Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024

Νέες υπηρεσίες e-ΕΦΚΑ: Ιστορικό ασφάλισης και βεβαίωση προϋπηρεσίας για ΑΣΕΠ

Νέες υπηρεσίες e-ΕΦΚΑ: Ιστορικό ασφάλισης και βεβαίωση προϋπηρεσίας για ΑΣΕΠ

Νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες δημιουργήθηκαν στον ΕΦΚΑ στο πλαίσιο της επέκτασης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών που υλοποιούνται για την απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του e-ΕΦΚΑ, με σκοπό τη διευκόλυνση και επίσπευση των συναλλαγών.

Οι νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr). Συνιστάται πριν από την είσοδο στις υπηρεσίες, για την ταχύτερη εξυπηρέτησή του ο χρήστης να διαθέτει κωδικούς taxisnet, ΑΜΚΑ και ΑΦΜ.

Συγκεκριμένα δημιουργήθηκαν οι πιο κάτω νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ:

  1. Συνοπτικό και Αναλυτικό Ιστορικό Ασφάλισης

 

  1. Χορήγηση Βεβαίωσης Προϋπηρεσίας Μη Μισθωτών για χρήση στο ΑΣΕΠ.

 

Ο e-ΕΦΚΑ με στόχο τη μείωση της επισκεψιμότητας των ασφαλισμένων στις Υπηρεσίες του και την άμεση και γρήγορη ενημέρωσή τους σχετικά με την ασφαλιστική τους ιστορία, θέτει σε λειτουργία τη νέα ηλεκτρονική υπηρεσία «Συνοπτικό και Αναλυτικό Ιστορικό Ασφάλισης».

Η διαδικτυακή υπηρεσία διαθέτει δύο επιλογές:

Α. Συνοπτικό Ιστορικό Ασφάλισης και Β. Αναλυτικό Ιστορικό Ασφάλισης, με σκοπό την παροχή στοιχείων ασφαλιστικής ιστορίας πληροφοριακού τύπου με συνοπτικές και αναλυτικές εγγραφές αντίστοιχα.

Με την ηλεκτρονική υπηρεσία δίνεται η δυνατότητα στον ασφαλισμένο να ενημερωθεί άμεσα, σχετικά με την ασφαλιστική του εικόνα και τη διαχρονική πορεία ασφάλισής του, ώστε να εντοπίζονται έγκαιρα πιθανά ζητήματα πριν τη συνταξιοδότηση. Τα στοιχεία που παρέχουν την ψηφιοποιημένη πληροφορία περιλαμβάνουν προσωπικά/ταυτοτικά στοιχεία ασφαλισμένου, στοιχεία ασκούμενης δραστηριότητας/απασχόλησης, ασφάλισης και εισφορών καθώς και στοιχεία εργοδοτών. Το Συνοπτικό και Αναλυτικό Ιστορικό Ασφάλισης έχει καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αποτελεί Βεβαίωση ασφάλισης.

Το συνοπτικό Ιστορικό Ασφάλισης παρέχει τη δυνατότητα στον ασφαλισμένο να ενημερώνεται, με μια ματιά, σχετικά με την ασφαλιστική του ιστορία, αφού προηγουμένως ταυτοποιηθεί με τους προσωπικούς κωδικούς taxisnet. Στο Συνοπτικό Ιστορικό η πληροφορία απεικονίζεται συγκεντρωτικά και αποτυπώνεται με συγκεντρωτικές εγγραφές ανά τέως Φορέα μη μισθωτής ή/και μισθωτής ασφάλισης.

Το Αναλυτικό Ιστορικό Ασφάλισης παρέχει τη δυνατότητα ενημέρωσης των ασφαλισμένων με αναλυτικές μηνιαίες εγγραφές σχετικά με το ασφαλιστικό τους βιογραφικό ανά τέως Φορέα. Στο Αναλυτικό Ιστορικό ασφάλισης απεικονίζονται διακριτές εγγραφές Μισθωτής ή /και Μη Μισθωτής ασφάλισης, όπως αυτές αντλούνται από τη διαθέσιμη επικαιροποιημένη ασφαλιστική ιστορία, κατόπιν μετάπτωσης αυτής σε μηνιαία βάση από τα πληροφοριακά συστήματα του e-ΕΦΚΑ, στο σύστημα «ΑΤΛΑΣ -ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ». Στο σύστημα ΑΤΛΑΣ περιλαμβάνονται μόνο ταυτοποιημένες εγγραφές, ενώ σε περίπτωση μη ταυτοποίησης δεν ενσωματώνονται στην ασφαλιστική ιστορία και διενεργούνται περαιτέρω έλεγχοι ως προς την εγκυρότητα και τα ταυτοτικά στοιχεία του ασφαλισμένου, προκειμένου να εισαχθούν ως νέες εγγραφές/μεταβολές σε μεταγενέστερο χρόνο.

Χορήγηση βεβαίωσης για ΑΣΕΠ

Η νέα ηλεκτρονική υπηρεσία παρέχει για πρώτη φορά τη δυνατότητα στους Μη Μισθωτούς ασφαλισμένους να λάβουν Βεβαίωση από τον e-ΕΦΚΑ για την απόδειξη του χρόνου της επαγγελματικής τους εμπειρίας στις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ.

Στη Βεβαίωση απεικονίζονται διακριτά χρονικά διαστήματα ασφάλισης ανά τέως Φορέα μη μισθωτών (ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ, ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ, ΕΤΑΑ-ΤΑΝ, ΟΓΑ) μέχρι 31/12/2016 και από 1/1/2017 και μετά απεικονίζεται χρόνος e-ΕΦΚΑ. Επίσης απεικονίζονται και χρονικά διαστήματα παράλληλης μισθωτής απασχόλησης.

Επισημαίνεται ότι για τους ασφαλισμένους Μη Μισθωτούς που έχουν χρόνο ασφάλισης στον τέως ΟΑΕΕ για τη χορήγηση της Βεβαίωσης, σύμφωνα με τις καταστατικές του διατάξεις, διενεργείται έλεγχος ασφαλιστικής ενημερότητας. Σε περίπτωση ύπαρξης οφειλής απορρίπτεται το αίτημά του και εμφανίζεται μήνυμα στο χρήστη να προσέλθει στην αρμόδια Τοπική Διεύθυνση e-ΕΦΚΑ για τακτοποίηση των ασφαλιστικών του οφειλών.

Τονίζεται επίσης, ότι η Βεβαίωση ασφάλισης εκδίδεται μέσω διαδικτύου αποκλειστικά για χρήση στις Υπηρεσίες του ΑΣΕΠ και δεν αποτελεί αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας ή βεβαίωση χρόνου ασφάλισης για συνταξιοδότηση. Κατ’ εξαίρεση, η Βεβαίωση μπορεί να εκδίδεται μετά από αίτηση των ασφαλισμένων στις Οργανικές Μονάδες του e-ΕΦΚΑ, εφόσον υπάρχει διάστημα ασφάλισης το οποίο δεν απεικονίζεται ή δεν απεικονίζεται ορθά στην ηλεκτρονική Βεβαίωση, λόγω της επικαιροποίησης της ασφαλιστικής ιστορίας.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις 

Διαβάστε ακόμη:

Παύλος Μαρινάκης: «Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έφερε έναν ποινικό κώδικα που ήταν χαρά του εγκληματία»

Παύλος Μαρινάκης: «Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έφερε έναν ποινικό...

Συντάξεις: Αντίστροφη μέτρηση για τις πληρωμές σε ΙΚΑ, Δημόσιο, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ

Συντάξεις: Αντίστροφη μέτρηση για τις πληρωμές σε ΙΚΑ, Δημόσιο,...

Αρνείται να κάνει τεστ DNA ο 45χρονος «παλαιοχριστιανός», τι λέει για τα περί αιμομιξίας

Αρνείται να κάνει τεστ DNA ο 45χρονος «παλαιοχριστιανός», τι...

Στο Νέο Δελχί ο Πρωθυπουργός – Συνάντηση  με τον Ναρέντρα Μόντι

Στο Νέο Δελχί ο Πρωθυπουργός – Συνάντηση  με τον...

Ενημερωτικό Δελτίο

Συντάξεις: Αντίστροφη μέτρηση για τις πληρωμές σε ΙΚΑ, Δημόσιο, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ

Συντάξεις: Αντίστροφη μέτρηση για τις πληρωμές σε ΙΚΑ, Δημόσιο, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ Αλλαγή της «τελευταίας στιγμής» με την πληρωμή για τις συντάξεις Μαρτίου καθώς εξαιτίας του γεγονότος...

Ρύθμιση χρεών ή τέλος στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη – Ποιες είναι οι εξαιρέσεις

Ρύθμιση χρεών ή τέλος στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη – Ποιες είναι οι εξαιρέσεις Αντίστροφη μέτρηση για σχεδόν 720.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες που έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς...

Πήραν ξανά φωτιά οι τιμές στα πρατήρια – Στο 1,9 ευρώ η μέση τιμή της βενζίνης

Πήραν ξανά φωτιά οι τιμές στα πρατήρια - Στο 1,9 ευρώ η μέση τιμή της βενζίνης, σε 30 ημέρες η τιμή των καυσίμων έχει...

ΒΙΝΤΕΟ – Οι αγρότες μπήκαν στην καρδιά της Αθήνας

Στην καρδιά της πόλης έφτασαν πριν λίγη ώρα οι αγρότες, με τα τρακτέρ τους να βρίσκονται ήδη στην Πλατεία Συντάγματος. Κλειστοί είναι κεντρικοί δρόμοι στην...