Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας και για τον τερματισμό του πολέμου θα ξεκινήσουν άμεσα, υπό όρους που θα είναι αποδεκτοί από το Ισραήλ.

Κατά την επίσκεψή του σε στρατιώτες που υπηρετούνωστη Γάζα, ο Νετανιάχου ανέφερε ότι απόψε θα συναντηθεί με τους στρατιωτικούς διοικητές, προκειμένου να εγκρίνουν τα σχέδια για την κατάληψη της πόλης της Γάζας και την εξουδετέρωση της Χαμάς.

«Ταυτόχρονα, έδωσα οδηγίες ώστε να ξεκινήσουν αμέσως διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση όλων των ομήρων μας και για να τερματιστεί ο πόλεμος υπό όρους αποδεκτούς από το Ισραήλ» είπε, προσθέτοντας: «Βρισκόμαστε σε φάση λήψης αποφάσεων».

Ο ισραηλινός στρατός διατήρησε και σήμερα την πίεση στη Γάζα, πραγματοποιώντας σφοδρούς νυχτερινούς βομβαρδισμούς. Την Τετάρτη, κάλεσε 60.000 εφέδρους να επιστρέψουν στις μονάδες τους, γεγονός που υποδηλώνει ότι η κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση του σχεδίου για την κατάληψη του μεγαλύτερου αστικού κέντρου του παλαιστινιακού θύλακα, παρά τις διεθνείς αντιδράσεις.

Μέχρι να ολοκληρωθεί η επιστράτευση των εφέδρων, κάτι που ενδέχεται να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες, οι μεσολαβητές διαθέτουν ένα χρονικό περιθώριο για να γεφυρώσουν τις διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές σχετικά με την πρόταση εκεχειρίας, την οποία η Χαμάς έχει ήδη αποδεχθεί. Η πρόταση προβλέπει κατάπαυση του πυρός για 60 ημέρες, απελευθέρωση 10 ζωντανών ομήρων και παράδοση 18 σορών που κρατά η Χαμάς. Σε αντάλλαγμα, το Ισραήλ θα αποφυλακίσει περίπου 200 Παλαιστίνιους που εκτίουν πολυετείς ποινές σε ισραηλινές φυλακές.

Η ισραηλινή κυβέρνηση επιμένει ότι οι περίπου 50 όμηροι που παραμένουν στη Γάζα πρέπει να απελευθερωθούν όλοι μαζί, ενώ Ισραηλινοί αξιωματούχοι εκτιμούν πως τουλάχιστον 20 από αυτούς είναι ακόμη ζωντανοί.

Ο Νετανιάχου δεν έκανε καμία σαφή αναφορά στη συγκεκριμένη πρόταση, που κατατέθηκε από την Αίγυπτο, το Κατάρ και τις ΗΠΑ. Η Χαμάς είχε ανακοινώσει τη Δευτέρα ότι την αποδέχεται.

Ο στρατός του Ισραήλ συνεχίζει τους βομβαρδισμούς στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τους σφοδρούς βομβαρδισμούς στη Γάζα, διατηρώντας την πίεση στην πόλη κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων.

Απόψε συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ υπό την προεδρία του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, με βασικό θέμα τα σχέδια για την κατάληψη της μεγαλύτερης πόλης του παλαιστινιακού θύλακα.

Χθες, ο στρατός του Ισραήλ προχώρησε στην κλήση έως και 60.000 εφέδρων, γεγονός που υποδηλώνει ότι η κυβέρνηση προωθεί το σχέδιό της παρά τις διεθνείς αντιδράσεις. Ωστόσο, αξιωματικός του στρατού ανέφερε ότι οι περισσότεροι από τους εφέδρους δεν θα συμμετάσχουν σε μάχες και ότι η στρατηγική για την κατάληψη της Γάζας δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.

Η επιστράτευση αυτού του μεγάλου αριθμού εφέδρων αναμένεται να διαρκέσει εβδομάδες, δίνοντας στους μεσολαβητές περιθώριο να προσπαθήσουν να βρουν κοινό έδαφος για την πρόταση προσωρινής εκεχειρίας, την οποία η Χαμάς έχει αποδεχθεί, ενώ το Ισραήλ δεν έχει ακόμη απαντήσει επίσημα.

Η πρόταση κάνει λόγο για μια παύση των εχθροπραξιών διάρκειας 60 ημερών και την απελευθέρωση 10 εν ζωή ομήρων που κρατούνται στη Γάζα από μέλη της Χαμάς και την παράδοση 18 σορών. Σε αντάλλαγμα, το Ισραήλ θα απελευθερώσει περίπου 200 Παλαιστίνιους κρατουμένους που εκτίουν μακροχρόνιες ποινές στις φυλακές του.

Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει δηλώσει πως όλοι οι εναπομείναντες 50 όμηροι που κρατούνται από μαχητές στη Γάζα πρέπει να απελευθερωθούν ταυτόχρονα. Ισραηλινοί αξιωματούχοι πιστεύουν πως περίπου 20 εξ αυτών είναι ακόμη ζωντανοί.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις