Ο Σούνακ ακύρωσε τη συνάντηση με Κ. Μητσοτάκη λόγω των Γλυπτών του Παρθενώνα – Έντονη ενόχληση του πρωθυπουργού

Την έντονη ενόχλησή του για το γεγονός ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντηση λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Ελλάδα και Βρετανία ενώνονται από παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων είναι εξαιρετικά ευρύ. Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, Κλιματική κρίση, μετανάστευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κυβέρνηση εκφράζουν την έντονη ενόχληση τους. Λένε ότι ήταν φάουλ και πολιτικά απρεπής η ακύρωση της συνάντησης με τον Βρετανό Πρωθυπουργό.

Προσθέτουν πως ήταν προγραμματισμένη και προφανώς ο κ. Ρίσι Σούνακ ενοχλήθηκε από όσα είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο BBC, τα οποία ωστόσο δεν ήταν διαφορετικά από όσα έχει πει μέχρι τώρα και αποτελούν πάγιες ελληνικές θέσεις.

Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζουν ότι το ζήτημα δεν αφορά τη βρετανική κυβέρνηση αλλά “το Βρετανικό Μουσείο με το οποίο κάνουμε συζητήσεις και θα συνεχίσουμε”.

Νωρίτερα έγινε γνωστό από τη Ντάουνινγκ Στριτ πως ο Ρίσι Σούνακ δεν ήταν διατεθειμένος να εξετάσει το ενδεχόμενο επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον Ιndependent, ο εκπρόσωπος του Σούνακ ανέφερε ότι είναι σταθερός στην άποψή του ότι τα Μάρμαρα αποτελούν “σημαντικό περιουσιακό στοιχείο” για το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, έχει “διαφυλάξει” τους θησαυρούς.

“Φροντίζουμε τα Μάρμαρα εδώ και γενιές και η θέση μας είναι ότι θέλουμε να συνεχιστεί αυτό. Ο κόσμος έρχεται τακτικά στο Ηνωμένο Βασίλειο για να δει τα μάρμαρα και δεν υπάρχουν σχέδια να αλλάξει αυτό ή να αλλάξει ο νόμος”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Η δήλωση Κ. Μητσοτάκη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Μιλώντας χθες στο BBC ο πρωθυπουργός επεσήμανε: “Θεωρούμε ότι τα γλυπτά αυτά ανήκουν στην Ελλάδα και ότι ουσιαστικά εκλάπησαν, άρα αυτό δεν είναι, κατά τη γνώμη μου, ένα ζήτημα ιδιοκτησίας, το ζήτημα είναι η επανένωσή τους”. Και είπε στη συνέχεια χαρακτηριστικά, απαντώντας σε σχετική ερώτηση πως τα Γλυπτά θα ήταν καλύτερα στο Μουσείο της Ακρόπολης, γιατί “Πού μπορείτε να εκτιμήσετε καλύτερα αυτό που είναι ουσιαστικά ένα μνημείο; Είναι σαν να σας έλεγα να κόψετε τη Μόνα Λίζα στη μέση και θα έχετε τη μισή στο Λούβρο και τη μισή στο Βρετανικό Μουσείο”.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις