Αρχική Διεθνή Ο Πούτιν στέλνει στρατό σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ

Ο Πούτιν στέλνει στρατό σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Russian servicemen drive tanks during military exercises in the Leningrad Region, Russia, in this handout picture released February 14, 2022. Russian Defence Ministry/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT. NO RESALES. NO ARCHIVES.

Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αναγνώρισε επισήμως ως ανεξάρτητες τις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ και λίγο μετά έδωσε εντολή στον ρωσικό στρατό να «διασφαλίσει την ειρήνη» σε αυτές τις δύο περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.

Οπως μεταδίδει το RT, η εντολή του Πούτιν έχει άμεση ισχύ. Μάλιστα, ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε οδηγίες στο υπουργείο Αμυνας της χώρας να στείλει «ειρηνευτικές δυνάμεις» στο Ντονμπάς, ενώ έδωσε εντολή στο υπουργείο Εξωτερικών να εγκαθιδρύσει άμεσα διπλωματικές σχέσεις τόσο με το Ντονέτσκ όσο και με το Λουγκάνσκ.

Με το προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε, ο Πούτιν αναγνώρισε τις αυτοανακηρυχθείσες «Λαϊκές Δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ ως ανεξάρτητες οντότητες, αψηφώντας τις προειδοποιήσεις της Δύσης ότι μία τέτοια κίνηση θα ήταν παράνομη και θα σηματοδοτούσε το τέλος της πολυετούς ειρηνευτικής διαδικασίας στην περιοχή.

Στο διάγγελμά του ο Πούτιν υποστήριξε πως η κρίση αποτελεί πρόσχημα για την ταχεία ανάπτυξη στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Μάλιστα υπογράμμισε πως η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ αποτελεί μια άμεση απειλή στην ασφάλεια της Ρωσίας.

Λίγο νωρίτερα ο ανταποκριτής του OPEN στις ΗΠΑ, Μιχάλη Ιγνατίου, είχε μεταδώσει ότι πηγές του αμερικανικού πενταγώνου εκτιμούν ότι η Ρωσία θα δώσει απόψε εντολή στα στρατεύματά της να εισέλθουν σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.