Ο Καύκασος έχει πάρει πλέον φωτιά λόγω της έντασης που επικρατεί μεταξύ Αζερμπαϊζάν και Αρμενίας για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Ηκατάσταση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ κλιμακώθηκε, όταν το Αζερμπαϊτζάν ανέφερε ότι οι θέσεις του δέχτηκαν καταιγισμό πυρών από την Αρμενία. Το Γερεβάν από την πλευρά του λέει ότι ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν ενορχήστρωσε μια επίθεση εναντίον του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και ότι ορισμένες κοινότητες της περιοχής αυτής, συμπεριλαμβανομένου και του διοικητικού κέντρου του, του Στεπανακέρτ, βομβαρδίστηκαν.
Και οι δύο πλευρές ανέφεραν ότι έχουν απώλειες, όχι μόνο στρατιωτών αλλά και αμάχων. Έχουν επίσης κηρύξει στρατιωτικό νόμο.
Πενταμελής οικογένεια Αζέρων σκοτώθηκε στους βομβαρδισμούς
Πέντε μέλη της ίδιας οικογένειας σκοτώθηκαν σήμερα από πυρά του πυροβολικού, ανακοίνωσε ο γενικός εισαγγελέας του Αζερμπαϊτζάν, δημοσιοποιώντας έναν πρώτο απολογισμό από τις μάχες που ξανάρχισαν από το πρωί στον θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Σύμφωνα με το γραφείο του γενικού εισαγγελέα, από τους βομβαρδισμούς (των Αρμένιων αυτονομιστών του Καραμπάχ) «σκοτώθηκε μια πενταμελής οικογένεια στο χωριό Γκατσάλτι».
Η σύγκρουση μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν αναζωπυρώνει τις ανησυχίες για την αστάθεια στον Νότιο Καύκασο, έναν διάδρομο απ’ όπου περνούν αγωγοί φυσικού αερίου και πετρελαίου.
Συγκρούσεις Αρμένιων-Αζέρων: 16 στρατιώτες νεκροί, πάνω από 100 τραυματίες – Στρατιωτικός νόμος στο Αζερμπαϊτζάν
Η περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ ανακοίνωσε σήμερα πως 16 στρατιώτες του σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις με τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν.
Συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ των αρμενικών και αζερικών δυνάμεων για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες για αστάθεια στον νότιο Καύκασο, έναν διάδρομο για τους αγωγούς που μεταφέρουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο στις παγκόσμιες αγορές.
Νωρίτερα, το υπουργείο Άμυνας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ γνωστοποίησε ότι κατέστρεψε τέσσερα ελικόπτερα του Αζερμπαϊτζάν, 15 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και 10 τεθωρακισμένα κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων.
Εξάλλου, το κοινοβούλιο του Αζερμπαϊτζάν, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης, ενέκρινε την κήρυξη στρατιωτικού νόμου και απαγόρευσης της κυκλοφορίας σε πολλές περιοχές και πόλεις λόγω της κλιμάκωσης των εχθροπραξιών.
Το σχέδιο προβλέπει την κήρυξη στρατιωτικού νόμου στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, το Μπακού όπως και σε πόλεις όπως η Γκαντζά και το Γκοϊγκόλ.