Αρχική Υγεία Νέα απόφαση – Πρόστιμο 5.000 ευρώ για τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού!

Νέα απόφαση – Πρόστιμο 5.000 ευρώ για τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Κατατέθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή η τροπολογία που είχε προαναγγείλει ο Υπ. Υγείας Θάνος Πλεύρης και αφορά την άρση της αναστολής καθηκόντων των ανεμβολίαστων εργαζόμενων του ΕΣΥ με το που θα πραγματοποιήσουν την πρώτη δόση εμβολίου -αντί της συμπλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου + 14 ημερών.

Αυστηρά πρόστιμα θα περιμένουν όσους δημόσιους υπαλλήλους επιχειρήσουν την έκδοση πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού. Μάλιστα πέραν από τις ποινικές και πειθαρχικές κυρώσεις προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ για κάθε παράνομο ψηφιακό πιστοποιητικό.

Τι αναφέρει η έκθεση της τροπολογίας του Υπ. Υγείας που ψηφίζεται αύριο από την Βουλή :

Επιβάλλεται υποχρέωση εμβολιασμού κατά του κορονοϊού COVID 19, με την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως 30.9.2021, στους φοιτητές προγραμμάτων σπουδών των Σχολών Επιστημών Υγείας των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.), στους σπουδαστές των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) και των Κολεγίων, οι οποίοι συμμετέχουν σε κάθε είδους εκπαιδευτική διαδικασία που διεξάγεται σε νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.), πανεπιστημιακά νοσοκομεία και ιδιωτικές υγείας.

β. Αίρεται η αναστολή καθηκόντων, που επιβάλλεται σε περίπτωση τήρησης της υποχρέωσης εμβολιασμού σε εργαζόμενους φορείς του δημοσίου τομέα, με την πραγματοποίηση της πρώτης μοναδικής δόσης, υπό την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου στον προβλεπόμενο χρόνο, αντί συμπλήρωσης δεκατεσσάρων (14) ημερών από την  ολοκλήρωση του εμβολιασμού, όπως ισχύει σήμερα.

γ. Συμπεριλαμβάνεται στους εργοδότες, που υποχρεούνται να μην κάνουν δεκτή την παροχή εργασίας σε δομές υγείας, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία, οποιουδήποτε εργαζομένου που δεν συμμορφώνεται με την υποχρέωση εμβολιασμού, κάθε εργοδότης για το σύνολο του προσωπικού του, στο οποίο περιλαμβάνεται και το δανειζόμενο από αυτόν ή το απασχολούμενο από αυτόν μέσω Εταιρειών Προσωρινής Απασχόλησης προσωπικό καθώς και οι πάροχοι υπηρεσιών – εργολάβοι για το προσωπικό που απασχολούν, στο πλαίσιο εκτέλεσης σύμβασης παροχής υπηρεσιών.

Ποια θα είναι τα πρόστιμα

δ. Ορίζεται διοικητικό πρόστιμο για τους ιδιώτες υπόχρεους εμβολιασμού, που εργάζονται στις ανωτέρω ως ελεύθεροι επαγγελματίες κατά παράβαση αναφερόμενης υποχρέωσης:

α) 10.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 50.000 ευρώ, και β) περίπτωση υποτροπής, 20.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 200.000 ευρώ και επιβάλλονται, επιπλέον, οι ακόλουθες κυρώσεις:

Καταγγέλλεται αυτοδικαίως και αζημίως για Δημόσιο, από ημερομηνία βεβαίωσης παράβασης, κάθε σύμβαση του επαγγελματία Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) και τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία, – αναστέλλεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και εκτέλεσης ηλεκτρονικών συνταγών.

Οφείλουν οι επαγγελματίες, που παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες ιδιωτικές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ιδιωτικά ιατρεία, φαρμακεία), να επικολλούν στην εξωτερική θύρα έγγραφο, με το οποίο να ενημερώνουν τους ασθενείς ότι όλοι οι εργαζόμενοι έχουν εμβολιαστεί και ότιτιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο ύψους 300 ευρώ η παράλειψη τήρησης της εν λόγω υποχρέωσης.

Υποχρεούνται ο επικεφαλής της ακαδημαϊκής μονάδας, ο διδάσκων κάθε μαθήματος, οι Διοικήσεις των Ι.Ε.Κ. και των Κολλεγίων και οι εκπαιδευτές των αντίστοιχων μαθημάτων, να μην επιτρέπουν τη συμμετοχή φοιτητή ή σπουδαστή, που δεν συμμορφώνεται με την υποχρέωση εμβολιασμού, σε κάθε είδους εκπαιδευτική διαδικασία που διεξάγεται εντός των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ., των πανεπιστημιακών νοσοκομείων και των ιδιωτικών δομών υγείας.

Παρέχεται νομοθετική εξουσιοδότηση για καθορισμό ΚΥΑ, επιπλέον κυρώσεων και διοικητικών προστίμων, διαδικασίας και των Οργάνων ελέγχου, βεβαίωσης των παραβάσεων και κάθε αναγκαίας λεπτομέρειας.

  1. Επιβάλλεται, πέρα από τις άλλες κυρώσεις, διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ: α) σε όποιον αποπειράται ή πετυχαίνει την έκδοση πιστοποιητικού εμβολιασμού, ενώ δεν έχει εμβολιαστεί, ή βεβαίωσης νόησης, ενώ δεν έχει νοσήσει, και

β) στον υπάλληλο ή σε οποιονδήποτε έχει ανατεθεί εμβολιαστικό έργο και συμμετέχει έκδοση ψευδούς πιστοποιητικού εμβολιασμού.

3.Παρατείνεται, λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας του κορωνοϊού, έως τις 31.12.2021, η ισχύς των διατάξεων που αφορούν:

– στη διάθεση αυτοδιαγνωστικών δοκιμασιών ελέγχου της νόσησης από κορωνοϊό, μέσω των φαρμακείων χωρίς αντίτιμο από τους δικαιούχους,

– στον υποχρεωτικό διαγνωστικό έλεγχο εργαζομένων για τον κορωνοϊό,

– στην υποβολή σε διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορωνοϊό μαθητών, φοιτητών, σπουδαστών και καταρτιζομένων στην εκπαιδευτική διαδικασία.

4. Καθορίζεται ως ανώτατο όριο τιμής χρέωσης, μη συνυπολογιζομένου του Φ.Π.Α., για το τεστ ανίχνευσης αντιγόνου του κορονοϊού SARS-CoV-2 με τη μέθοδο της ταχείας δοκιμασίας (rapid test) το ποσό των 10 ευρώ (για τη δειγματοληψία και την ανάλυση δείγματος), αντί του ποσού των 10 ευρώ για τη δειγματοληψία και επιπλέον 10 ευρώ για την ανάλυση δείγματος, όπως ισχύει σήμερα.

5. Παρέχεται, εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται άμεσος κίνδυνος διασποράς του κορονοϊού, για χρονικό διάστημα τεσσάρων (4) μηνών, η δυνατότητα στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να συνάπτει, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, συμβάσεις προμήθειας αυτοδιαγνωστικών τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (self-test) του ιού SARS-CoV-2 και κάθε είδους σχετικών παρεπόμενων υπηρεσιών.

6.Ορίζεται, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, ως αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, η οικονομική ενίσχυση που λαμβάνουν, σύμφωνα με το αρ. 70 του ν.4745/2020, επιχειρήσεις του πολιτισμού (θέατρα, μουσικές σκηνές, κινηματογράφοι κ.λπ.).