Αρχική Ελλάδα Ο πρύτανης του ΑΠΘ ζητά παρέμβαση εισαγγελέα για τις καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης...

Ο πρύτανης του ΑΠΘ ζητά παρέμβαση εισαγγελέα για τις καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης από καθηγητές

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ύστερα από καταγγελίες που έρχονται στο φως για σεξουαλική παρενόχληση εις βάρος φοιτητριών από καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο πρύτανης του ιδρύματος, Νίκος Παπαϊωάννου, ζητά την παρέμβαση του εισαγγελέα.

Μιλώντας στη Voria.gr ο πρύτανης τονίζει πως θα πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες εκεί που πραγματικά υπάρχουν και να προστατευτούν οι καταγγέλλοντες, οι καταγγελλόμενοι αλλά και όλη η ακαδημαϊκή κοινότητα, καθώς βάλλεται το κύρος και η αξιοπιστία της.

«Θεωρώ ότι η ίδια η πολιτεία, το κράτος δικαίου, θα πρέπει να ευαισθητοποιηθεί, άρα σε κάθε περίπτωση θα ζητήσω την παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών, έτσι ώστε να προστατευτεί –και μιλάω ως πατέρας, ως ακαδημαϊκός δάσκαλος, αλλά και θεσμικά ως πρύτανης- ο/η καταγγέλλων, ο/η καταγγελόμενος, αλλά και οι τρίτοι», δήλωσε ο πρύτανης και διευκρίνισε: «Αυτή τη στιγμή εσείς μπορεί να ξέρετε ονόματα. Αυτό όμως που βγαίνει προς τα έξω είναι καθηγητές της Φιλοσοφικής. Είναι ένας, είναι πολλοί; Άρα εγώ θα πρέπει επιπλέον να προστατεύσω τη μάζα. Άρα υπάρχει λόγος να παρέμβει εισαγγελέας. Γιατί, όταν αναπαράγονται ειδήσεις χωρίς ονόματα και μπαίνουν στο στόχαστρο συλλήβδην τμήματα ή σχολές, προφανώς πρέπει να παρέμβει εισαγγελέας».

Ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερε πως επειδή σήμερα η πρυτανεία τελεί υπό κατάληψη, δεν υπάρχει η δυνατότητα κατάθεσης επισήμου αιτήματος, κάτι που όμως θα γίνει άμεσα μόλις καταστεί εφικτό. Σε ό,τι αφορά πιθανή διενέργεια ΕΔΕ από τα θεσμικά όργανα του πανεπιστημίου εξήγησε ότι δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα, καθώς δεν υπάρχει επίσημη καταγγελία σε βάρος συγκεκριμένου ατόμου. «Για να γίνει ΕΔΕ πρέπει να ξέρεις ποιον να καλέσεις», ανέφερε και πρόσθεσε: «Η συγκεκριμένη υπόθεση πρέπει να φτάσει μέχρι το τέλος και γιατί υπάρχουν ζητήματα, τα οποία άπτονται της απαξίωσης του κάθε μέλους ΔΕΠ. Δυστυχώς δημιουργείται μία συνθήκη ανθρωποφαγίας, μέσα στην οποία μπορεί να χαθούν τα πραγματικά περιστατικά. Θέλει πολύ ισχυρή στήριξη αυτό που θα λεχθεί, για να μη γυρίσει μπούμερανγκ».

Από την άλλη, ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος, αποκάλυψε ότι είχε διενεργηθεί ΕΔΕ το 2013 για ανάλογη υπόθεση για τον καθηγητή του τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας, σε βάρος του οποίου φέρεται να στρέφονται οι καταγγελίες. «Υποθέτω ότι τα αρχικά που αναφέρονται στις πρόσφατες καταγγελίες αφορούν καθηγητή για τον οποίο είχαμε δεχτεί ανώνυμη καταγγελία. Παρότι συνήθως ανώνυμες καταγγελίες μπαίνουν στο συρτάρι, ανατέθηκε ο πειθαρχικός έλεγχος σε καθηγητή της Νομικής, ωστόσο τα στόματα ήταν κλειστά. Δεν είχε μιλήσει κανείς. Οι καθηγητές και οι φοιτητές είπαν ότι δεν ξέρουν τίποτα και η υπόθεση μπήκε στο αρχείο», είπε ο κ. Μυλόπουλος.

Για τη δεύτερη καταγγελία που αφορά καθηγητή Γεωλογίας του ίδιου πανεπιστημίου, ο πρόεδρος του τμήματος, Κώστας Παπαζάχος δήλωσε ότι έχει κινήσει όλες τις διαδικασίες, ώστε να ερευνηθεί η υπόθεση σε βάθος και να υπάρξει ηθική δικαίωση των θυμάτων. Μάλιστα, σχολίασε την ανάρτηση που έκανε πρώην φοιτήτρια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στον απόηχο των αποκαλύψεων της Ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου, ζητώντας από οποιονδήποτε έχει στοιχεία να επικοινωνήσει μαζί του στο προσωπικό του τηλέφωνο.

«Έχω προωθήσει το θέμα στις πρυτανικές αρχές που είναι κατά νόμο υπεύθυνες και περιμένω την περαιτέρω νομική, διοικητική και δικαστική διερεύνηση του θέματος», δήλωσε ο κ. Παπαζάχος.