Αρχική Ασφάλιση Νέα παράταση για τις εισφορές 900.000 ασφαλισμένων – Ποιους αφορά

Νέα παράταση για τις εισφορές 900.000 ασφαλισμένων – Ποιους αφορά

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Από παράταση σε παράταση πηγαίνει η καταβολή των εισφορών του δεύτερου εξαμήνου για περίπου 900.000 αυτοαπασχολούμενους και αγρότες. Κι αυτό, γιατί ενώ οι συγκεκριμένες εισφορές ήταν να καταβληθούν -μετά από συνεχόμενες παρατάσεις- έως τις 30 Νοεμβρίου, όπως τουλάχιστον είχε ανακοινώσει ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης, ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος γνωστοποίησε χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης του στο Real Fm, ότι έχει δώσει την κατεύθυνση να μετατεθούν τον Ιανουάριο του 2018». 

Με αυτό τον τρόπο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας «χρυσώνει το χάπι» σε εκατοντάδες χιλιάδες δικηγόρους, μηχανικούς και αγρότες, οι οποίοι θα πρέπει πέραν από τις τρέχουσες εισφορές τους να καταβάλουν έως και 3.200 ευρώ επιπλέον ως αναδρομική εισφορά για το 2016 στον ΕΦΚΑ. Η παράταση των εισφορών αφορά 810.000 αγρότες, μηχανικούς, γιατρούς και φαρμακοποιούς, δηλαδή ασφαλισμένους στον ΟΓΑ το ΤΣΜΕΔΕ και το ΤΣΑΥ, οι οποίοι έπρεπε να έχουν ήδη καταβάλλει τις εισφορές του β’ εξαμήνου του 2016, αλλά και 80.000 δικηγόρους, δικαστικούς επιμελητές και συμβολαιογράφους, οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι του Ταμείου Νομικών και οφείλουν τις εισφορές του 2016.

Οι εισφορές δεν πληρώθηκαν ποτέ, καθώς η διοίκηση του υπερταμείου ασφάλισης και το υπουργείο Εργασίας έδιναν παρατάσεις προκειμένου ο ΕΦΚΑ να μην απωλέσει την εισπραξιμότητά του, αλλά και οι επαγγελματίες τις ενεργές ρυθμίσεις τους.

Πάντως, μέχρι τον Ιανουάριο οι ασφαλισμένοι θα έχουν ήδη παραλάβει και τα ραβασάκια του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) για την καταβολή των εισφορών κύριας ασφάλισης, υγειονομικής περίθαλψης , επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ με βάση το καθαρό εισόδημα το οποίο δήλωσαν το 2016. Το «σκωτσέζικο ντους» θα υποστούν κυρίως όσοι είχαν μεγαλύτερο καθαρό εισόδημα πέρυσι. Και αυτό, γιατί θα πρέπει να καταβάλουν υψηλότερες εισφορές. Μάλιστα, όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες, έχουν υποχρέωση καταβολής εισφορές για επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ θα πρέπει να καταβάλλουν αναδρομικά επιπλέον εισφορές 11%!