Αρχική Ελλάδα Ο μαγικός κόσμος της δωρεάν ψυχαγωγίας στο σπίτι – Broadway,e-books, Εθνικά Πάρκα,...

Ο μαγικός κόσμος της δωρεάν ψυχαγωγίας στο σπίτι – Broadway,e-books, Εθνικά Πάρκα, Μουσείο, Θέατρο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Μένουμε σπίτι και αξιοποιούμε τον χρόνο μας δημιουργικά. Μπορεί η καραντίνα να μας κρατάει στο σπίτι, αλλά μουσεία, θέατρα και εκδοτικοί οίκοι φρόντισαν να διαθέσουν διαδικτυακά το υλικό τους, ώστε να βοηθήσουν κι εκείνοι στην προσπάθεια #ΜένουμεΣπίτι.

Παρακάτω θα βρείτε αρκετές ιδέες για να αξιοποιήσετε τον χρόνο στο σπίτι κάνοντας κάτι ευχάριστο, δημιουργικό και ψυχαγωγικό.

*ένα (σ.σ υπέροχο) κείμενο της Χριστίνας Ζαφειρούλη απο το businessdaily.gr

Ταινίες – Ντοκιμαντέρ

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, προσφέρει ποιοτική ψυχαγωγία με δωρεάν online παρακολούθηση σπουδαίων ιστορικών κινηματογραφικών του παραγωγών. Πρόκειται για ντοκιμαντέρ ιστορικού και πολιτιστικού περιεχομένου, οδοιπορικά σε περισσότερες από είκοσι πόλεις της Μικράς Ασίας, καταγραφή των θαλάσσιων ταξιδιών του ελληνικού λαού στην Κύπρο και τον Λίβανο κ.α. Στις περισσότερες από τις παραγωγές που θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει το κοινό δωρεάν, γίνεται χρήση τρισδιάστατων γραφικών που αναπαριστούν μνημεία και δημόσια κτήρια τα οποία δεν διασώζονται σήμερα.

 

Η Forthnet προσφέρει και σε όσους ιδιώτες συνδρομητές δεν είχαν πρόσβαση στο κινηματογραφικό περιεχόμενο της, να απολαύσουν δωρεάν για ένα μήνα τα κανάλια Novacinema, και να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες Nova On Demand και Nova GO.

Η COSMOTE TV δίνει δωρεάν πρόσβαση σε όλους στο πρόγραμμα με ντοκιμαντέρ και εκπομπές του COSMOTE HISTORY HD, στο επίσημο κανάλι της στο YouTube έως τις 30 Απριλίου.

Το Korean Film Archive προσφέρει μέσω του καναλιού του στο Youtube ταινίες (με αγγλικούς υπότιτλους) δημιουργών όπως ο Park Chanwook (The Handmaiden, Old boy, Thirst, Sympathy For Mr. Vengeance), ο Changdong Lee (Burning, Poetry, Sunshine), ο Sangsoo Hong (The Day After, Night and Day), ο Kwontaek Im (Chihwaseon, Chunhyang) και φυσικά, ο Bong Joonho (Parasite, Snowpiercer, Okja, The Host).

Δείτε ταινίες του Αντρέι Ταρκόφσκι, (με αγγλικούς υποτιτλους) στο Youtube, από το ιστορικό κινηματογραφικό στούντιο στη Ρωσία, τη Mosfilm.

Ανακαλύψτε σπάνιες σειρές του Κεν Λόουτς, όπως το The Price of Coal που χωρίζεται σε δύο μέρη στο youtube.

Θέατρο

 

Online παραστάσεις του Broadway: Η πλατφόρμα streaming του Broadway προσφέρει δωρεάν παραστάσεις όπως το Cats, το The King and Iκαι το Sound of Music. Δείτε τις εδώ

Δεκαεννέα συνολικά παραστάσεις διαθέτει δωρεάν online το Θέατρο Πορεία. Ξεκινάει με τη «Μεγάλη Χίμαιρα» του Μ. Καραγάτση σε διασκευή Στρατή Πασχάλη και σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου από τη Δευτέρα 23/3.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των παραστάσεων:

 • Η Μεγάλη Χίμαιρα του Μ. Καραγάτση, σε διασκευή Στρατή Πασχάλη και σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου, 2015, Δευτέρα 23/3 (10:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. της επόμενης ημέρας)
 • Το Ευχαριστημένο της Μαρίνας Καραγάτση, σε διασκευή Έρις Κύργια και σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου, 2018, Τρίτη 24/3 (10:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. της επόμενης ημέρας)
 • Η Αγριόπαπια του Χένρικ Ίψεν, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου, 2017, Τετάρτη 25/3 (10:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. της επόμενης ημέρας)
 • Οι Τρεις ευτυχισμένοι του Eugène Labiche, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά, 2017, Πέμπτη 26/3 (10:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. της επόμενης ημέρας)
 • Τρεις Αδερφές του Αντόν Τσέχωφ, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου, 2016, Παρασκευή 27/3 (10:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. της επόμενης ημέρας)
 • Μιράντα βασισμένο στην Τρικυμία του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ σε διασκευή και σκηνοθεσία του Oskaras Korsunovas, 2016, Σάββατο 28/3 (10:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. της επόμενης ημέρας)
 • Blasted – Ερείπια της Sarah Kane, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου, 2014, Κυριακή 29/3 (10:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. της επόμενης ημέρας)
 • Ο Αμερικάνικος Βούβαλος του David Mamet, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου, 2011, Δευτέρα 30/3 (10:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. της επόμενης ημέρας)
 • Η Υπόθεση της Οδού Λουρσίν του Eugene Labiche, σε σκηνοθεσία Μάρθας Φριντζήλα, 2010, Τρίτη 31/3 (10:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. της επόμενης ημέρας)
 • Το Κτήνος στο Φεγγάρι του Richard Kalinoski, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, 2009, Τετάρτη 1/4 (10:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. της επόμενης ημέρας)
 • Βάκχες του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Renate Jett, 2008, Πέμπτη 2/4 (10:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. της επόμενης ημέρας)
 • Το Τυφλό Σημείο του Γιάννη Μαυριτσάκη, σε σκηνοθεσία Μάρθας Φριντζήλα, 2008, Παρασκευή 3/4 (10:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. της επόμενης ημέρας)
 • Δάφνης και Χλόη, Ταξίδι Αναψυχής βασισμένη στο αρχαίο ελληνικό μυθιστόρημα του Λόγγου και στη μετάφραση του Ρόδη Ρούφου, σε σκηνική σύνθεση και σκηνοθεσία του Cezaris Grauzinis, 2006, Σάββατο 4/4 (10:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. της επόμενης ημέρας)
 • The Man Who των Peter Brook & Marie – Helene Estienne, σε σκηνοθεσία Renate Jett, 2005, Κυριακή 5/4 (10:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. της επόμενης ημέρας)
 • Ολεάννα του David Mamet, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου, 2004, Δευτέρα 6/4 (10:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. της επόμενης ημέρας)
 • Παντρολογήματα του Nikolai Gogol, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, 2004, Τρίτη 7/4 (10:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. της επόμενης ημέρας)
 • Το Δάσος του David Mamet, σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Καραντινάκη, 2003, Τετάρτη 8/4 (10:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. της επόμενης ημέρας)
 • Οικόπεδα με Θέα του David Mamet, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, 2001, Πέμπτη 9/4 (10:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. της επόμενης ημέρας)
 • Φρεναπάτη του Tony Kushner, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, 2000, Παρασκευή 10/4 (10:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. της επόμενης ημέρας)

Δείτε τις παραστάσεις εδώ

Άφιξις, από την ομάδα ΠΥΡ

Η παράσταση Άφιξις της ομάδας ΠΥΡ, βασισμένη στη Μνηστηροφονία από την ομηρική Οδύσσεια, παρουσιάστηκε στη Μικρή Επίδαυρο στις 7 & 8 Ιουλίου 2017 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου. Δείτε την παράσταση εδώ.

Θείος Βάνιας, του Άντον Τσέχωφ

Mία από τις καλύτερες παραστάσεις τις περσινής χρονιάς, ο «Θείος Βάνιας» σε σκηνοθεσία Μαρίας Μαγγανάρη, υπάρχει πλέον διαθέσιμη στο YouTube.

Δείτε την παράσταση εδώ

Ο Βυσσινόκηπος, του Άντον Τσέχωφ

Ο Βυσσινόκηπος, ένα από τα πιο σπουδαία έργα της παγκόσμιας δραματουργίας, που ανέβηκε τη σεζόν 2012-2013 στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, σε σκηνοθεσία Παντελή Δεντάκη, υπάρχει πλέον διαθέσιμο online.

 

Παραλογές ή μικρές καθημερινές τραγωδίες, του Γιάννη Καλαβριανού και της ομάδας Sforaris

Η παράσταση παίχτηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών το 2010 και βασίστηκε σε τέσσερα δημοτικά τραγούδια και σε στίχους του Τάσου Λειβαδίτη. Δείτε την παράσταση εδώ.

Το κάτι διαφορετικό, από την ομάδα Cfor Circus

Με χιούμορ και ζωντανή μουσική η ομάδα C. for Circus πειραματίζεται με τέσσερις ιστορίες για τη διαφορετικότητα, βασισμένες στο «Κάτι άλλο» της Κάθριν Κέιβ, τον «Μελαγχολικό θάνατο του Στρειδάκη» του Τιμ Μπάρτον, την «Καλή οικογένεια» του Γιόακιμ Πίρινεν και τον «Χρυσό Δράκο» του Ρόλαντ Σίμελπφενιχ. Δείτε την παράσταση εδώ

Μεταξύ Πειραιώς και Νεαπόλεως, του Γεώργιου Βιζυηνού

Διαθέσιμη online είναι και η παράσταση «Μεταξύ Πειραιώς και Νεαπόλεως», από την ομάδα Ξανθία, σε σκηνοθεσία Κώστα Παπακωνσταντίνου. Δείτε την παράσταση εδώ

«Πέρσες» του Λευτέρη Βογιατζή

Δείτε την παράσταση που είχε ανέβει στην Επίδαυρο το 1999.

 

Παλαιότερες παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου, είναι επίσης διαθέσιμες online στο ψηφιοποιημένο αρχείο του.

Φιλαρμονική – Όπερα:

Η Όπερα του Παρισιού προβάλει δωρεάν παραστάσεις της μέσω διαδικτύου σπουδαίες παραστάσεις της όπως τις Λίμνη των Κύκνων (2014), Ο Κουρέας της Σεβίλης (2018) και Κάρμεν (2017) μεταξύ άλλων. Δείτε τις εδώ

Η Φιλαρμονική του Βερολίνου προσφέρει το “digital concert hall” με δωρεάν διάθεση εκατοντάδων παλιών συναυλίες της.

Διαθέσιμες στην πλατφόρμα της κρατικής Όπερας της Βιέννης, πλήθος παραστάσεων της. Οι μεταδόσεις θα είναι καθημερινές ως τις 2 Απριλίου.

Δωρεάν ψηφιακά βιβλία

 

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος προσφέρει στο κοινό πιλοτικά το Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο, μία νέα ψηφιακή υπηρεσία, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους πιστοποιημένους χρήστες να διαβάζουν δωρεάν περισσότερους από 2.500 τίτλους, οι οποίοι προέρχονται από δεκατέσσερις ελληνικούς εκδοτικούς οίκους με μεγάλη παραγωγή ηλεκτρονικών τίτλων.

Η «Ανοιχτή Βιβλιοθήκη» διαθέτει χιλιάδες ελληνικά ψηφιακά βιβλία που διανέμονται ελεύθερα και νόμιμα στο Διαδίκτυο από τους δημιουργούς ή τους εκδοτικούς οίκους.

Οι εκδόσεις Μεταίχμιο προσφέρουν εντελώς δωρεάν βιβλία που ακούγονται ή αλλιώς audio books με τη φωνή των συγγραφέων τους (Άλκη Ζέη – Κώστας Ακρίβος – Σοφία Νικολαΐδου – Πέτρος Τατσόπουλος).

 • Η Άλκη Ζέη να αφηγείται την ιστορία των πρώτων είκοσι πέντε ετών της ζωής της, που διαμόρφωσαν την πορεία της. Μια ολόκληρη εποχή ζωντανεύει μέσα από τη συναρπαστική της αφήγηση στο βιβλίο της Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο.
 • Το Πανδαιμόνιο του Κώστα Ακρίβου, ένα μυθιστόρημα που έκανε αίσθηση και συγκρίθηκε με την Πάπισσα Ιωάννα του Ροΐδη και Το όνομα του ρόδου του Ουμπέρτο Έκο.
 • Το Απόψε δεν έχουμε φίλους της Σοφίας Νικολαΐδου, ένα βραβευμένο μυθιστόρημα για τρεις γενιές Ελλήνων που προσπαθούν να ζήσουν τη ζωή τους, την ώρα που η Ιστορία δείχνει τα δόντια της.
 • Το βιβλίο Η καλοσύνη των ξένων του Πέτρου Τατσόπουλου, στο οποίο ο συγγραφέας ανατέμνει την ιστορία της υιοθεσίας του.

Ακόμη περισσότερους τίτλους βιβλίων δωρεάν μπορείτε να βρείτε και σε άλλες ψηφιακές όπως στις www.ebooks4greeks.gr, στο www.free-ebooks.gr και στην www.anemi.lib.uoc.gr.

Virtual ξεναγήσεις σε εθνικά πάρκα του εξωτερικού

 

Εθνικό Πάρκο Kenai Fjords, Αλάσκα

Εξερευνήστε από το σπίτι σας τα παγόβουνα και ανακαλύψτε την άγια ομορφιά της Αλάσκας.

Εθνικό Πάρκο Hawai Volcanoes, Χαβάη
Δείτε από κοντά τη σπηλιά από λάβα Nahuku Lava Tube και «πετάξτε» πάνω από το ενεργό ηφαίστειο.

Εθνικό Πάρκο Carlsbad Caverns, Νέο Μεξικό
Ξεναγηθείτε σε κάποιες από τις 100 σπηλιές του πάρκου και δείτε από κοντά τις νυχτερίδες που ζουν εκεί.

Εθνικό Πάρκο Bryce Canyon, Γιούτα
Απολαύστε τον ουρανό γεμάτο αστέρια απάνω από το φαράγγι αλλά και τους βραχώδεις σχηματισμούς με τα χρώματα που αλλάζουν μέσα στην ημέρα.

Οnline ξεναγήσεις σε μουσεία

 

Σπάνια έργα τέχνης από τη συλλογή του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή είναι προσβάσιμα για ελεύθερη ψηφιακή περιήγηση από τον καναπέ μας. Θα βρείτε ψηφιακές αναπαραγωγές 148 έργων, ανάμεσα στα οποία και των Van Gogh, Picasso, El Greco, Monet, Rodin, Miró, Degas, Giacometti, Cézanne, Παρθένη, Τσαρούχη, Μόραλη και άλλων ονομάτων της νεότερης και σύγχρονης τέχνης.

Το Ίδρυμα της Βουλής προσφέρει:

 1. Πρόσφυγες: η υποδοχή τους στην Ελλάδα (1821-1989). Έρευνα-τεκμηρίωση-διάχυση
 2. Αντιπρόσωποι των Εθνοσυνελεύσεων και Βουλευτικό. Βιογραφική Τεκμηρίωση

Η επίσημη ιστοσελίδα του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας (ΜΙΕΤ) προσφέρει δωρεάν πρόσφατες εκθέσεις στη Θεσσαλονίκη με εικονική περιήγηση δωρεάν στη σελίδα Πολυμέσα.

Αρχαιολογικά Μουσεία του ΥΠΠΟΑ

Εποπτευόμενα Μουσεία από το ΥΠΠΟΑ

Εικονικές περιηγήσεις προσφέρει το Μουσείο Μπενάκη

Εθνική Πινακοθήκη
Μόνιμη συλλογή ζωγραφικής εδώ
Μόνιμη συλλογή γλυπτικής εδώ
Ψηφιακές παρουσιάσεις εδώ

Μουσεία του εξωτερικού

 

Προτάσεις για παιδιά

 

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης προσφέρει το online πρόγραμμα «Παίζοντας στο σπίτι» και προσκαλεί τα παιδιά να παίξουν μέσα στο σπίτι, φτιάχνοντας τα ίδια παιχνίδια των αρχαίων Ελλήνων: Κουδουνίστρες, κούκλες, παιχνίδια με ρόδες, ζωάκια από πηλό, αστράγαλοι, μπάλες αλλά και ξύλινα αλογάκια διασκέδαζαν τα παιδιά  των αρχαίων Ελλήνων τις ώρες που έμεναν στο σπίτι.

Ακόμη τα παιδιά μπορούν «να ντυθούν και να χτενιστούν» ως αρχαίοι Έλληνες, φτιάχνοτας τα δικά τους ρούχα, κοσμήματα, στολίδια, κορδέλες και καπέλα, με απλά υλικά. Βρείτε το πρόγραμμα εδώ

Το Μουσείο Ακρόπολης προσφέρει τα εκπαιδευτικά προγράμματα «Χρωμάτισε την Πεπλοφόρο» όπου τα παιδιά μπορούν να επιλέξουν το πινέλο και τα χρώματα που επιθυμούν δημιουργώντας πολλές και απίθανες παραλλαγές στην εικόνα του αγάλματος της Πεπλοφόρου και το διαδικτυακό παιχνίδι Γλαύκα, για παιδιά από 12 ετών, με πρωταγωνιστή τη Γλαύκα, ένα ιπτάμενο ρομπότ. Στόχος της εφαρμογής είναι να γνωρίσουν τα παιδιά τα έργα αποκατάστασης των μνημείων της Ακρόπολης.

Η Tenebra Studios, προχωρά στη δωρεάν διάθεση εκπαιδευτικού βιντεοπαιχνιδιού με θέμα τα Μαθηματικά για παιδιά Δημοτικού. Για να κατεβάσετε το παιχνίδι κάντε κλικ εδώ

Δωρεάν παιδικά ηχητικά βιβλία προσφέρει η online βιβλιοθήκη των εκδόσεων Πατάκης. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα από 23 δωρεάν ακουστικά βιβλία εδώ

Ο Οργανισμός Μαλλιάρης – Παιδεία, προσφέρει δωρεάν 9 βιβλία, σε ηλεκτρονική μορφή pdf. Μπορείτε επιλέξετε ποιο θα διαβάσετε εδώ

Οι Εκδόσεις Καστανιώτη προσφέρουν δωρεάν δύο βιβλία για δημιουργική απασχόληση των παιδιών. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα στα «365 μέρες χωρίς τηλεόραση – Δημιουργικές ιδέες για σας και το παιδί σας» και «Παιχνίδια για παιδιά προσχολικής ηλικίας»

 

Το Εθνικό Θέατρο, διαθέτει στην επίσημη σελίδα του, ψηφιοποιημένες πολλές παιδικές θεατρικές παραστάσεις, των προηγούμενων ετών, σκηνοθετημένες από γνωστούς καλλιτέχνες, όπως η Κάρμεν Ρουγγέρη, η Μαριάννα Τόλη κ.α. που μπορείτε να απολαύσετε είτε ηχητικά είτε μέσω βίντεο. Επισκεφθείτε, το ψηφιοποιημένο αρχείο του Εθνικού Θεάτρου και να απολαύστε online κάποια από τις 12 διαφορετικές παραστάσεις που είναι διαθέσιμες.

Βρείτε τις εδώ.

Ψυχολoγική υποστήριξη

Ένα πρωτοποριακό σύστημα τηλε-ψυχιατρικής θέτουν στη διάθεση των πολιτών ο ΙΣΑ και η Περιφέρεια Αττικής για την υποστήριξη των πολιτών που έχουν επιβαρυνθεί ψυχολογικά. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Melapus, η οποία είναι η μεγαλύτερη online πλατφόρμα τηλε-ψυχιατρικής στην Ευρώπη, αποκλειστικά για την ψυχική υγεία. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα παρέχει τη δυνατότητα επικοινωνίας και προγραμματισμού συνεδριών με ψυχιάτρους και πιστοποιημένους ψυχολόγους τηλεϊατρικά.

Η διαδικτυακή συνεδρία με την ειδική εφαρμογή βιντεοκλήσης της Melapus δεν χρειάζεται εγκατάσταση επιπλέον προγράμματος. Κάντε την εγγραφή σας εδώ και μετά θα σας σταλούν οδηγίες στα email που θα δηλώσετε.