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος Κιρ Στάρμερ

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Κιρ Στάρμερ έκανε λόγο για «μικροπολιτική» από την πλευρά του Βρετανού πρωθυπουργού.

Τον κατηγόρησε ότι έχει χάσει τα λογικά του -lost his marbles στα αγγλικά- κάνοντας έναν παραλληλισμό με τη λέξη marbles, που εκτός των άλλων ερμηνειών σημαίνει επίσης και «μάρμαρα» ή εν προκειμένω τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Ο Στάρμερ ανέφερε ότι ο Σούνακ προσπάθησε να ταπεινώσει τον Έλληνα πρωθυπουργό, ακυρώνοντας την συνάντηση την τελευταία στιγμή. «Γιατί τόσο μικροπολιτική;», διερωτήθηκε ο ηγέτης των Εργατικών.

Είναι προϊόν κλοπής λέει ο Μενδώνη

Στο θέμα αναφέρθηκε και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη η οποία αποκάλυψε ότι η Ελλάδα συνεχίζει να μιλάει με το Βρετανικό Μουσείο για την υπόθεση της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα επισημαίνοντας πως τέτοιες διαπραγματεύσεις απαιτούν χρόνο, επιμονή και υπομονή.

Η υπουργός έσπευσε να τονίσει πως τα Γλυπτά είναι προϊόντα κλοπής και πως η Αθήνα παραμένει σταθερή στην εθνική της στάση να τα διεκδικεί.

«Οι διαπραγματεύσεις για τόσο ευαίσθητα πράγματα απαιτούν χρόνο, επιμονή και υπομονή, και εμείς διαθέτουμε. Η Ελλάδα συνεχίζει να μιλάει με το Βρετανικό Μουσείο, όπως και με όλη την επιστημονική κοινότητα. Όλα αυτά είναι πράγματα που συζητώνται. Όμως, τα γλυπτά είναι προϊόντα κλοπής. Βρίσκονται, σήμερα, στο Βρετανικό Μουσείο ως προϊόντα κλοπής. Από κει και πέρα, η Ελλάδα κρατά την εθνική της στάση και συνεχίζει με επιμονή και υπομονή να διεκδικεί. Κι είναι γνωστή η ελληνική θέση, ότι εφόσον τα Γλυπτά του Παρθενώνα επιστρέψουν στην Ελλάδα, το κενό στο Βρετανικό Μουσείο η Ελλάδα μπορεί να το καλύψει διοργανώνοντας περιοδικές εκθέσεις με σημαντικές αρχαιότητες», τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις 

Διαβάστε ακόμη:

Η Εφορία ψάχνει να βρει τους φορολογούμενους εκείνους ώστε να τους επιστρέψει 241 εκατομμύρια

Η Εφορία ψάχνει να βρει τους φορολογούμενους εκείνους ώστε...

Στέφανος Κασσελάκης: Θα μείνω στη χώρα και στο κόμμα 1.000% – Θα γίνω πρωθυπουργός

Στέφανος Κασσελάκης: Θα μείνω στη χώρα και στο κόμμα...

Με βάση το μέσο μισθό της περιόδου απασχόλησης θα υπολογίζεται το επίδομα ανεργίας

Με βάση το μέσο μισθό της περιόδου απασχόλησης θα...

Β. Σπανάκης: Για μας η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων είναι πρώτη προτεραιότητα

Β. Σπανάκης: Για μας η υγεία και η ασφάλεια...

Ενημερωτικό Δελτίο

Στέφανος Κασσελάκης: Θα μείνω στη χώρα και στο κόμμα 1.000% – Θα γίνω πρωθυπουργός

Στέφανος Κασσελάκης: Θα μείνω στη χώρα και στο κόμμα 1.000% - Θα γίνω πρωθυπουργός Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι «μόνο η βάση μας μπορεί να...

Εννέα στους δέκα επαγγελματίες επέλεξαν τις χαμηλές εισφορές προς τον ΕΦΚΑ – Τι σύνταξη εξασφαλίζουν

Εννέα στους δέκα επαγγελματίες επέλεξαν τις χαμηλές εισφορές προς τον ΕΦΚΑ - Τι σύνταξη εξασφαλίζουν Σταθερά στην πρώτη και πιο οικονομική ασφαλιστική κατηγορία παραμένει η...

Τα δύο “στρατόπεδα” στον ΣΥΡΙΖΑ – Ποιοι στηρίζουν Γεροβασίλη και ποιοι Κασσελάκη

Τα δύο "στρατόπεδα" στον ΣΥΡΙΖΑ, ποιοι στηρίζουν Γεροβασίλη και ποιοι Κασσελάκη Θέμα ωρών θεωρείται στον ΣΥΡΙΖΑ η ανακοίνωση υποψηφιότητας της Όλγας Γεροβασίλη, η οποία εμφανίζεται έτοιμη...

Η Όλγα Γεροβασίλη το φαβορί για αντίπαλος του Κασσελάκη

Η Όλγα Γεροβασίλη το φαβορί για αντίπαλος του Κασσελάκη, το Σάββατο θα ανακοινωθεί το πρόσωπο που θα βρεθεί αντιμέτωπο με τον Στέφανο Κασσελάκη στις...