Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024

Νίκος Χαρδαλιάς: Η Περιφέρεια να έχει τον έλεγχο των μεγάλων έργων της Αττικής

Νίκος Χαρδαλιάς: Η Περιφέρεια να έχει τον έλεγχο των μεγάλων έργων της Αττικής, ο Περιφερειάρχης σημείωσε ότι είναι έτοιμος να συγκρουστεί προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της μεταρρύθμισης.

Την ανάγκη για μία νέα «Μητροπολιτική Αττική» και για άμεση μεταρρύθμιση του μοντέλου της τοπικής αυτοδιοίκησης τόνισε ο Περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς στην ομιλία του στη συζήτηση «Ολιστική Διαχείριση Μητροπολιτικών Περιοχών» που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 9o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς 10- 13 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Μάλιστα ο Περιφερειάρχης σημείωσε ότι είναι έτοιμος να συγκρουστεί προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της μεταρρύθμισης.

«Η Μητροπολιτικότητα δεν είναι όρος, δεν είναι τσιτάτο, είναι ένα πραγματικό μοντέλο αποκεντρωμένης διακυβέρνησης που επιτρέπει στην τοπική αυτοδιοίκηση να ανταποκριθεί στις τεράστιες προκλήσεις και στις ανάγκες των πολιτών», τόνισε.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς χαρακτήρισε την μητροπολιτικότητα «πολλαπλασιαστή ισχύος» για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτουν η κλιματική αλλαγή, η ανάγκη προστασίας της δημόσιας υγείας, η διαχείριση των απορριμμάτων, η ανάγκη μείωσης της φτωχοποίησης, αλλά και «θεσμικό επιταχυντή» για την απαραίτητη, όπως είπε, μεταρρύθμιση του μοντέλου τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Η σημερινή κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι πρέπει επιτέλους να εμπιστευτεί περισσότερο την τοπική αυτοδιοίκηση» τόνισε ο Ν. Χαρδαλιάς. Όπως εξήγησε μητροπολιτικότητα σημαίνει άμεσες και κάθετες ευθύνες και διαδικασίες, ξεκάθαροι ρόλοι και αρμοδιότητες και διάθεση όλων των αναγκαίων πόρων. «Ζητάμε, στην Περιφέρεια Αττικής να έχουμε τον έλεγχο όλων των μεγάλων έργων που αφορούν στην καθημερινότητα του πολίτη, από τη μελέτη και την πιστοποίηση μέχρι την προκήρυξη, την υλοποίηση και την απαραίτητη λογοδοσία στους πολίτες, έτσι ώστε να αποφύγουμε τις ατέρμονες καθυστερήσεις σε όλα τα κρίσιμα έργα υποδομής» τόνισε.

Ν. Χαρδαλιάς στην «R»: Ζητάμε τον κάθετο έλεγχο από την Περιφέρεια Αττικής  όλων των μεγάλων έργων που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη

Η Περιφέρεια Αττικής εστιάζει στην ανάπτυξη αντιπλημμυρικών έργων και τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, πρόσθεσε επιπλέον ο Ν. Χαρδαλιάς.

«Πρέπει όλοι να ελέγχονται και να αξιολογούνται με πρώτον εμένα» ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ παράλληλα δήλωσε ότι «η περίοδος που διανύουμε αποτελεί ευκαιρία για την εφαρμογή της αποκεντρωμένης διοίκησης. Επικεντρωνόμαστε στο μοντέλο της μητροπολιτικής Αττικής που ενώ προβλέπεται στον Καλλικράτη δεν έχει εφαρμοστεί στην πράξη. Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος. Έχουμε υποβάλλει στην κυβέρνηση τις επεξεργασμένες προτάσεις μας και έχουμε αναδείξει με επιχειρήματα την ανάγκη να παραχωρηθεί στην Περιφέρεια Αττικής αυτή η δυνατότητα, που ούτως ή άλλως προβλέπεται από το νόμο.»

«Ελπίζω να υλοποιηθεί σύντομα η βούληση της κυβέρνησης και να προχωρήσει στην νομοθέτηση του νέου θεσμικού πλαισίου που θα θεραπεύει τις παθογένειες του παρελθόντος» είπε ο Ν. Χαρδαλιάς. «Ως άνθρωπος και ενεργός πολίτης αγαπώ την ευθύνη. Είμαι έτοιμος να συνεργαστώ αλλά και να συγκρουστώ αν χρειαστεί για να επιτευχθεί ο μεγάλος μας στόχος να είμαστε αποτελεσματικοί και χρήσιμοι και να δώσουμε λύσεις», τόνισε στο τέλος ο Περιφερειάρχης Αττικής.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις 

Διαβάστε ακόμη:

Πέπλο μυστηρίου για το θάνατο της 17χρονης που έπεσε από τα 50μ

Μυστήριο καλύπτει ο θάνατο της 17χρονης μαθήτριας που...

“Στα Τάρταρα” η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων

Οι μισθοί μπορεί να έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια...

Νέος Πρόεδρος του ΣΠΑΠ ο Βασίλης Ξυπολυτάς

Νέος πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία και...

ΑΣΕΠ: 75 προσλήψεις στον Δήμο Σιθωνίας

Ο Δήμος Σιθωνίας έχει ανακοινώσει την πρόσληψη 75 ατόμων  με σύμβαση εργασίας...

Ενημερωτικό Δελτίο

Νέος Πρόεδρος του ΣΠΑΠ ο Βασίλης Ξυπολυτάς

Νέος πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ) εξελέγη εχθές Πέμπτη 23 Μαΐου ο Δήμαρχος Κηφισιάς Β. Ξυπολυτάς, μετά...

Εμπόδια στην καταβολή επιδόματος στέγασης για εργαζόμενους της περιφέρειας

Ο Βουλευτής Κέρκυρας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κίνημα Αλλαγής, Δημήτρης Μπιάγκης, υπέβαλε ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών σχετικά με την «Καταβολή επιδόματος σίτισης και στέγασης...

Συνάντηση Ζαχαράκη – Κυρίζογλου- Μίλησαν για τα προγράμματα Συμβουλευτικής Γονέων  

Συνάντηση με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και Δήμαρχο Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρο Κυρίζογλου είχε η υπουργός Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη στο πλαίσιο της από κοινού...

Στην Καλαμάτα η παρουσίαση-αναγγελία των “Γαλάζιων Σημαιών 2024”

Την ετήσια εκδήλωση για την αναγγελία των βραβεύσεων διοργανώνει στην Καλαμάτα, την Παρασκευή 24 Μαΐου, η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), ο εθνικός χειριστής του Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία»,...