Αρχική Πολιτική Novartis: Σε προανακριτική με 173 «ναι» ο Παπαγγελόπουλος

Novartis: Σε προανακριτική με 173 «ναι» ο Παπαγγελόπουλος

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Την απόλυτη πλειοψηφία εξασφάλισε η πρόταση 30 βουλευτών της ΝΔ για τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Η επιτροπή συγκροτείται για τέσσερα αδικήματα: Ηθική αυτουργία στο αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας κατά φυσική αυτουργία και άμεση συνέργεια δικαστικών λειτουργών, πρόκληση και προσφορά για την τέλεση εγκλήματος, ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και παράβαση καθήκοντος και τέλος, ηθική αυτουργία σε ψευδή κατάθεση.

Μετά από επανακαταμέτρηση των ψήφων, το αποτέλεσμα της μυστικής ψηφοφορίας διαμορφώθηκε ως εξής:

Για όλα τα αδικήματα, «ναι» ψήφισαν 173 βουλευτές (και όχι 172, όπως είχε ανακοινωθεί νωρίτερα), ενώ «όχι» ψήφισαν 83 βουλευτές (αντί 84, όπως είχε ανακοινωθεί), σε σύνολο 261 ψηφισάντων βουλευτών. Στην κάλπη βρέθηκαν 4 άκυρα και ένα λευκό ψηφοδέλτιο.

Στην μυστική ψηφοφορία δεν έλαβαν μέρος οι βουλευτές του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ 25.

Από τη ΝΔ απουσίαζε ο Γιάννης Αντωνιάδης, ο οποίος βρίσκεται σε αποστολή στο εξωτερικό. Από τον ΣΥΡΙΖΑ απουσίαζαν οι βουλευτές Γιώργος Κατρούγκαλος και Θεοδώρα Τζάκρη, που βρίσκονται στο εξωτερικό, καθώς και οι Νίκος Φίλης και Νεκτάριος Σαντορινιός για λόγους υγείας.

Η Ειδική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης έχει προθεσμία δύο μήνες προκειμένου να παραδώσει το πόρισμα της.

Οι θέσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ για την προανακριτική

Για «δειλό ρεβανσισμό» και για «συνειδητή ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, και την ενδεχόμενη ανάμειξή του στο έργο της Δικαιοσύνης κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης Novartis.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι η συμμετοχή σε προανακριτική, θα είναι εν τέλει για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «μια μεγάλη ευκαιρία για να μάθει και ο τελευταίος έλληνας πολίτης, πώς στήθηκε αυτός ο άθλιος μηχανισμός που είχε ως αποτέλεσμα, εν μέσω της κρίσης, όταν του κόβατε μισθούς και συντάξεις, να τον αναγκάζετε να πληρώνει πιο ακριβά τα φάρμακά του».

Για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά, «αθεράπευτο θράσος», ψεύδη και διαστρέβλωση κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Σπήλιος Λιβανός, ο οποίος πήρε τον λόγο μετά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Ολομέλεια για να του καταλογίσει ότι «δεν το χωράει στο μυαλό του ότι άλλα είναι τα καθήκοντα της Βουλής και άλλα της κυβέρνησης» αφού δεν αντιλαμβάνεται την διάκριση των εξουσιών και δεν καταλαβαίνει πως σε αυτή την σημερινή διαδικασία μιλούν μόνον βουλευτές.

«Εκτός, όμως, από αντικοινοβουλευτικός ο κ. Τσίπρας αποδεικνύεται και πάλι αθεράπευτα θρασύς. Είναι ο ίδιος που είχε προαναγγείλει διώξεις, πριν ακόμα ανακοινωθούν από τη Δικαιοσύνη. Είναι εκείνος που είχε υποδεχθεί τον κ. Παπαγγελόπουλο, μόλις μπήκε στο Μαξίμου και μετά ο κ. Παπαγγελόπουλος δήλωνε τα περί μεγαλύτερου σκανδάλου από συστάσεως του ελληνικού κράτους. Ο κ. Τσίπρας ήταν αυτός ο οποίος έστηνε τις δέκα κάλπες εδώ μέσα» είπε ο κ. Λιβανός.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, κατηγόρησε επίσης τον Αλέξη Τσίπρα ότι επανήλθε έχοντας στη φαρέτρα του νέα ψέματα και νέες διαστρεβλώσεις ενώ του καταλόγισε ότι δεν είπε λέξη για όσα καταμαρτυρούν όχι μόνο ανώτατοι δικαστές, αλλά οι ίδιοι οι ψευδομάρτυρες που οι ίδιοι επιστράτευσαν, ενώ ταυτοχρόνως τόλμησε να επικαλείται ανώνυμες καταγγελίες.

Ο κ. Λιβανός, αντιπαρέβαλε την στάση του προέδρου της ΝΔ, «την ίδια ώρα, όμως, που ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να κολυμπάει μέσα στις λάσπες του χθες», να ανοίγει μια νέα εποχή κατά την οποία – όπως είπε -επιμελείται τα του οίκου της, χωρίς παρεμβάσεις από την άλλη και ο πρωθυπουργός της χώρας θα μπορεί να εκπροσωπεί διεθνώς τη χώρα σε συμφωνημένες συναντήσεις στο εξωτερικό, αλλά ταυτόχρονα η Βουλή θα μπορεί να προχωρά τις δικές της θεσμικές διαδικασίες, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον νόμο.