Αρχική Εργασιακά Νέο εργασιακό νομοσχέδιο: Θεσπίζονται δύο επιπλέον υποχρεωτικές αργίες το χρόνο

Νέο εργασιακό νομοσχέδιο: Θεσπίζονται δύο επιπλέον υποχρεωτικές αργίες το χρόνο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σύμφωνα με το εργασιακό νομοσχέδιο«Ρύθμιση θεμάτων της αγοράς εργασίας», που παρουσίασε χθες στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Εργαίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, θεσμοθετούνται ως υποχρεωτικές αργίες η 1η Ιανουαρίου και η 28η Οκτωβρίου.

H διαφορά μεταξύ των υποχρεωτικών αργιών και των προαιρετικών, είναι ότι στις υποχρεωτικές αργίες απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εκτός από εκείνες που νόμιμα λειτουργούν κατά τις Κυριακές και τις γιορτές. Συνεπώς αν κάποιος μισθωτός απασχοληθεί τις ημέρες αυτές θα πληρωθεί επιπλέον.

Συγκεκριμένα θα λάβει ένα επιπλέον ημερομίσθιο και προσαύξηση 75% υπολογιζόμενη επί του νόμιμου ωρομισθίου για όσες ώρες απασχοληθεί κατά την ημέρα αυτή.

Κατά την προαιρετική αργία είναι στην διακριτική ευχέρεια του εργοδότη αν θα λειτουργήσει την επιχείρηση, οπότε οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να εργαστούν εφόσον αποφασισθεί αυτό. Σε αυτούς δεν οφείλεται αμοιβή πέραν του μηνιαίου μισθού, οφείλεται όμως η προσαύξηση 75% υπολογιζόμενη επί του νόμιμου ωρομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν κατά την ημέρα αυτή.