Αρχική Ελλάδα Ο Κοτζιάς φέρνει τριγμούς στο ΣΥΡΙΖΑ: Μισές αλήθειες απο Τσίπρα για ΑΟΖ

Ο Κοτζιάς φέρνει τριγμούς στο ΣΥΡΙΖΑ: Μισές αλήθειες απο Τσίπρα για ΑΟΖ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Για «μισές αλήθειες» κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα ο Νίκος Κοτζιάς, αναφερόμενος σε χθεσινές δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία της κυβέρνησης με την Ιταλία και καθορισμό της ΑΟΖ.

«Είχαμε καταλήξει σε συμφωνία με τον Τζεντιλόνι το 2016, αλλά… »

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζει πως  το 2016 είχε φτάσει σε αντίστοιχη συμφωνία με τον τότε Ιταλό πρωθυπουργό, Πάολο Τζεντιλόνι αλλά ο Νίκος Κοτζιάς τον απέτρεψε λέγοντας ότι θα ασκηθεί σκληρή κριτική από την αντιπολίτευση.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών διαψεύδει τον Αλέξη Τσίπρα, «Πολύ λυπάμαι. Καταφεύγει πολλές φορές σε μισές αλήθειες» είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Κοτζιάς μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN.

Ο κ. Κοτζιάς δήλωσε πως είχε εισηγηθεί επί των ημερών του «να κάνουμε επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης, αφού κλείσουμε τους κόλπους», διαψεύδοντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ που του επέρριψε την ευθύνη για την μη υπογραφή της συμφωνίας λόγω «του φόβου της τεράστιας κριτικής και επίθεσης από την αντιπολίτευση». «Η ΑΟΖ είναι δικαιώματα ενώ η αιγιαλίτιδα ζώνη και οι κόλποι είναι κυριαρχία. Η ΑΟΖ δεν έχει κυριαρχία», κατέληξε ο κ. Κοτζιάς.

Μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στο Open ανέφερε ότι: «Αρχικά να πω ότι τα διαπόντια νησιά, δεν είναι ένα είναι 11 και οι Στροφάδες δεν είναι μία, είναι δύο».

Ενώ συμπλήρωσε πως «υπάρχει ένα επιχείρημα που έλεγα πάντα στους Ιταλούς ότι αυτή η κακή συμφωνία, είχε κριτικαριστεί από τον Ανδρέα Παπανδρέου, καλό να το διαβάσει και ο νυν υπουργός Εξωτερικών. Αυτή η συμφωνία είχε ένα άλλοθι, ότι έγινε πριν τη συμφωνία για το διεθνές δίκαιο της θαλάσσης που περιλαμβάνει ΑΟΖ, κλείσιμο κόλπων κλπ».

Σημειώνεται ότι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας επέρριψε στον Νίκο Κοτζιά την ευθύνη της μη υπογραφής υπό τον φόβο κριτικής από την αντιπολίτευση.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως χαιρετίζει τη συμφωνία με την Ιταλία: «Είναι μία εξέλιξη που θα μπορούσαμε να την έχουμε το 2016, αλλά ο τότε υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς αποφάσισε να μην την προχωρήσει γιατί έπρεπε να παραχωρήσουμε κυριαρχικά δικαιώματα στους ψαράδες. Τότε δεν είχαμε τουρκο-λιβυκό σύμφωνο». Ενώ τόνισε πως είναι κρίσιμο να διαμορφώσουμε εθνική στρατηγική και να προχωρήσουμε τώρα στην επέκταση των 12 μιλίων στο Ιόνιο.