Tα 43 δισ. ευρώ, και αύξηση άνω των 7 δισ. ευρώ συγκριτικά με τη φετινή χρονιά θέλει να καταφέρει η κυβέρνηση και γι’αυτό παρουσιάζεται την επόμενη εβδομάδα η νομοθετική διάταξη για τις υποχρεωτικές ηλεκτρονικές πληρωμές. Η υποχρέωση θα αφορά από το νέο έτος τους τους εισοδηματίες , τους ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και τους φορολογούμενους που έχουν εισοδήματα από δύο ή περισσότερες πηγές.

Θα εξαιρούνται μόνο τα εισοδήματα που φορολογούνται αυτοτελώς, δηλαδή οι τόκοι και τα μερίσματα. Οι ηλεκτρονικές πληρωμές θα πρέπει να αντιστοιχούν στο 30% του δηλωθέντος εισοδήματος ενώ σε περίπτωση που ο στόχος δεν θα επιτυγχάνεται θα επιβάλλεται πρόστιμο με συντελεστή 22% επί της αξίας των ηλεκτρονικών πληρωμών που θα υπολείπονται του στόχου.

Η νομοθετική διάταξη θα προβλέπει ανώτατο πλαφόν ηλεκτρονικών πληρωμών, το οποίο θα οριστεί  στις 20.000 ευρώ.

Το νομοθετικό πλαίσιο θα εξακολουθήσει να εξαιρεί τους φορολογούμενους ηλικίας άνω των 70 ετών από την υποχρέωση πραγματοποίησης ηλεκτρονικών πληρωμών, ενώ καμία αλλαγή δεν επέρχεται στον κατάλογο των συναλλαγών που θα αναγνωρίζονται για το «χτίσιμο» του 30% του εισοδήματος. Ετσι, θα λαμβάνονται υπόψη όλες οι συναλλαγές με κάρτα (ή μέσω τραπεζικού λογαριασμού) πλην:

1. Των ενοικίων που καταβάλλει ο φορολογούμενος για να καλύψει τις στεγαστικές του ανάγκες.

2. Των ποσών για την αγορά οχημάτων, αυτοκινήτων, μοτοσικλετών κ.λπ.

3. Των τελών κυκλοφορίας.

4. Των δόσεων για αποπληρωμή στεγαστικών δανείων.

5. Των δαπανών για την αγορά ομολόγων και χρηματοοικονομικών προϊόντων.