Αρχική Διεθνή Νέες εικόνες-σοκ από Αγιά Σοφιά: Έσπασαν δεξαμενή νερού και την έκαναν παπουτσοθήκη

Νέες εικόνες-σοκ από Αγιά Σοφιά: Έσπασαν δεξαμενή νερού και την έκαναν παπουτσοθήκη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Εικόνες ντροπής από την Αγιά Σοφιά όπου έσπασαν δεξαμενή νερού μετατρέποντάς τη σε παπουτσοθήκη, αν και η τουρκική Διεύθυνση Πολιτισμού απαντά πως η εικόνα «δεν αντικατοπτρίζει την τρέχουσα κατάσταση».

Ο Τούρκος αρχαιολόγος, Ομέρ Φαρούκ Γιαβαστάι, έκανε μία σχετική ανάρτηση και όπως ήταν αναμενόμενο, οι αντιδράσεις ήταν έντονες.

 

Τι απαντά η τουρκική Διεύθυνση Πολιτισμού

Μετά τις αντιδράσεις, η Επαρχιακή Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού της Κωνσταντινούπολης προχώρησε σε ανακοίνωση διάψευσης, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι η εικόνα «δεν αντικατοπτρίζει την τρέχουσα κατάσταση».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η επίμαχη φωτογραφία είναι παλιά, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα και τονίζει πως το σπασμένο κάλυμμα αποτελεί επιλογή της αρχαιολογικής υπηρεσίας.

Αναφέρει ακόμη ότι δεν πρόκειται για οθωμανική δεξαμενή νερού, αλλά για μαρμάρινο πιθάρι της ίδιας περιόδου, από το οποίο αποκολλήθηκε κομμάτι στο κάλυμμα που είχε προστεθεί νεότερα από την αρχαιολογική υπηρεσία.

Όπως επισημαίνει η ανακοίνωση: «Από την έρευνα προέκυψε πως το νεότερο κομμάτι, από χαλκό, αποκόπηκε από το γνήσιο τμήμα του καλύμματος και αποφασίστηκε στη συνέχεια -σύμφωνα με μεθόδους συντήρησης που είναι γνωστές και εφαρμόζονται σε όλο τον κόσμο- να παραμείνει η υπάρχουσα κατάσταση χωρίς νέα προσθήκη στο χάλκινο κάλυμμα του μαρμάρινου πιθαριού».

Η Αγιά Σοφιά στο νέο τουρκικό διαβατήριο

Στο μεταξύ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας (10/5) την έκδοση νέων εθνικών διαβατηρίων, επισημαίνοντας ότι οι προετοιμασίες έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό και εξηγώντας, μάλιστα,  πως, στη μέση των διαβατηρίων, που αναμένεται να είναι έτοιμα τον Αύγουστο, θα υπάρχει και η Αγιά Σοφιά. Στις πρώτες σελίδες του θα είναι το Τοπ Καπί.

«Δημιουργήσαμε την υποδομή για την παραγωγή διαβατηρίων στη χώρα μας, ο εφοδιασμός των οποίων έχει γίνει δύσκολη λόγω της κρίσης με τα τσιπ. Οι σελίδες του νέου μας διαβατηρίου, που είναι ένα από τα πιο ασφαλή διαβατήρια στον κόσμο, ξεκινούν με το παλάτι Τοπ Καπί και τελειώνουν με το πρώτο κτίριο του κοινοβουλίου και στην μέση ακριβώς είναι το τζαμί της Αγίας Σοφίας. Ελπίζουμε ότι το νέο μας διαβατήριο, το οποίο θα εκδοθεί στους πολίτες μας από τον Αύγουστο, θα είναι επωφελές για τη χώρα μας και το έθνος μας», δήλωσε ο Ερντογάν.