Αρχική Επιχειρήσεις Ο Ίλον Μασκ παρουσίασε εμφύτευμα που συνδέει τον εγκέφαλο με τον υπολογιστή

Ο Ίλον Μασκ παρουσίασε εμφύτευμα που συνδέει τον εγκέφαλο με τον υπολογιστή

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ένα νέο είδος εμφυτεύσιμου στον εγκέφαλο τσιπ, που ανοίγει το δρόμο για τη διεπαφή του ανθρώπινου εγκεφάλου με υπολογιστή, ώστε να μεταφέρονται σε αυτόν εντολές και να ελέγχεται η λειτουργία έξυπνων συσκευών, παρουσίασε την Παρασκευή ο Ίλον Μασκ, την Παρασκευή.

Σε μια εκδήλωση που μεταδόθηκε ζωντανά σε όλο τον πλανήτη και ξεκίνησε με αρκετή καθυστέρηση, ο Μασκ παρουσίασε τρία γουρούνια: Ένα από αυτά δεν είχε το εμφύτευμα της εταιρείας Neuralink. σε ένα άλλο είχε εμφυτευτεί στο παρελθόν και η Γερτρούδη, η οποία επί του παρόντος διαθέτει ένα πρωτότυπο της συσκευής.

Η Γερτρούδη ενώ έκανε κινήσεις γύρω από ένα στυλό, μύριζε το έδαφος το έδαφος και έτρωγε, ακούγονταν δυνατά «μπιπ» και ηλεκτρονικοί ήχοι, ενώ μια οθόνη έδειχνε σε γράφημα σε πραγματικό χρόνο τη δραστηριότητα του εγκεφάλου της. Ο Μασκ εξήγησε ότι στην Γερτρούδη είχε τοποθετηθεί το εμφύτευμα στο κεφάλι της δύο μήνες νωρίτερα και συνδέθηκε αυτό με νευρώνες στο ρύγχος της.

«Οι χοίροι έχουν στην πραγματικότητα αρκετές ομοιότητες με τους ανθρώπους. Εάν πρόκειται να καταλάβουμε κάτι για τους ανθρώπους, τότε οι χοίροι είναι μια καλή επιλογή» εξήγησε ο Μασκ στο κοινό.

«Εάν η συσκευή αντέχει να λειτουργεί στο γουρούνι, αφού άντεξε εκεί για δύο μήνες και λειτουργεί, τότε αυτό είναι ένα καλό σημάδι ότι η συσκευή θα έχει αντοχές και στους ανθρώπους».

Η παρουσίαση έγινε σε διάστημα μεγαλύτερο του ενός χρόνου από τότε που ο Μασκ αποκάλυψε για πρώτη φορά τις σκέψεις του για ένα νέο είδος εμφυτεύσιμου τσιπ υπολογιστή. Τότε είχε κάνει λόγο για ένα όραμα για ένα τσιπ υπολογιστή συνδεδεμένο με εξαιρετικά λεπτά καλώδια και ηλεκτρόδια, τα οποία θα ενσωματώνονταν στον εγκέφαλο ενός ατόμου από ένα χειρουργικό ρομπότ. Το εμφύτευμα θα συνδεόταν ασύρματα με έναν μικρό δέκτη πίσω από το αυτί που θα μπορούσε να επικοινωνεί με έναν υπολογιστή.

Ο Μασκ ελπίζει, όπως δήλωσε, ότι το εμφύτευμα θα μπορούσε μια μέρα να βοηθήσει τους τετραπληγικούς να ελέγξουν τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνά τους και υπολογιστές και ίσως ακόμη και να προσδώσουν στους χρήστες τους τρόπον τινά ικανότητες που προσομοιάζουν σε τηλεπάθεια. Όπως οι υπάρχουσες διεπαφές εγκεφάλου-μηχανής, θα συλλέγει ηλεκτρικά σήματα που θα αποστέλλονται από τον εγκέφαλο και θα μετατρέπονται σε πράξεις.

Πάντως ο Μασκ διευκρίνισε ότι η εταιρεία ακύρωσε την ιδέα ενός δέκτη πίσω από το αυτί, υπέρ ενός πλήρως ενσωματωμένου εμφυτεύματος, σε μέγεθος περίπου ενός νομίσματος που θα τοποθετηθεί κάτω από το κρανίο -ένα σχέδιο που ακούγεται πιο επεμβατικό από αυτό που αποκάλυψε ο ίδιος το περασμένο καλοκαίρι.

Παρουσίασε ένα πρωτότυπο αυτής της συσκευής που ονόμασε «Link» η οποία, είπε, θα ενσωματώνει πολλούς από τους αισθητήρες των σημερινών smartphone, όπως μια εσωτερική μονάδα μέτρησης έξι αξόνων και αισθητήρες θερμοκρασίας και πίεσης. Η συσκευή χρησιμοποιεί τεχνολογία Bluetooth χαμηλής ενέργειας για να επικοινωνεί με υπολογιστή.