Αρχική Διεθνή Ο ΠΟΥ μιλά για τέλος της πανδημίας το 2022-Τα δύο σενάρια

Ο ΠΟΥ μιλά για τέλος της πανδημίας το 2022-Τα δύο σενάρια

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Την πεποίθηση ότι ο κορωνοϊός θα τελειώσει το 2022 εξέφρασε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, λόγω των θεραπειών και των εμβολίων που έχουν αναπτυχθεί.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ προειδοποίησε ότι η παραλλαγή «Όμικρον» θα προκαλέσει «τσουνάμι» μολύνσεων σε όλο τον κόσμο.

Παρ όλα αυτά, στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του στάθηκε στα εργαλεία με τα οποία θα επιτευχθεί η έξοδος από την υγειονομική κρίση.

«Εάν βάλουμε ένα τέλος στις ανισότητες, τότε θα μπει τέλος και στον παγκόσμιο εφιάλτη. Αυτό είναι πιθανό» διεμήνυσε ο Γκεμπρεγεσούς και πρόσθεσε: «Καθώς διανύουμε τον τρίτο χρόνο της πανδημίας, πιστεύουμε ότι θα τελειώσει η κρίση, αρκεί να καταβάλουμε μια συλλογική προσπάθεια».

Ταυτόχρονα, είπε ότι είναι ανάγκη να επιτευχθεί σε κάθε χώρα το 70% της εμβολιαστικής κάλυψης, αλλά προειδοποίησε ότι θα εμφανιστούν και άλλες παραλλαγές αν ορισμένες χώρες εξακολουθήσουν να κρατούν εμβόλια το 2022.

Την ίδια στιγμή, επιστήμονες λένε ότι το 2022 ο ιός θα χάσει την πανδημική του μορφή και θα γίνει πιο εποχικός όπως ο ιός της γρίπης.

Η αύξηση του συλλογικού επιπέδου ανοσίας, η αναμενόμενη διανομή φαρμάκων και οι εμβολιασμοί αποτελούν το τρίπτυχο εξόδου από το σκοτεινό τούνελ της πανδημίας.

«Η χρήση μάσκας σε μέσα μεταφοράς ακόμη και σε γραφεία μπορεί να εφαρμόζεται και τα επόμενα χρόνια», δηλώνει ο επιδημιολόγος του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, Σον Τρουλόβ.

Όπως τονίζει, το συχνό πλύσιμο χεριών, η τήρηση αποστάσεων σε μέρη με συνωστισμό ενδέχεται να συστήνονται και στο μέλλον.

Ο επιδημιολόγος εκτιμά ότι τα τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού θα γίνουν ακόμη περισσότερο προσβάσιμα.

Ήδη έχει συντελεστεί ένα σημαντικό βήμα στους εμβολιασμούς, με το πρόγραμμα να έχει διευρυνθεί και να αφορά τα παιδιά 5-11 ετών. Η επιστημονική κοινότητα εξετάζει την απαραίτητη δόση χορήγησης και για μικρότερες ηλικίες.

Στο πλαίσιο επανασχεδιασμού των ενέσιμων σκευασμάτων προβλέπεται η ετήσια χορήγηση δόσεων στον πληθυσμό που θα στοχεύει στην αντιμετώπιση της μετάλλαξης που αναπτύσσεται και διασπείρεται σε όλο τον κόσμο.