Γράφει ο φοροτεχνικός Ηλίας Χατζηγεωργίου
Το επόμενο μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης , μετά το πρόσφατα ψηφισθέν φορολογικό νομοσχέδιο , δεν είναι άλλο από το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο χαρακτηρίζεται ως πολύ αναμενόμενο από πολλές απόψεις.
Μέσα σε αυτούς που το περιμένουν με μεγάλη αγωνία είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι εταίροι νομικών προσώπων, οι μικροεπαγγελματίες και όσοι έχουν τα λεγόμενα «μπλοκάκια» . Γενικά θα μπορούσαμε να πούμε άνετα ότι το περιμένει με αγωνία όλος ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας και όχι μόνο.
Η αγωνία αιτιολογείτε ξεκάθαρα στην κακή λειτουργία, όπως ομολογουμένως αποδείχθηκε, του ασφαλιστικό πλαίσιού των επαγγελματιών από το 2017 και μετά , από την εφαρμογή του Ν. 4387/2016 δηλαδή.
Ο συγκεκριμένος νόμος εκ του αποτελέσματος φάνηκε ότι ταλαιπώρησε σε πολλά επίπεδα τους επαγγελματίες , με κυριότερό όλων φυσικά το ταμειακό μέρος , αφού είχε δημιουργήσει μαζί με τους φορολογικούς συντελεστές ένα εκρηκτικό κοκτέιλ ποσών που έπρεπε να πληρωθούν στο ελληνικό δημόσιο. Δεν θα ήταν καθόλου υπερβολή να αναφέρουμε ότι το ποσοστό αυτό προσέγγιζε ακόμα και το 75% των κερδών του ελεύθερου επαγγελματία, γεγονός που καθιστούσε την λειτουργία μίας επιχείρησης ως μη συμφέρουσα.
Εκτός αυτού αποδείχθηκε ότι ήταν αδύνατο να λειτουργήσει ορθά η σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το ετήσιο εισόδημα του επαγγελματία. Η αποτυχημένη σύνδεση μπέρδεψε τον επιχειρηματικό κόσμο, εμάς τους φοροτεχνικούς , αλλά ακόμα και τους υπαλλήλους των ασφαλιστικών ταμείων.
Χαρακτηριστικότερο πρόβλημα ήταν αυτό του υπολογισμού των προκαταβολικών εισφορών μέχρι να γίνει η εκκαθάριση του έτους. Η λειτουργία αυτή δημιουργούσε εικονικές οφειλές οι οποίες από την μεριά του ταμείου δεν μπορούσαν να είναι απαιτητές , αφού ήταν προσωρινές , όμως καθιστούσαν τον εικονικό οφειλέτη επαγγελματία ως μη ασφαλιστικά ενήμερο , με ότι μπορεί να συνεπάγονταν αυτό. Πολλοί επαγγελματίες βρέθηκαν ξαφνικά χωρίς υγειονομική περίθαλψη , άλλοι χωρίς να μπορούν να προσθέσουν δραστηριότητα στην επιχείρηση τους και άλλοι χωρίς να μπορούν να μεταβιβάσουν την ακίνητη περιουσία τους.
Με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο ως φαίνεται θα αποσυνδεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών από το ετήσιο εισόδημα τους, ενώ θα δημιουργηθούν 6 κλίμακες εισφορών, στις οποίες θα μπαίνει ο επαγγελματίας καθ’ επιλογή του. Η ένταξη σε ανώτερη κλίμακα εισφορών φαίνεται ότι δεν θα εξαρτάται από τα έτη ασφάλισης του επαγγελματία. Βάσει αυτού θα επιτευχθεί επιπλέον και η συνέχιση της αποσύνδεσης των εισφορών από τα έτη ασφάλισης του επαγγελματία, κάτι που ναι μεν επετευχθεί με τον ισχύοντα ασφαλιστικό νόμο , με τίμημα όμως όλα όσα προαναφερθούμε.
Οι ασφαλιστικές κλάσεις θα κυμαίνονται μεταξύ των 210 ή 220 ευρώ και των 530 ευρώ , ενώ θα προβλέπεται και χαμηλότερη κλίμακα για τα πρώτα χρόνια λειτουργίας των νέων επιχειρήσεων. Στα ποσά αυτά θα συμπεριλαμβάνεται το ποσό για υγεία και σύνταξη. Για τα επικουρικά ταμεία και τα εφάπαξ θα προβλεφθούν ανάλογες κλίμακες οι οποίες επίσης θα είναι αποσυνδεμένες από το εισόδημα και τα έτη ασφάλισης.
Σε κάθε περίπτωση οι ερωτήσεις θα απαντηθούν στο μεγαλύτερο μέρος τους από το ίδιο το κείμενο του ασφαλιστικού νομοσχεδίου , το οποίο αναμένεται να δημοσιευθεί προς διαβούλευση έως τα τέλη του Ιανουαρίου.
Κλείνοντας βέβαια θα πρέπει να τονίσουμε ότι η επιλογή της χαμηλότερης κλίμακας δεν θα πρέπει να είναι αυτοσκοπός , αφού όσο λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές καταβληθούν από τον ασφαλισμένο θα συνεπάγονται και χαμηλότερη σύνταξη που θα ληφθεί.