Στραμμένη στην οικονομία και στα καθημερινά ζητήματα των πολιτών έχει την προσοχή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως φαίνεται από τις μετεκλογικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα με την ανακοίνωση ότι τα 300 εκατομμύρια ευρώ που θα προκύψουν από τη φορολόγηση των «υπερκερδών» των διυλιστηρίων θα διατεθούν για τη στήριξη των συνταξιούχων και άλλων ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, μέσω του γνωστού έκτακτου βοηθήματος που χορηγείται τα Χριστούγεννα.

Επιπλέον, η κυβέρνηση αποφάσισε να διατηρήσει μόνιμα τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στα ταξί και στον καφέ take away. Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Υπουργείο Ανάπτυξης, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την εξάμηνη παράταση των μέτρων για τις μειωμένες τιμές στα σούπερ μάρκετ, που ήδη δείχνουν κάποια αποτελέσματα.

Ωστόσο, για τον κ. Μητσοτάκη, το κύριο ζήτημα είναι η ουσιαστική μείωση των τιμών στα ράφια. Γι’ αυτόν τον λόγο, ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, ξεκίνησε συναντήσεις με παράγοντες της αγοράς και ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ, επιδιώκοντας «συμφωνίες κυρίων». Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης στον Real FM, «Δεν με ενδιαφέρει μόνο η μείωση του πληθωρισμού. Θέλω να δω μειώσεις στις τιμές των προϊόντων στα ράφια. Τις είδαμε για πρώτη φορά τον τελευταίο μήνα και προφανώς θέλουμε να τις δούμε σε πολύ μεγαλύτερη έκταση».

Σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει τις συναντήσεις του με τις νέες ηγεσίες των υπουργείων και θα επισκεφθεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Σε αυτό το υπουργείο, το οποίο είναι γνωστό για την “ηλεκτρισμένη” του ατμόσφαιρα, ανέλαβε καθήκοντα ο Κώστας Τσιάρας, με στόχο να αποκαταστήσει τις ζημιές που δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο του Λευτέρη Αυγενάκη.

Στον ανασχηματισμό, επιλέχθηκαν δύο στελέχη από τη Θεσσαλία, περιοχή που έχει πληγεί σοβαρά: ο Κώστας Τσιάρας από την Καρδίτσα και ο υφυπουργός Χρήστος Κέλλας από τη Λάρισα. Ένα από τα κύρια προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι η ομαλή ροή χρηματοδότησης προς τους αγρότες, καθώς υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις τους τελευταίους μήνες. Επίσης, επιδιώκεται η μείωση της έντασης με τον αγροτικό κόσμο, που είχε κορυφωθεί κατά τις πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη θέσει ως προτεραιότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση την ανάγκη για αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), καθώς πολλοί παραγωγοί έχουν βρεθεί σε δυσχερή θέση. Το ενδιαφέρον του για τον αγροτικό τομέα αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι η Ελλάδα διεκδικεί το χαρτοφυλάκιο της Γεωργίας, το οποίο κατέχει αυτή τη στιγμή η Πολωνία.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις