ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός για το πακέτο παροχών που σχεδιάζει η Κυβέρνηση ήταν χθες ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης του στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1. Φαίνεται πως η Κυβέρνηση σχεδιάζει ένα ακόμα πακέτο παροχών στο επίκεντρο του οποίου θα βρίσκεται η διατήρηση του αφορολογήτου ορίου. 

Το θέμα της μη περικοπής του αφορολογήτου αναμένεται τελικά να μπει στο τραπέζι των συζητήσεων της τρίτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης στο τριήμερο 6-8 Μαίου που θα βρίσκονται στην Αθήνα οι επικεφαλής των δανειστών. Η  κυβέρνησης επιδιώκει να κλείσει το συντομότερο δυνατόν το θέμα του αφορολόγητου και να εξασφαλίσει το πράσινο φως από τους θεσμούς για τη μη περικοπή του από την 1η Ιανουαρίου 2019 πριν στηθούν οι κάλπες των εθνικών εκλογών. Αυτό άλλωστε  θα αποτελέσει και το ισχυρό προεκλογικό της χαρτί. Παράλληλα με τη διατήρηση του αφορολόγητου ορίου η κυβέρνηση εξετάζει:

–  Τη μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από το 22% στο 20%

–  Τη μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που επιβάλλεται σήμερα στα εισοδήματα πάνω από τις 12.000 ευρώ.

–  Τη διατήρηση του μειωμένου κατά 30% συντελεστή ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κω και Λέρο) που δέχονται τις μεγαλύτερες προσφυγικές ροές. Να σημειωθεί ότι το μέτρο αυτό λήγει κανονικά στις 30 Ιουνίου 2019.

– Την επιστροφή των αναδρομικών από τα κομμένα δώρα για τους δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους.

Όπως δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 η κυβέρνηση πηγαίνει σε πολιτικές ελάφρυνσης, εφόσον οι δείκτες στην οικονομία συνεχίσουν να κινούνται θετικά προσθέτοντας «θα εξετάσουμε τι παροχές θα κάνουμε με σχέδιο και με βάση τα δεδομένα της οικονομίας και όχι με ευκαιριακά και εκλογικά κριτήρια».