Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024

Νίκη Κεραμέως: Οι προτεραιότητες του ΥΠΕΣ για 2024 – Αυξάνεται ο προϋπολογισμός

Νίκη Κεραμέως: Οι προτεραιότητες του ΥΠΕΣ για 2024 – Αυξάνεται ο προϋπολογισμός

Σε τρεις άξονες πρόκειται να κατευθυνθούν κονδύλια που αφορούν στο υπουργείο Εσωτερικών, όπως σημείωσε από το βήμα της Βουλής η υπουργός, Νίκη Κεραμέως, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό.

Ειδικότερα, η κα Κεραμέως αφού ανακοίνωσε την αύξηση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Εσωτερικών κατά 4,42% ανέλυσε τις δράσεις στις οποίες θα δοθεί προτεραιότητα το 2024.
Επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο με διαφάνεια, αξιοκρατία και λογοδοσία

Πρόκειται για συνολικό δημοσιονομικό αποτύπωμα ύψους 956 εκατ. ευρώ, όπου προβλέπονται:

 • οριζόντια αύξηση κατά 70 ευρώ στον βασικό μισθό,
 • αύξηση της οικογενειακής παροχής από 20 έως 50 ευρώ μηνιαίως,
 • αύξηση των επιδομάτων θέσης ευθύνης κατά 30%
 • αύξηση του επιδόματος παραμεθορίου και ειδικών συνθηκών εργασίας στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας
 • αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των ιατρών του ΕΣΥ με μεσοσταθμική αύξηση 10%
 • αύξηση του μισθολογίου των μελών ΔΕΠ
 • αύξηση των εξόδων μετακίνησης και διανυκτέρευσης του πολιτικού και ένστολου προσωπικού.
 • κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στους δημοσίους υπαλλήλους, ύψους 202 εκατ. ευρώ ετησίως.
 • 16.521 νέες προσλήψεις για τον δημόσιο τομέα, με ιδιαίτερη έμφαση στην Υγεία με 6.500 θέσεις, στην Κλιματική Κρίση, καθώς και στο Ταμείο Ανάκαμψης, με στόχο την κάλυψη αναγκών που προκύπτουν από τα ορόσημά του.
Ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης:

Για το 2024, οι μεταβιβάσεις Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων στους ΟΤΑ αυξάνονται κατά σχεδόν 69 εκατ. ευρώ από το 2023. Ειδικότερα, η κ. Κεραμέως ανακοίνωσε αύξηση στους πόρους των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού κατά 9,6% και για αυτούς του δεύτερου βαθμού κατά 4,3%.

Για τους Δήμους, προβλέπεται επιπλέον ειδική επιχορήγηση 161,7 εκατ. η οποία θα καλύψει το κόστος μισθοδοσίας της δημοτικής αστυνομίας, του προσωπικού καθαριότητας των σχολικών μονάδων καθώς και του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στον βαθμό που εξακολουθούν να υπάρχουν έκτακτες ανάγκες της αυτοδιοίκησης κατά το επόμενο έτος, θα καλυφθούν μέσω αντίστοιχης ενίσχυσης του προϋπολογισμού του Υπουργείου Εσωτερικών.

Μακεδονία-Θράκη, ιθαγένεια, ζώα συντροφιάς, καινοτομία:
 • Για το οικονομικό έτος 2024, έχουν προβλεφθεί πιστώσεις συνολικού ύψους 13.805.000 € οι οποίες θα καλύψουν ανάγκες της Γ.Γ. Ιθαγένειας.

Η αναμόρφωση του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας και ο συνολικός ψηφιακός μετασχηματισμός της Υπηρεσίας και των διαδικασιών της, αποτελούν τις βασικές κατευθύνσεις για την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών της ΓΓ.

 • Στην πίστωση του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για τον Τομέα Μακεδονίας-Θράκης προβλέπονται δράσεις τουριστικής ανάδειξης και αξιοποίησης πολιτιστικών και διατροφικών στοιχείων της Μακεδονίας και της Θράκης, καθώς και στην ψηφιοποίηση του αρχείου του τμήματος Παραδοσιακών Οικισμών και Διατηρητέων Κτιρίων.
 • Η Ειδική Γραμματεία Ζώων Συντροφιάς, υλοποιεί περισσότερα από 10 έργα για την εκπαίδευση, επιμόρφωση και προαγωγή της φιλοζωίας.
 • Ως προς την καινοτομία, πρόσφατα τέθηκε σε εφαρμογή το Αποθετήριο Πρακτικών Καινοτομίας Δημοσίου Τομέα, ενώ ήδη υπογράφηκε η Υπουργική Απόφαση για τη Λειτουργία και Οργάνωση των Εργαστηρίων Καινοτομίας στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Από το εθνικό και το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του ΠΔΕ του Τομέα Διοικητικής Ανασυγκρότησης, για το οικονομικό έτος 2024, σχεδιάζονται έργα ύψους 32 εκατ. ευρώ, μεταξύ άλλων, για τη στελέχωση του δημόσιου τομέα με όρους τεχνητής νοημοσύνης, την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, την ανάπτυξη ενός συστήματος επιβράβευσης των δημοσίων υπαλλήλων, την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού μέσω του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, την ενδυνάμωση των ελεγκτικών μηχανισμών πρόληψης και αποτροπής διαφθοράς, την καταπολέμηση της κακοδιοίκησης και την οργανωτική αναβάθμιση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό των ΚΕΠ.

Καταλήγοντας, η υπουργός σημείωσε πως ο προϋπολογισμός του 2024 «βρίσκει την οικονομία μας σε ανοδική πορεία, με ρυθμούς ανάπτυξης που μας επιτρέπουν να στηρίξουμε ακόμη περισσότερο τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους νέους, τους δημόσιους λειτουργούς μας, να επιστρέψουμε συνολικά στην κοινωνία το θετικό αποτέλεσμα των θυσιών της. Η υπερψήφισή του αποτελεί ένα ακόμα βήμα που ενισχύει την πρόοδο της χώρας μας και την ευημερία των πολιτών μας».

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις 

Διαβάστε ακόμη:

Η Εφορία ψάχνει να βρει τους φορολογούμενους εκείνους ώστε να τους επιστρέψει 241 εκατομμύρια

Η Εφορία ψάχνει να βρει τους φορολογούμενους εκείνους ώστε...

Στέφανος Κασσελάκης: Θα μείνω στη χώρα και στο κόμμα 1.000% – Θα γίνω πρωθυπουργός

Στέφανος Κασσελάκης: Θα μείνω στη χώρα και στο κόμμα...

Με βάση το μέσο μισθό της περιόδου απασχόλησης θα υπολογίζεται το επίδομα ανεργίας

Με βάση το μέσο μισθό της περιόδου απασχόλησης θα...

Β. Σπανάκης: Για μας η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων είναι πρώτη προτεραιότητα

Β. Σπανάκης: Για μας η υγεία και η ασφάλεια...

Ενημερωτικό Δελτίο

Στέφανος Κασσελάκης: Θα μείνω στη χώρα και στο κόμμα 1.000% – Θα γίνω πρωθυπουργός

Στέφανος Κασσελάκης: Θα μείνω στη χώρα και στο κόμμα 1.000% - Θα γίνω πρωθυπουργός Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι «μόνο η βάση μας μπορεί να...

Τα δύο “στρατόπεδα” στον ΣΥΡΙΖΑ – Ποιοι στηρίζουν Γεροβασίλη και ποιοι Κασσελάκη

Τα δύο "στρατόπεδα" στον ΣΥΡΙΖΑ, ποιοι στηρίζουν Γεροβασίλη και ποιοι Κασσελάκη Θέμα ωρών θεωρείται στον ΣΥΡΙΖΑ η ανακοίνωση υποψηφιότητας της Όλγας Γεροβασίλη, η οποία εμφανίζεται έτοιμη...

Η Όλγα Γεροβασίλη το φαβορί για αντίπαλος του Κασσελάκη

Η Όλγα Γεροβασίλη το φαβορί για αντίπαλος του Κασσελάκη, το Σάββατο θα ανακοινωθεί το πρόσωπο που θα βρεθεί αντιμέτωπο με τον Στέφανο Κασσελάκη στις...

Παύλος Μαρινάκης για ΣΥΡΙΖΑ: Όπως έστρωσαν θα κοιμηθούν

Παύλος Μαρινάκης για ΣΥΡΙΖΑ: Όπως έστρωσαν θα κοιμηθούν Για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, τα μη κρατικά πανεπιστήμια και για την ακρίβεια μίλησε το...