Ο όρος «υπερτουρισμός» αποτυπώνεται σε λίγες περιοχές και σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, όπου πράγματι συρρέει πολύς κόσμος, τον οποίο οι υφιστάμενες υποδομές δεν μπορούν να αντέξουν, κάποιες φορές.

Κατά συνέπεια, γενικευμένα για υπερτουρισμό στην Ελλάδα δεν μπορούμε να μιλάμε, δηλαδή ότι η Ελλάδα ξεχειλίζει από τουρίστες 365 μέρες τον χρόνο, παντού.

Πάντως, έρευνες γίνονται, όπως μια τελευταία του Ινστιτούτου Eteron που διενεργήθηκε από την aboutpeople, και η οποία κατέγραψε τις απόψεις των Ελλήνων σχετικά με την επίδραση του τουρισμού και το φαινόμενο του υπερτουρισμού. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά από τις 22 έως τις 24 Ιουλίου 2024, σε δείγμα 1.002 ανδρών και γυναικών ηλικίας 17 ετών και άνω με πανελλαδική κάλυψη.

Μέσα στα κύρια ευρήματα της έρευνας καταγράφονται: το 45,6% θεωρεί ότι η χώρα δεν αντιμετωπίζει ακόμη πρόβλημα υπερτουρισμού, αλλά απαιτείται προσοχή στο μέλλον, το 30,5% πιστεύει ότι η Ελλάδα πάσχει από υπερτουρισμό και χρειάζονται άμεσα μέτρα περιορισμού και το 19,6% δεν ανησυχεί για τον υπερτουρισμό και πιστεύει ότι όσο περισσότεροι τουρίστες επισκέπτονται τη χώρα, τόσο το καλύτερο.

Η έρευνα εξετάζει τις επιδράσεις του τουρισμού σε τομείς όπως οι θέσεις εργασίας, η οικονομία, τα πολιτιστικά δρώμενα, τα ενοίκια, η ακρίβεια, ο τρόπος ζωής, η φυσιογνωμία της χώρας, η περιβαλλοντική ρύπανση και η ασφάλεια των κατοίκων.

Θετικές επιδράσεις καταγράφονται στην οικονομία (μέσος όρος 5,61), τις θέσεις εργασίας (μέσος όρος 5,30) και τα πολιτιστικά δρώμενα (μέσος όρος 4,86). Αρνητικές επιδράσεις καταγράφονται στην περιβαλλοντική ρύπανση (μέσος όρος 2,97), την ακρίβεια (μέσος όρος 2,89) και τα ενοίκια (μέσος όρος 2,34).

Αξίζει να σημειώσουμε επίσης ότι στην έρευνα τέθηκαν και βασικά ερωτήματα, όπως αν και πόσο ευχαριστημένοι είναι οι κάτοικοι από την περιοχή στην οποία ζουν. Το 44,4% είπε «πολύ-αρκετά, το 46,2% άνδρες και 42,7% γυναίκες» και το 55,3% «όχι και τόσο-καθόλου, το 53,8% άνδρες και 56,8% γυναίκες».

Επίσης, στην ερώτηση πώς αξιολογείτε την επίδραση του τουρισμού στο μέρος που ζείτε, όσοι δηλώνουν ότι ζουν σε τουριστική περιοχή απάντησαν «θετικά – μάλλον θετικά» το 67,2% (71,4% άνδρες και 63,1% γυναίκες) και «αρνητικά – μάλλον αρνητικά» το 30,8% (28,6% άνδρες και 33,0% γυναίκες).

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις