Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024

O Έλον Μασκ ανακοίνωσε την πρώτη επιτυχημένη εμφύτευση ασύρματου τσιπ εγκεφάλου σε άνθρωπο

O Έλον Μασκ ανακοίνωσε την πρώτη επιτυχημένη εμφύτευση ασύρματου τσιπ εγκεφάλου σε άνθρωπο, επιτυχημένη μεταμόσχευση ασύρματου εγκεφαλικού εμφυτεύματος σε ασθενεή έκανε η εταιρεία νευροτεχνολογίας του Έλον Μασκ, Neuralink, όπως ανακοίνωσε ο δισεκατομμυριούχος της τεχνολογίας.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter/X ο Μασκ, ο ασθενής «αναρρώνει καλά» μία μέρα μετά την επέμβαση και τα αρχικά αποτελέσματα ανίχνευσαν υποσχόμενες αιχμές νευρώνων ή νευρικές ώσεις.

Στόχος της εταιρείας του Μασκ είναι να συνδέσει ανθρώπινους εγκεφάλους με υπολογιστές και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση περίπλοκων νευρολογικών καταστάσεων, όπως μεταδίδει το BBC. Ορισμένες αντίπαλες εταιρείες έχουν ήδη εμφυτεύσει παρόμοιες συσκευές.

Η Neuralink του Μασκ έλαβε τον περασμένο Μάιο την άδεια από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) να δοκιμάσει το τσιπ σε ανθρώπους σε ένα κρίσιμο ορόσημο μετά από προηγούμενους αγώνες της να αποσπάσει την έγκριση.

Η έγκριση αυτή έδωσε το «πράσινο φως» για την έναρξη της εξαετούς μελέτης, κατά την οποία ένα ρομπότ χρησιμοποιείται για να τοποθετήσει χειρουργικά 64 εύκαμπτες κλωστές, λεπτότερες από την ανθρώπινη τρίχα, σε ένα μέρος του εγκεφάλου που ελέγχει την «πρόθεση κίνησης», σύμφωνα με τη Neuralink.

Η λειτουργία του τσιπ

Η Neuralink υποστηρίζει ότι αυτά τα νήματα επιτρέπουν στο πειραματικό εμφύτευμά της -που τροφοδοτείται από μια μπαταρία που μπορεί να φορτιστεί ασύρματα- να καταγράφει και να μεταδίδει εγκεφαλικά σήματα ασύρματα σε μια εφαρμογή που αποκωδικοποιεί τον τρόπο με τον οποίο το άτομο σκοπεύει να κινηθεί.

Σε ανάρτησή του στο X ο Μασκ είπε ότι το πρώτο προϊόν της Neuralink θα ονομάζεται Telepathy («Τηλεπάθεια») και θα επιτρέπει τον «έλεγχο του τηλεφώνου ή του υπολογιστή σας και μέσω αυτών σχεδόν κάθε συσκευής, απλώς με τη σκέψη». «Αρχικοί χρήστες θα είναι αυτοί που έχουν χάσει τη χρήση των άκρων τους», συνέχισε.

Αναφερόμενος στον Στίβεν Χόκινγκ, τον αείμνηστο Βρετανό επιστήμονα που έπασχε από τη νόσο του κινητικού νευρώνα, ο Μασκ πρόσθεσε: «Φανταστείτε αν ο Στίβεν Χόκινγκ μπορούσε να επικοινωνήσει πιο γρήγορα από έναν δακτυλογράφο ταχύτητας ή έναν υπεύθυνο δημοπρασιών. Αυτός είναι ο στόχος».

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις 

Διαβάστε ακόμη:

Νέες θέσεις για εργασία στην ΕΡΤ

Νέες θέσεις για εργασία στην ΕΡΤ Ο Γενικός Διευθυντής Ενημέρωσης...

Αντιτρομοκρατική: Μεγάλη επιχείρηση στην Αττική και σε σωφρονιστικά καταστήματα της επαρχίας: Οκτώ προσαγωγές – Τι διερευνά

Αντιτρομοκρατική: Μεγάλη επιχείρηση στην Αττική και σε σωφρονιστικά καταστήματα...

Σε αργία υπάλληλος Περιφέρειας που χρηματιζόταν

Σε αργία υπάλληλος Περιφέρειας που χρηματιζόταν Σε αργία έθεσε ο περιφερειάρχης...

Την αρχή της αύξησης τιμών στα συμβόλαια κινητής προχωράει η Vodafone

Την αρχή της αύξησης τιμών στα συμβόλαια κινητής προχωράει...

Ενημερωτικό Δελτίο

Έρπης ζωστήρας: Το 86% των ενηλίκων υποτιμά τον κίνδυνο και την σοβαρότητά του

Έρπης ζωστήρας: Το 86% των ενηλίκων υποτιμά τον κίνδυνο και την σοβαρότητά του Νέα δεδομένα από μία διεθνή έρευνα, τα οποία επισημαίνουν ορισμένα σημαντικά κενά,...

Πακιστάν: Οργισμένο πλήθος απειλεί να αποκεφαλίσει γυναίκα σε εστιατόριο για μία αραβική λέξη στο φόρεμά της(video)

Πακιστάν: Οργισμένο πλήθος απειλεί να αποκεφαλίσει γυναίκα σε εστιατόριο για μία αραβική λέξη στο φόρεμά της Μια νεαρή γυναίκα στη Λαχόρη του Πακιστάν κατηγορήθηκε για...

Ερντογάν: Θα πάρουμε πίσω την Αγία μας Κωνσταντινούπολη

Ερντογάν: Θα πάρουμε πίσω την Αγία μας Κωνσταντινούπολη, τον μεγάλο στόχο των δημοτικών εκλογών, την ανάκτηση της Κωνσταντινούπολης από την αντιπολίτευση, υπενθύμισε πάλι σήμερα...

Νόσος του Crohn: Φάρμακο μειώνει την ανάγκη για χειρουργική επέμβαση

Νόσος του Crohn: Φάρμακο μειώνει την ανάγκη για χειρουργική επέμβαση Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί ο τρόπος αντιμετώπισης της πάθησης. Η χορήγηση ενός ανοσοθεραπευτικού...