Αρχική Διεθνή Ντομπρόφσκις: Εφικτή η συμφωνία εντός Μαΐου

Ντομπρόφσκις: Εφικτή η συμφωνία εντός Μαΐου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

«Εφικτή» χαρακτηρίζει τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και θεσμών εντός του Μαΐου ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις. Όπως είπε η Ελλάδα αποδίδει σε ό,τι αφορά στο δημοσιονομικό, δίνοντας ως παράδειγμα το πλεόνασμα 4,2% του ΑΕΠ το 2016 έναντι του στόχου για 0,5% του ΑΕΠ. «Βλέπουμε ότι έχει γίνει πολλή πρόοδος και είμαστε αισιόδοξοι ότι η χώρα θα καταφέρει να πιάσει τον στόχο το 2017 αλλά και το 3,5% του ΑΕΠ το 2018» πρόσθεσε και προέβλεψε πως υπάρχει η βάση για γρήγορη ολοκλήρωση του Staff Level Agreement.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι μετά το SLA τα επόμενα βήματα αφορούν κυρίως τους δανειστές  αλλά μπορεί να περιμένει κανείς αποφάσεις για εκταμίευση πιθανά στο Eurogroup του Μαΐου.  Σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή του ΔΝΤ, τόνισε ότι η Κομισιόν δουλεύει με βάση τις συνθήκες του ESM, που προβλέπουν συνεργασία με την ΕΚΤ και όπου είναι δυνατό με το ΔΝΤ. Στο ίδιο μήκος κύματος  υψηλόβαθμος αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι προβλέπει πως «σύντομα» θα υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα για την αποδέσμευση των νέων δόσεων των δανείων.

«Επί της ουσίας, η αξιολόγηση που είναι σε εξέλιξη έχει στόχο η Ελλάδα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί, αυτό παραμένει η προϋπόθεση για να συνεχιστεί το πρόγραμμα βοήθειας όπως και η συμμετοχή του ΔΝΤ», δήλωσε  από την πλευρά του ο Γενς Σπαν, ένας από τους Γερμανούς υφυπουργούς Οικονομικών.