Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, 2024

Νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές

Νέα έξοδος στις αγορές για την Ελλάδα με την επανέκδοση του δεκαπενταετούς ομολόγου του περασμένου Ιανουαρίου.

Όπως είπε το μεσημέρι της Τρίτης στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κινήθηκε ήδη η διαδικασία μέσω του ΟΔΔΗΧ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε:

«Θα ήθελα να σας ανακοινώσω ότι ανακοινώθηκε η έξοδος της χώρας για δεύτερη φορά στις αγορές με έκδοση ενός 15ετούς ομολόγου. Θέλουμε να καταφέρουμε επιτόκιο χαμηλότερο του 1,875% που ήταν την προηγούμενη φορά. Η χώρα έχει με επιτυχία, το τελευταίο έτος δανειστεί συνολικά 14 δισ. ευρώ με επιτόκιο στο 1/3 που είχε τα προηγούμενα χρόνια».

Σημειώνεται πως στις 2 Σεπτεμβρίου το ελληνικό δημόσιο είχε προχωρήσει σε επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου, με τη χώρα να αντλεί από τις αγορές 2,5 δισ. ευρώ.

Η τελευταία έκδοση βελτίωσε την καμπύλη των αποδόσεων, ενώ η τελική τιμολόγηση του ομολόγου είχε οδηγήσει σε μία απόδοση 1,21% -1,23%, που είναι η χαμηλότερη που έχει υπάρξει ποτέ για τη χώρα σε οποιαδήποτε έκδοση ομολόγου.

Τα έσοδα του ΟΔΔΗΧ, που έχει προσφύγει ήδη φέτος τέσσερις φορές στις αγορές αντλώντας 10 δισ., θα αυξηθούν περαιτέρω μετά την πέμπτη έξοδο.

Τέλος, σημειώνεται πως ο ΟΔΔΗΧ ανέτρεψε τον αρχικό σχεδιασμό για περιορισμό των εκδόσεων των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου στα 8 δισ. ευρώ φέτος και τα επανέφερε στα περσινά επίπεδα των 13 δισ. ευρώ, που αποτελούν και το ανώτατο όριο.

Διαβάστε ακόμη:

Αρχηγική εμφάνιση Τεμπονέρα: «Είναι η ώρα των νόμιμων ιδιοκτητών του ΣΥΡΙΖΑ»

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες στο κατάμεστο κλειστό...

ΒΙΝΤΕΟ – Οι αγρότες μπήκαν στην καρδιά της Αθήνας

Στην καρδιά της πόλης έφτασαν πριν λίγη ώρα οι...

Το 45,5% των πολιτών ζουν με καθυστερήσεις σε στεγαστικά δάνεια

Το γεγονός ότι η χώρα μας διανύει μια βαθιά στεγαστική...

ΒΙΝΤΕΟ Αίσχος! Αναρχικοί φώναζαν στα ΜΑΤ: «Που είναι ο Γιώργος;»

Σε μια αδιανότη ενέργεια προέβησαν οι αναρχικοί που συμμετείχαν...

Ενημερωτικό Δελτίο

Την αρχή της αύξησης τιμών στα συμβόλαια κινητής προχωράει η Vodafone

Την αρχή της αύξησης τιμών στα συμβόλαια κινητής προχωράει η Vodafone Την αρχή των ανατιμήσεων στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών κάνει η Vodafone από την 1η Απριλίου, ανακοινώνοντας αυξήσεις...

Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν… «πάρτι» αυθαιρεσίας από εργοδότες

Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν... «πάρτι» αυθαιρεσίας από εργοδότες Νέους τρόπους φαίνεται ότι εφευρίσκουν οι επιρρεπείς σε παραβάσεις του εργατικού δικαίου εργοδότες, προκειμένου να αποφύγουν...

Από 1η Μαρτίου οι μειώσεις τιμών έως και 15% σε βασικές κατηγορίες προϊόντων

Από 1η Μαρτίου οι μειώσεις τιμών έως και 15% σε βασικές κατηγορίες προϊόντων. Κ. Σκρέκας: Περιμένουμε μειώσεις τιμών σε πάνω από 2.000 κωδικούς Από την...

Κωστής Χατζηδάκης: “Παγώνουν” τα επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια – Πώς διαμορφώνεται η μηνιαία δόση

Κωστής Χατζηδάκης: "Παγώνουν" τα επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια – Πώς διαμορφώνεται η μηνιαία δόση Το δίχτυ ασφαλείας στα ενήμερα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου σκοπεύουν να διατηρήσουν οι...