Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί: Η πανδημία πιθανόν να γίνει χειρότερη

Το «καμπανάκι» κρούει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σχετικά με την ανησυχητική πορεία του κορωνοϊού, τονίζοντας ότι το ενδεχόμενο επιτάχυνσης της πανδημίας είναι πιθανό εάν δεν ληφθούν τα απραίτητα μέτρα από τις κυβερνήσεις.

Ανησυχία εμπνέει το γεγονός ότι πολλές χώρες βρίσκοντας αντιμέτωπες με δεύτερο κύμα κορωνοϊού, ενώ δραματικά είναι η κατάσταση που επικρατεί σε δεκάδες πολιτείες της Αμερικής, καθώς γνωρίζουν αναζωπύρωση του ιού.

«Θα είμαι ξεκάθαρος, πολλές χώρες κινούνται στην λάθος κατεύθυνση και ο ιός είναι δημόσιος κίνδυνος» δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Γεμπρεγεσούς Ατχανόμ.

«Mαύρη Ημέρα» η χθεσινή για την διεθνή κοινότητα με καταγεγραμμένα από 230.000 κρούσματα κορωνοϊού.

Σε μόλις ένα 24ωρο ανακοινώθηκαν, συγκεκριμένα, 230.370 νέα περιστατικά. Τη μεγαλύτερη αύξηση περιστατικών κορωνοϊού κατέγραψαν οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, η Ινδία και τη Νότια Αφρική.  Πάνω από 15.000 νέα κρούσματα καταγράφηκαν, την ίδια στιγμή, σε μία μόνο ημέρα μόνο στη Φλόριντα.

Πλέον τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού αγγίζουν παγκοσμίως τα 12,5 εκατομμύρια, με τον διεθνή οργανισμό να καταγράφει αύξηση των κρουσμάτων της νόσου Covid-19 κατά 12% σε μία εβδομάδα.

Τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται ραγδαία στις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, την Ινδία και τη Νότια Αφρική.

Οι μακροχρόνιες επιπτώσεις της νόσου Covid-19 μπορεί να περιλαμβάνουν βήχα, δύσπνοια και προβλήματα στους πνεύμονες ενώ υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι ο ιός μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο και τους νεφρούς.

Κορωνοϊός: Νέα δεδομένα για την πρόληψη της μετάδοσης

Για να αποφευχθεί η μετάδοση, ο ΠΟΥ συνιστά μία ολοκληρωμένη σειρά μέτρων που περιλαμβάνουν:

– Αναγνώριση των ύποπτων περιπτώσεων όσο το δυνατόν γρηγορότερα, πραγματοποίηση διαγνωστικών ελέγχων και απομόνωση όλων των ύποπτων κρουσμάτων σε κατάλληλους χώρους.

– Ιχνηλάτηση, αναγνώριση και εφαρμογή καραντίνας όλες τις στενές επαφές των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και έλεγχος για εμφάνιση συμπτωμάτων και ειδικής φροντίδας εάν κρίνεται απαραίτητο.

– Χρήση υφασμάτινης μάσκας σε δημόσιους χώρους, όπου υπάρχει μετάδοση στην κοινότητα και όπου δεν είναι δυνατή η λήψη άλλων μέτρων πρόληψης, όπως η φυσική απόσταση.

– Χρήση ειδικών προφυλάξεων επαφής και σταγονιδίων από τους υγειονομικούς υπαλλήλους που φροντίζουν ύποπτα και εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 και επιπλέον χρήση ειδικών προφυλάξεων κατά την εκτέλεση διαδικασιών παραγωγής αερολύματος.

– Συνεχής χρήση ιατρικής μάσκας από εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και τους φροντιστές ασθενών κατά τη διάρκεια όλων των καθημερινών δραστηριοτήτων, καθ’ όλη τη διάρκεια της βάρδιας.

– Πάντα να ασκείται συχνή υγιεινή χεριών και σωματική απόσταση από τους άλλους όταν είναι δυνατόν. Αποφυγή πολυσύχναστων χώρων, χώρων στενού συγχρωτισμού, καθώς και κλειστών χώρων με ανεπαρκή αερισμό. Εξασφάλιση καλού περιβαλλοντικού αερισμού σε όλους τους κλειστούς χώρους και διασφάλιση κατάλληλου περιβαλλοντικού καθαρισμού και απολύμανσης.

Διαβάστε ακόμη:

Ακρίτα σε Δούκα: Μήπως να πιάσετε το φαράσι να ξεβρωμίσετε την Αθήνα;

Ιδιαιτέρως σκληρή κριτική ασκεί στον Δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα...

Ευρωεκλογές 2024 – Αποτελέσματα ΥΠΕΣ: ΝΔ 27,5%, ΣΥΡΙΖΑ 14,58%, ΠΑΣΟΚ 13,75%

Ευρωεκλογές 2024 - Η μεγάλη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας...

«Στα αθλητικά πάμε..καλά»

Άρθρο των φοροτεχνικών Παναγιώτη Παντελή και Ηλία Χατζηγεωργίου Στα...

Ενημερωτικό Δελτίο

Αύξηση κινδύνου διαβήτη από πλαστικά μπουκάλια: Τα ευρήματα έρευνας

Μια πρόσφατη επιστημονική έρευνα επιβεβαιώνει τη σύνδεση ανάμεσα στη χρήση πλαστικών μπουκαλιών και την αύξηση του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2.

Το μυστικό της μακροζωίας από την Ικαρία – Τι τρώνε και ζουν 100 χρόνια

Η Ικαρία, ένα από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, είναι γνωστή για τη μακροζωία των κατοίκων της, οι οποίοι συχνά ζουν πέραν των 100...

«Καμπανάκι» από τον ΕΟΔΥ για έξαρση των κρουσμάτων λιστερίωσης

Η Λιστερίωση είναι ένα τροφιμογενές νόσημα που προκαλείται από το βακτήριο Listeria monocytogenes, ένα αναερόβιο Gram θετικό βακτήριο. Η νόσος είναι γνωστή για τη...

Πειραματικό εμβόλιο ενάντια στον καρκίνο του πνεύμονα χορηγήθηκε σε ασθενή στη Θεσσαλονίκη

Σε ένα νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, ένας Έλληνας ασθενής υποβλήθηκε σε πειραματική θεραπεία με εξατομικευμένο εμβόλιο που στοχεύει στην πρόληψη της επανεμφάνισης καρκίνου στον πνεύμονα...