Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024

Ο κατώτατος μισθός «φέρνει» ζεστό χρήμα στα ταμεία του ΕΦΚΑ – Από σήμερα οι αυξήσεις σε 600.000 εργαζόμενους

Ο κατώτατος μισθός «φέρνει» ζεστό χρήμα στα ταμεία του ΕΦΚΑ – Από σήμερα οι αυξήσεις σε 600.000 εργαζόμενους

«Πρεμιέρα» κάνει σήμερα Δευτέρα (1/4) ο νέος, αυξημένος κατώτατος μισθός, ο οποίος θα ανέρχεται πλέον στα 830 ευρώ. Περίπου 600.000 εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα θα δουν σημαντική ενίσχυση στο μηνιαίο εισόδημα τους, καθώς θα λαμβάνουν επιπλέον 40 ευρώ στην τσέπη τους. Κι αυτό, γιατί οι καθαρές απολαβές από 666,85 ευρώ που ήταν μέχρι χθες, φτάνουν σήμερα τα 705,96 ευρώ. Την ίδια στιγμή, το βασικό ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη αγγίζει τα 37,10 ευρώ, από 34,83 ευρώ που ήταν μέχρι πριν ένα 24ωρο.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, φυσικά, ότι κάποιοι εργαζόμενοι θα δουν ακόμη μεγαλύτερη αύξηση, εφόσον δικαιούνται τις λεγόμενες τριετίες, οι οποίες έχουν βγει από τον… πάγο από τον Ιανουάριο. Το ανώτατο ποσό (τρεις τριετίες) που μπορεί να λάβει ένας εργαζόμενος λόγω των μισθολογικών ωριμάνσεων φτάνει έως και τα 1.079 ευρώ μεικτά, δηλαδή 781,8 ευρώ καθαρά.

Εν τω μεταξύ, η αύξηση του κατώτατου μισθού αναμένεται να «τονώσει» σημαντικά και τα έσοδα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Εκτιμάται ότι λόγω της θετικής μεταβολής στις κατώτατες απολαβές, το υπερταμείο ασφάλισης θα δει περίπου 219 εκατομμύρια να εισρέουν ετησίως στο ταμείο του.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, για κάθε ποσοστιαία μονάδα (1%) αύξησης του κατώτατου μισθού, οι ασφαλιστέες αποδοχές αυξάνονται, κατά προσέγγιση, κατά 140 εκατ.ευρώ σε ετήσια βάση. Από την άλλη πλευρά, η ΔΥΠΑ και ο ΕΟΠΥΥ καλούνται να βάλουν το χέρι στο ταμείο προκειμένου να πληρώνουν από εδώ και στο εξής τα αυξημένα επιδόματα και τις παροχές που συνδέονται με το ύψος του κατώτατου.

Κι αυτό, γιατί η νέα αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού προς τα πάνω οδηγεί από σήμερα σε αυξήσεις πολλά επιδόματα, μεταξύ των οποίων το επίδομα ανεργίας που λαμβάνουν περίπου 150.000 άνεργοι. Για παράδειγμα, το επίδομα ανεργίας από 479 ευρώ που ήταν μέχρι χθες «σκαρφαλώνει» σήμερα στα 509 ευρώ.

Μεταξύ άλλων, θα αυξηθούν επίσης:

 • Ειδική παροχή μητρότητας
 • Επίδομα γονικής άδειας
 • Επίδομα αποφυλακισμένων
 • Αφερεγγυότητας εργοδότη
 • Εποχικό οικοδόμων
 • Εποχικό σμυριδεργάτων
 • Εποχικό για καλλιτέχνες, θέατρα, τουρισμό
 • Ειδικά κλαδικά (δασεργατών-ρητινοσυλλεκτών, καπνεργατών, αγγειοπλαστών-κεραμοποιών-πλινθοποιών και μισθωτών ναυπηγ/κής ζώνης)
 • Βοήθημα μη μισθωτών
 • Επίδομα εργασίας
 • Αποζημίωση μαθητών ΕΠΑ.Σ.
 • Επίδομα πρακτικής άσκησης (ΙΕΚ ΔΥΠΑ)
 • Απόκτησης εργασιακής εμπειρίας
 • Προγράμματα απασχόλησης κοινωφελούς χαρακτήρα
 • Προγράμματα απασχόλησης
 • Επίδομα Εργαζόμενων φοιτητών για τη συμμετοχή σε εξετάσεις

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η δαπάνη σε βάρος του προϋπολογισμού της ΔΥΠΑ από την αύξηση των καταβαλλόμενων ποσών του επιδόματος ανεργίας και όσων επιδομάτων είναι συνδεδεμένα με τον κατώτατο μισθό ή ημερομίσθιο, φτάνει περίπου τα 104,9 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

flash.gr

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις 

Διαβάστε ακόμη:

Ρόδη Κράτσα: Τα περί μείωσης αριθμού Περιφερειών

Η πρώην Περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα μετά τα σχόλια των...

Πάρτι απευθείας αναθέσεων στο Δήμο Ληξιουρίου

Ο δημοτικός σύμβουλος, Ευάγγελος Βαλλιάνος σε  ειδική δημόσια συνεδρίαση...

Πρόσληψη 9 ατόμων στο ΔΕΔΔΗΕ

Ο ΔΕΔΔΗΕ αναζητά την πρόσληψη 9 ατόμων με σύμβαση...

Νέα Δημοκρατία: «Ο Κασσελάκης ομολογεί ότι επί μήνες κορόιδευε τους πολίτες»

Με αφορμή την ανάρτηση του κ.Κασσελάκη στα μέσα κοινωνικής...

Ενημερωτικό Δελτίο

Ενέργεια: Φλέγονται οι τιμές στο ρεύμα σε ανοδική τροχιά η χονδρική τιμή 

Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος δείχνει σταθερή ανοδική πορεία, με τις τιμές να φτάνουν σε νέα υψηλά επίπεδα. Η τιμή στο Χρηματιστήριο Ενέργειας έφτασε...

Δευτέρα 8 Ιουλίου η «πρεμιέρα» των θερινών εκπτώσεων

Οι θερινές εκπτώσεις ξεκινούν στις 8 Ιουλίου και διαρκούν έως τις 31 Αυγούστου. Κατά την διάρκειά τους, τα καταστήματα θα παραμένουν ανοιχτά και τη...

Νέα στρατηγική του Netflix: Προσφέρει δωρεάν πακέτο για αύξηση χρηστών

Οι συνδρομητές του Netflix στη Γερμανία και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης μπορούν να διαθέτουν προσφορά για ένα δωρεάν πακέτο, σύμφωνα με αναφορές του...

Η νέα Σταδίου: Τα projects που αλλάζουν όψη στην Αττική

Η Σταδίου στην Αθήνα, ένας ιστορικός δρόμος που κατάφερε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της οικονομικής κρίσης, τώρα βρίσκεται σε φάση έντονης ανάπτυξης και ανακαίνισης....