Αρχική Διεθνή Νέο μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου βρέθηκε στην Κύπρο

Νέο μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου βρέθηκε στην Κύπρο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Νέο μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου, το οποίο σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις, ανέρχεται συνολικά σε 2 με 3 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (Tcf) ανακαλύφθηκε με τη γεώτρηση «Zeus-1», εντός του τεμαχίου 6 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου, έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία και ασφάλεια οι εργασίες της ερευνητικής γεώτρησης από την κοινοπραξία των Εni Cyprus Limited (Διαχειριστής) και TotalEnergies EP Cyprus B.V.

«Η γεώτρηση, η οποία διενεργήθηκε από το πλοίο-γεωτρύπανο “Tungsten Explorer” σε απόσταση 162 χιλιομέτρων από τις ακτές της Κύπρου, 5 χιλιόμετρα δυτικά της γεώτρησης “Cronos-1” και σε βάθος νερού 2.300 μέτρων, κατέδειξε την ύπαρξη στήλης καθαρού φυσικού αερίου 105 μέτρων, με ποσότητες που σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις, ανέρχονται συνολικά σε 2 με 3 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (Tcf)», αναφέρεται.

Η ανακάλυψη «Zeus-1», η τρίτη σε σειρά από την αδειούχο κοινοπραξία στο Τεμάχιο 6, μετά τις «Calypso-1» και «Cronos-1», έχει, επίσης, τύχει επιτυχούς δοκιμής όσον αφορά στα ποιοτικά τεχνικά χαρακτηριστικά της κι επιβεβαιώνει εκ νέου τις υποσχόμενες προοπτικές της περιοχής.

Ήδη, Υπουργείο Ενέργειας και κοινοπραξία εξετάζουν τους τρόπους για επίσπευση και βέλτιστη αξιοποίηση των ανακαλύψεων στο Τεμάχιο 6 της ΑΟΖ της Κύπρου, με τα αποτελέσματα της νέας γεώτρησης να ενσωματώνονται, από τις Eni και TotalEnergies, στις μελέτες που διεξάγουν γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό, καταλήγει το Υπουργείο.