Αρχική Πολιτική Νομοθετικό έργο: 81 ψηφισμένα νομοσχέδια – Ρεκόρ 97! επίκαιρων ερωτήσεων σε Βρούτση

Νομοθετικό έργο: 81 ψηφισμένα νομοσχέδια – Ρεκόρ 97! επίκαιρων ερωτήσεων σε Βρούτση

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Στοιχεία για την πορεία του Κοινοβουλευτικού Έργου έδωσε στην Διάσκεψη των Προέδρων ο Πρόεδρος της Βουλής, Κ. Τασούλας. Από αυτά, σύμφωνα με τον ΠτΒ, προκύπτει το συμπέρασμα ότι πρόκειται μια εξαιρετικά παραγωγική χρονιά, ακόμα και στη διάρκεια των δύσκολων μηνών της πανδημίας που λειτούργησε η Βουλή σε πρωτόγνωρες συνθήκες, με υγειονομικές οριοθετήσεις.

Όσον αφορά τον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο, μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα έχουν συζητηθεί 585 επίκαιρες ερωτήσεις και 83 αιτήσεις για αναπάντητες ερωτήσεις και αναφορές, συνολικά δηλαδή 668, ενώ μόνο 2 επίκαιρες ερωτήσεις δεν συζητήθηκαν λόγω μη προβλεπόμενου κωλύματος των ερωτώμενων Υπουργών.

Συγκεκριμένα, οι περισσότερες επίκαιρες ερωτήσεις που απαντήθηκαν, ήταν αρμοδιότητας των Υπουργείων Εργασίας (97), Υγείας (75), Περιβάλλοντος (62), Παιδείας (49) και Υποδομών (47).

Στατιστικά οι Υπουργοί που προσήλθαν να απαντήσουν τις περισσότερες φορές, ήταν ο Υπουργός Εργασίας (κ. Βρούτσης, 62 φορές), ο Υπουργός Υποδομών (κ. Καραμανλής, 35 φορές), ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης (κ. Βορίδης, 29 φορές), ο Υπουργός Περιβάλλοντος (κ. Χατζηδάκης, 21 φορές) και ο Υπουργός Ανάπτυξης (κ. Γεωργιάδης, 19 φορές).

και από τους Υφυπουργούς, ο Υφυπουργός Υγείας, κ. Κοντοζαμάνης (68 φορές), ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, κ. Δ.Οικονόμου (30 φορές), ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Λιβάνιος, (29 φορές) , ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ελ. Οικονόμου (27 φορές) και η Υφυπουργός Παιδείας κα Ζαχαράκη (27 φορές).

Συμπερασματικά την ΙΗ΄ Περίοδο μέχρι την 29/6/2020 από τις 700 Επίκαιρες Ερωτήσεις που προγραμματίστηκαν συζητήθηκαν οι 585, δηλαδή το 85%.

Στο νομοθετικό έργο, από την έναρξη της Α’ Συνόδου, δηλαδή από τις 17 Ιουλίου 2019 έως και τις 30 Ιουνίου 2020, θα έχουν συζητηθεί και ψηφιστεί 81 νομοσχέδια (60 νομοσχέδια + 21 διεθνείς συμβάσεις), εκ των οποίων:

– τα 75 εισήχθησαν προς συζήτηση και ψήφιση με την κανονική διαδικασία,

– τα 5 με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και

– το ένα με τη διαδικασία του επείγοντος.

Την προηγούμενη  ΙΖ΄ Περίοδο τα νομοσχέδια που συζητήθηκαν και ψηφίστηκαν με τη διαδικασία του επείγοντος και κατεπείγοντος ήταν στο 17% του συνόλου (47 στα 284), έναντι του 7% αυτής της Περιόδου.

 

Το ποσοστό αυτό (85%) για τις Ε.Ε που συζητήθηκαν, αφορά το σύνολο των προγραμματισμένων Ε.Ε. ακόμη και εάν η μη συζήτησή τους οφείλεται σε δικαιολογημένο κώλυμα, κώλυμα Βουλευτή ή αναρμοδιότητα σύμφωνα με το ΚτΒ.

Την προηγούμενη  ΙΖ΄ Περίοδο οι Ε.Ε. που συζητήθηκαν, ακόμη και εάν η μη συζήτησή τους οφείλεται σε δικαιολογημένο κώλυμα σύμφωνα με το ΚτΒ, ήταν στο 51%.

Όσον αφορά την «αδικαιολόγητη» απουσία Υπουργού από το 29% (940 στις 3.271) των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βρισκόμαστε στο 0,3% (2 στις 700) της σημερινής Κυβέρνησης.

Εκτός από τους Υπουργούς, ο Πρωθυπουργός απάντησε στο πλαίσιο της λεγόμενης «Ώρας του Πρωθυπουργού» σε 5 επίκαιρες ερωτήσεις [ 2 ΣΥΡΙΖΑ/ 2 Κίνημα Αλλαγής/ 1 ΜέΡΑ25], ενώ είχαμε και δύο φορές την ειδική διαδικασία του άρθρου 142Α της ενημέρωσης δηλαδή της Βουλής από τον Πρωθυπουργό σε σχέση με θέματα επικαιρότητας.

Την προηγούμενη  ΙΖ΄ Περίοδο  (3/10/2015-11/6/2019) απαντήθηκαν στο πλαίσιο της λεγόμενης «Ώρας του Πρωθυπουργού» συνολικά 10 επίκαιρες ερωτήσεις από τον τότε Πρωθυπουργό.

Όσον αφορά τις επίκαιρες επερωτήσεις και τις επερωτήσεις, μέχρι σήμερα έχουν συζητηθεί 9 από τις 22 που κατατέθηκαν ( με την επισήμανση ότι κατά την περίοδο της πανδημίας, με απόφαση της Διάσκεψης, δεν συζητούνταν επερωτήσεις).